תוצאות חיפוש

שביל ישראל מצפון לדרום מקטע 42: נחל חווה - מצפה רמון

המקטע של שביל ישראל מתחיל בנחל חווה, עובר בגבי חווה ועולה ב״סדקים״ – יובל יפה של נחל חווה עם תופעות ייחודיות של בליית סלעים. בהמשך המסלול מגיעים לשפתו של מכתש רמון, עם תצפיות יפות על נופיו של המכתש בצידו המזרחי.

🔰המדריך בעמוד זה הוא להולכים מצפון לדרום. מטיילים מדרום לצפון? עברו לכאן
למקטע הקודם חוד עקב – נחל חווה (41)
למקטע הבא מצפה רמון – נחל גוונים (43)

📏 אורך המסלול כ-28 ק"מ, רובם בהליכה מהירה על דרכי עפר.
עונה מומלצת סתיו, חורף, אביב.

🥾 אופי המסלול בנחל חווה יש קטע קצר של עלייה. רוב המקטע עובר בתוואי נוח להליכה על דרכי עפר.

✅ נקודת התחלה (מצפון לדרום) חניון הלילה מעל נחל חווה.
✅ נקודת סיום (מצפון לדרום) מצפה רמון.
🧩 אפשרויות קיצור יש אפשרות לקצר את המקטע ולסיים את ההליכה במעלה מחמל במכתש רמון.
🚌 נגישות לתחבורה ציבורית בנקודת הסיום מדרום במצפה רמון.

📌 לרכישת אוגדן המפות של שביל ישראל באיכות הדפסה מעולה ובאריזה נוחה וקלילה

מפת המקטע להורדה
מידע על מלאכי השביל
מדריך שביל ישראל בנגב (מקטעים 37-56)
העמוד הראשי של שביל ישראל

🏡 המלצת לינה באזור בית ספר שדה הר הנגב

❗️חשוב לדעת

  • הההגעה לחניון הלילה מעל נחל חווה, שממנו מתחיל המקטע מצפון, אפשרית עם רכב שטח בלבד.
  • יום הליכה ארוך, ורצוי להתחיל את ההליכה בשעה מוקדמת.
  • יש אפשרות לקצר ולרדת למכתש רמון במעלה מחמל, עם תיאום של איסוף רכוב ממרגלות המעלה (לפני רדת החשכה, על פי כללי התנועה בשמורות טבע).
מטייל צועד בשביל על גבי הר באזור מדברי. מקטע 41 בשביל ישראל
מקטע 41 בשביל ישראל. צילום: יוסי חכים

תיאור המסלול

יוצאים מחניון הלילה מעל נחל חווה ומתקדמים על ציר הנפט עם סימון שחור. בהמשך, שביל ישראל יורד לערוצו של נחל חווה. פונים שמאלה עם סימון כחול.

אחרי הליכה קצרה, לפני שהנחל מגיע למפל ונכנס לקניון, השביל עולה על הגדה הדרומית, מתקדם מעל הקניון ואחרי כמה דקות הליכה יורד לערוץ.

לפני שממשיכים עם שביל ישראל במורד נחל חווה, מומלץ לחזור מרחק קצר במעלה הערוץ עם סימון שחור, אל תוך הקניון הצר כדי לבקר בגבי חווה ובמפל. לפני המפל, סלע גדול נעוץ בין קירות הקניון מעל גב גדול שמחזיק מים כל השנה. בתוך הקניון ועל קירותיו גדלים שיחי צלף ועצי תאנת בר.

מי שסטו מהשביל אל הגבים, חוזרים אל שביל ישראל. אחרי הליכה קצרה, השביל מתעקל עם הערוץ ימינה, ונחשף בערוץ סלע כהה – צור מגיל הסנון.

לפני שהערוץ המרכזי של הנחל מתעקל שמאלה, שביל ישראל פונה ימינה עם סימון ירוק.

המעוניינים יכולים שוב לסטות משביל ישראל וללכת במורד הערוץ אל עין חווה – מעיין יפה שמימיו מטפטפים מקיר מפל אל בריכה קטנה (רבע שעה הליכה לכל כיוון).

מנקודה זו, השביל מטפס ביובל של נחל חווה – שבכניסה אליו נראה תמים, אך ככל שמתקדמים לתוכו, מציע מראות מפתיעים יותר. יש בו סלעים גדולים שהתמוטטו לתוכו, משטח משופע של אבן צור, גושי סלע בשלל צורות מפוסלות, והשיא – השביל נכנס לתוך סדק צר בין קירות סלע ומטפס דרכו אל גב הרכס. כאן ייפתחן בפנינו המרחבים של רמת עבדת.

תוואי השביל הברור נכבש ברגליהם של מטיילים רבים. לאחר כברת דרך נראית מימין דרך העפר של ציר הנפט. הולכים במקביל לציר ומגיעים למפגש עם דרך מסומנת אדום שבאה משמאל, מכיוון מעלה נוח. לאחר מרחק קצר נפגשים עם ציר הנפט עצמו, וממשיכים איתו דרומה עם סימון שחור.

אחרי כמה דקות הליכה, שביל רגלי ירוק יוצא שמאלה מציר הנפט אל מעלה מחמל. אם בחרתם לקצר את המקטע ולסיים את ההליכה למרגלות מעלה מחמל בתוך מכתש רמון, פנו שמאלה אל מיצד מחמל ומעלה מחמל.

גם מי שממשיכים למצפה רמון יכולים לסטות כאן משביל ישראל ולפנות עם הסימון הירוק. זו הזדמנות לראות שרידי בריכה היסטורית לאגירת מי גשמים, מלכודת טורפים קדומה לצד הדרך ותצפית יפה על מכתש רמון ממיצד מחמל – מיצד קדום ששלט על היציאה של דרך הבשמים מהמכתש בראש מעלה מחמל. כדי לחזור לשביל ישראל מהמיצד, חוזרים באותו מסלול עם סימון ירוק שבו הגענו, תוספת של כחצי ק״מ הליכה לכל כיוון.

הדרך והשביל מתעקלים מעט ימינה וכעבור כמה דקות, כאשר ממול נראה עמוד חשמל של קו מתח, מגיעים למפגש דרכים, שביל ישראל פונה ימינה עם הסימון השחור, וציר הנפט פונה שמאלה אל קיר מכתש רמון. כאן הטבע והנוף שילמו מחיר יקר עבור פרויקט קו צינור הנפט מאילת לאשקלון, העברת הצינור דרך קיר המכתש בשני צידיו, בצפון המכתש במעלה מחמל וממול בדרום ליד הר סהרונים גרמה נזק לנוף והותירה צלקות בולטות. (על המאבק של החברה להגנת הטבע בסכנות הסביבתיות העכשוויות של צינור הנפט, מוזמנים לקרוא כאן).

שביל ישראל ממשיך על דרך העפר, ומתרחק יחד איתה משפת המכתש לעיקול גדול. אל דאגה, בהמשך הדרך חוזרים לשפת המכתש לקטע הליכה עם תצפיות יפות.

ברגע אחד מופיע מכתש רמון הענק בשיא הדרו. מומלץ להתעכב בהמשך הדרך במצפור גבעת געש, לתצפית על המכתש ובעיקר על חלקו הצפון-מזרחי. המכתש הוא ספר היסטוריה לגיאולוגיה קדומה. החפירה לעומק קרום כדור הארץ חושפת עדויות לאירועים גיאולוגיים שקרו בעידנים קדומים. אחד כזה הוא הר געש קדום שמכונה גבעת געש, אשר נראה מתחתינו. זו גבעה כהה שצורת לוע עדיין ניכרת במרכזה. רחוק יותר משמאל, נראה את חוטמו של הר ארדון. הר ארדון מחלק את המכתש באגפו המזרחי לשתי בקעות, זו שאנחנו רואים למרגלותיו – בקעת מחמל – ובקעת ארדון שנמצאת מעברו השני של הר ארדון ועליה נצפה שוב בהמשך השביל, כאשר נלך על שולי המכתש בצידו השני, בכרבולת חרירים.

כדאי לשים לב לסדקים בסלעים בסביבת מרפסת התצפית. יצירת המכתש נמשכת כל העת. כוחות הבליה מערערים את היסודות, השכבות הרכות בעומק המכתש נסחפות ושכבות אבן הגיר הקשה שמעליהן נסדקות ומתמוטטות אל תוך המכתש בתהליך איטי אך מתמשך, גם בימינו אנו.

הדרך אל מצפה רמון מתארכת אך "אולי נספיק עוד להרוג תורכי קטן של ערב במצפה רמון", כמו ששרו מאיר אריאל ודיויד ברוזה בשיר ״בצהרי היום״. כשמתקרבים למצפה רמון, רואים תחילה באופק את בתי העיירה, אחר כך השביל עובר דרך פיסול סביבתי, וגם לצד חורשה עם שולחנות קק״ל וברז מים. המקטע מסתיים בתחנת הדלק שבכניסה למצפה רמון.

נקודות עניין לאורך המסלול גבי חווה. ערוץ הסדקים. תצפיות על מכתש רמון. פיסול סביבתי במצפה רמון.

📌 לרכישת אוגדן המפות של שביל ישראל באיכות הדפסה מעולה ובאריזה נוחה וקלילה

מפת המקטע להורדה
מידע על מלאכי השביל

🔰המדריך בעמוד זה הוא להולכים מצפון לדרום. מטיילים מדרום לצפון? עברו לכאן
למקטע הקודם חוד עקב – נחל חווה (41)
למקטע הבא מצפה רמון – נחל גוונים (43)
מדריך שביל ישראל בנגב (מקטעים 37-56)
העמוד הראשי של שביל ישראל

🏡 המלצת לינה באזור בית ספר שדה הר הנגב

✏️ כתב: איציק בן דב, רכז סימון שבילים,  החברה להגנת הטבע.

רוצים לשמור יחד על הטבע בנגב?

בואו להיות חברים להגנת הטבע

הצטרפו עכשיו