מנפנף בכנפיים
״אני מאד אוהב לצאת לסיור של צילומים בטבע ביום חורפי, כשהגשם יוצר הפתעות בלתי צפויות ומעניינות״, מספר צודקביץ.
״רוב בעלי החיים תופסים מחסה כאשר יורד גשם, וכך גם הציפורים שמחפשות לעצמן עמדה נוחה בין השיחים, על ענף או מתחת לסלע ראוי. עם כנפיים רטובות קשה להן להמריא ולעוף, ולכן הן עומדות וממתינות להפסקה בגשם. כשזו מגיעה – הן לרוב ינערו את הכנפיים וימשיכו אל היעד הבא. בדיוק ברגע הזה תפסתי את כּוֹס הֶחֳרָבוֹת״.
צודקביץ צילם את התמונות המרגשות מרחוק, באמצעות עדשה טלסקופית, כדי לוודא שהוא לא מפריע לציפור ברגע המאתגר מבחינתה של התמודדות עם הגשם. זו הזדמנות לציין ששמירת מרחק כדי לא להפריע לחיות הבר היא עיקרון שתמיד חשוב להקפיד עליו.
כּוֹס הֶחֳרָבוֹת הינו דורס קטן שאורכו עד 22 ס"מ ופעיל במיוחד בשעות בין הערביים ובחשכה. הוא שכיח ברחבי ישראל, וניזון בקיץ בעיקר מחרקים גדולים, כמו חיפושיות, עשים וחגבים, ולעיתים גם מזוחלים ומצפרדעים. בחורף הוא כולל בתפריטו גם יונקים קטנים, עכברים ועופות קטנים.
הכוס הוא עוף טריטוריאלי החי בזוגות. הטריטוריה מתפרשת על מאות דונמים, אך לרוב הזוג מתמקד בנקודת דגירה קבועה.
מתחמם בשמש
״את גור השועלים גיליתי במקרה בעת נסיעה לסיור שגרתי בנחל רבה״, מספר צודקביץ. ״יחסית לחיות בר בוגרות, גורים לרוב מפחדים פחות מבני אדם ומכוניות. כך יכולתי לעצור בטווח סביר מהשועל, ועם מצלמה ארוכת טווח להנציח אותו מתחמם בשמש הראשונה של הבוקר״.
השועל המצוי הוא הנפוץ מבין מיני השועלים בישראל. הוא טורף חיות קטנות וגם פירות ושאריות מזון אדם. בעבר, היה אפשר לראות אותו בעיקר בצפון ובמרכז הארץ, אבל בעקבות הקמת יישובים ובסיסי צה״ל בדרום, אוכלוסיית השועלים מתרחבת דרומה.
בריכות קטנות ושפע פרחים
צודקביץ, שאוהב לטייל ולצלם באזור הייחודי שאין כמוהו במרכז הארץ, מספר: ״עונות השנה מורגשות מאד באזור הבָּתָה – השטחים העשבוניים בנחל רבה, שבהם מחזור החיים והנוף משתנים בהתאם לעונה. בקיץ החם והיבש השטח נראה צהוב, ומייד לאחר תחילת הגשמים הנחלים מתמלאים, בריכות קטנות נוצרות והגבעות נצבעות בצבע ירוק חזק ומרהיב. האזור עשיר מאוד במיני צמחייה ויש בו פריחה מרשימה בשיא העונה, בדצמבר וינואר״.
הבתה אלה העשבים הנמוכים האופייניים כל כך לישראל ולכל אזור הים התיכון, והם בית למגוון ייחודי של חיות בר וצמחים אך למרבה הצער נעלמו ממקומות רבים בארץ.
אם תמומש התוכנית להקמת אזור התעשייה החדש והמוגזם במרחב של שער שומרון ונחל רבה – גם הטבע ששרד בו, עם יונקים, זוחלים וציפורים, בהם צבאים ועוד 18 מינים נדירים אחרים – ייהרס. אזור התעשייה העצום אמור לכלול משרדים ומבני תעשייה ומסחר בשטח עצום של 2,500 דונם, כלומר מחצית משטחה של קריית אונו, אף שיש באזור עודף עצום של אזורי תעשייה.
התוכנית שגובשה ללא בחינה מעמיקה של חלופות אפשריות תיצור מחסום בלתי עביר שננעץ בליבו של המסדרון האקולוגי הארצי – המרחב המינימלי עבור חיות הבר והצמחים, שבלעדיו הטבע הישראלי יתקשה לשרוד.