רק לפני חודש התעוררנו לחדשות מזעזעות: לא פחות מ-12 נשרים מתו בדרום הארץ, בנחל קינה ונחל כמריר, כתוצאה מהרעלה. אתמול התבשרנו על מותם של 3 נשרים נוספים.
השורה התחתונה המזעזעת: 15 נשרים מתו בתוך חודש. זה המון כי בישראל יש כ-200, כך ש-7.5% אחוז מאוכלוסיית הנשרים בישראל נכחדה בתוך חודש.
גם אם סיבת המוות של 3 הנשרים שנמצאו אתמול אינה הרעלה, דבר אחד ברור: חייבים לפעול באופן מיידי כדי לשמור על אוכלוסיית הנשרים בישראל.
אבל מה אפשר לעשות?
הצעת החוק שתילחם במרעילים
כאן נכנסת לתמונה הצעת החוק הפרטית של ח"כ מוסי רז (מרצ), שאנו בחברה להגנת הטבע תומכים בה. תיקון החוק להגנת חיית הבר יגביר את הענישה למרעילים לעד מיליון שקלים בקנסות ועד 3 שנות מאסר.
"כיום, היכולת של רשויות החוק להתמודד עם הרעלה מאוד מוגבלת", מסביר יואב פרלמן, ראש מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע. לדוגמה, בעל חווה או מישהו שיש לו עדר פרות, מציב אצלו פרה מורעלת וכך גורם למותם של נשרים, בשטח שלו, עם פרות שלו – אי אפשר להרשיע אותו. אין לו בעצם חבות פלילית. את זה אנחנו רוצים לשנות", הוא אומר.
"משקיעים מיליוני שקלים כדי להציל את אוכלוסיית הנשרים – ואז בא אידיוט אחד שבפעולה עבריינית הורס מאמצים של שנים"
"הנשרים הם סוג של הקודקוד של המערכת הטבעית, והם מייצגים בצורה מאוד טובה את הבריאות של המערכת מתחתם", פרלמן מדגים: "הנשרים ניזונים מפגרים, ואם אין מספיק חיות בר שמזינות את הנשרים, הם עפים למקומות שמסוכן להם לאכול בהם או אוכלים אוכל שלא בריא להם – נשרים במצב רע הם אינדיקטור למערכת טבעית שלמה שכושלת".
והנשרים אכן במצב רע, רע מאוד: "יש כ-200 נשרים בישראל, רובם במדבר יהודה ובנגב, ומושקעים בהם משאבים עצומים, בשווי של מיליוני שקלים – ואז בא אידיוט אחד שפשוט מוחק חלק ענק מאוכלוסיית הנשרים, בפעולה מטופשת ועבריינית, והורס מאמצים של שנים".
למרות המצב הקשה, פרלמן נותר אופטימי וחדור מטרה: "אין מה לעשות – חייבים להמשיך ולהתאמץ ולנסות לתקן את העוולות. בכל מקום בו מתבצעים הדברים הנוראים האלה, צריך לעצור האלה. לא רק נשרים, אלא עופות דורסים בישראל בכלל".
מה אנחנו בחברה להגנת הטבע עושים נגד תופעת ההרעלות? קראו כאן על המאבק נגד ההרעלות.