"אנחנו רוצים לחדד את המטרות שלנו, כדי להיות כבר בשנה הבאה באיזושהי נקודה אחרת. הציבור יעזור לנו לדייק – לאן בתי ספר השדה הולכים?"
"בתי ספר שדה הוא מוסד שמטריד אנשים מכל העולמות – אנשי חינוך, סביבה, אנשים נוסטלגיים שמתגעגעים לארץ ישראל היפה. אנחנו מקבלים תגובות מאנשים שהיו פעם-פעמיים בבתי ספר שדה והעניין הזה נוגע בהם מאוד." מספרת מלמן.
הכנס, שניתן לו השם "בית ספר שדה – מוסד נוטע אהבת הארץ וטבע: האומנם?" נעשה בשיתוף של החברה להגנת הטבע והחוג לגיאוגרפיה ולימודי סביבה במכללת אורנים. הוא נועד לחשוב יחד עם הציבור ועם שותפים בעבר ובהווה, בנוי בצורה שבה תהיה היכרות מעמיקה עם המוסד, חשיבה משותפת לעתידו וקבלת השראה.
בתי ספר שדה של החברה להגנת הטבע הם מוסד שקיים כבר 50 שנה, בהם הקהל הרחב מוזמן לנפוש, לטייל, ללמוד ולהכיר את הטבע, והם פזורים במקומות הכי יפים בארץ – על החוף באילת או בקצה מצפה רמון.
בשולחנות עגולים יישבו אנשים שאין בהכרח קשר בניהם, והדבר המשותף היחיד להם הוא העניין במוסד.
"בעצם מהכנס הזה אנחנו מצפים לצאת עם המון מחשבות ורעיונות. לאחריו נחדד את המטרות שלנו כדי להיות כבר בשנה הבאה באיזושהי נקודה אחרת – ולדייק לאן בתי ספר השדה הולכים. זה כנס שמה שייאמר בו ישמש אותנו ככלי לבניית החזון ודיוק המטרות שלנו. זו הפעם הראשונה שאנחנו עושים כנס כזה. אחרי 50 שנה זו בעצם הזדמנות לעצור ולבחון מה הרלוונטיות שלנו. אנחנו בתהליך התחדשות, יש חילופי תפקידים בארגון ואנחנו רוצים לדייק את הרלוונטיות של המוסד ההיסטורי, הסטארט – אפ הישראלי המדהים הזה." מוסיפה מלמן.
סטארט-אפ הכי טבעי שיש
ולמה סטארט-אפ, אתם שואלים?
"זה סטארט אפ כי זו המצאה. בתי ספר שדה הוקמו ונועדו לתת מענה למשרד החינוך, שיהיה מקום אליו יוכלו להגיע תלמידים לסמינרים, ובכל אזור ללמוד את הארץ בבית ספר הזה. זה לא שהיית מגיע לשם רק לטיול השנתי שלך, אלא היית מגיע לבית ספר שדה עין גדי ובמשך כמה ימים היית מכיר את האיומים, את הגיאוגרפיה, הגיאולוגיה, ממש היית הופך למומחה בעצמך על המקום.
״לא היה דבר דומה לזה. עם הכניסה של עשרות חברות עסקיות לעולם הטיילות, בתי ספר שדה נהיו ספקי תוכן של הטיילות החינוכית ולאט לאט איבדו את השוני ביניהם. היום, בתי ספר שדה עושים הרבה מאוד טיילות חינוכית וגם שמירת טבע במרחב עבודה קהילתית, חינוך סביבתי, וחוגים."
⬅️ את בתי ספר השדה תוכלו להכיר לעומק בכנס, אליו תוכלו להירשם כאן.
ועד אז – הנה 5 דברים שלא ידעתם על בתי ספר שדה:
1. היו בתי ספר שדה בסיני
עד היום בהר הגבוה בסיני יש לוגו של החברה להגנת הטבע. גם שם הדריכו מורות חיילות ומדריכים של החברה להגנת הטבע. הבדואים שהיום מדריכים בסיני למדו מהם, והם זוכרים את אנשי הארגון עד היום. חלק מהמגורי מדריכים שנמצאים היום בבתי ספר שדה אלון תבור, היו מגורי המדריכים בבית ספר שדה ימית בסיני, שעברו עם פינוי סיני.
2. השרה להגנת הסביבה עידית סילמאן היתה מורה חיילת בבית ספר שדה שער הגיא
ובכלל – לא מעט אנשים מובילים בתחום הסביבה, החינוך או החינוך הסביבתי גדלו בבתי ספר שדה או שירתו בו בשנות שירות.
3. בית ספר שדה עין גדי הוא הבית ספר שדה הכי ותיק
בית ספר שדה עין גדי כמו כל האזור, הוא הבית ספר שדה הכי נמוך בעולם אבל גם בית ספר שדה הראשון שהוקם.
4. בשנות ה-60 היה חובה לבקר בבית ספר שדה
בשנות ה-60 יצאה ידיעה שתהיה חובה לצאת לארבעה ימי מחזור בכיתה י"א, והיית חייב לעשות את זה. זה לא היה לשאלה או בחירה. לידיעה המלאה שפורסמה ב-13 ביוני 1966 בעיתון "דבר" לחצו כאן
5. ישנם בתי ספר שדה באוסטרליה!
באוסטרליה יש מוסדות מקבילים לבתי ספר שדה שלנו – גם להם יש מרכזים שממוקמים לפי בתי גידול כמו הר, ים או מדבר ובאים אליהם לסמינרים של שלושה ימים כחלק מתוכנית הלימוד בבתי הספר. בכנס שלנו – תוכלו להכיר אותם יותר!