תוצאות חיפוש

הסיפור העצוב של הציפור
שנצפתה לראשונה בישראל

יפתח כרמלי

צפרים ברחבי הארץ התרגשו לגלות לראשונה בישראל את הציפור גיבתון ערמוני. למה היא כל כך מיוחדת, למה החיים שלה בסכנה, ומה אנחנו עושים כדי להגן עליה בארץ?

גבתון ערמוני
הגיבתון הערמוני הראשון שנצפה בישראל. צילום: נועם וייס

הצפרים של החברה להגנת הטבע התרגשו בשבוע שעבר כמו שלא התרגשו הרבה זמן. הסיבה? ציפור נדירה שנצפתה לראשונה בישראל: גיבתון ערמוני שהגיע כל הדרך מסיביר הקרה – לאילת.

בתקופה זו של השנה, בשיא נדידת הסתיו, עוברות כחצי מיליארד ציפורים בשמי ישראל – ובכל זאת, עד היום מעולם לא תועד הגיבתון הערמוני כאן אצלנו.

זו ציפור שיר קטנה החיה ביערות מונגוליה ומזרח סיביר. את חודשי החורף היא מבלה, כמו חיילים אחרי צבא, בדרום מזרח אסיה ובהודו. תחביביה: לאכול זרעים וזחלי חרקים. לפעמים היא מרחיקה לכת ונצפית בצפון ובמערב אירופה, אבל מעולם לא בישראל – עד עכשיו.

קטן, צהבהב וחמוד: גיבתון ערמוני. צילום: נועם וייס

גיבתונים במלכודת

לצד הרגע המרגש והייחודי בתולדות הצפרות הישראלית, יש לגיבתון סיפור רקע עצוב. כאשר הגיבתונים נודדים בעונת החורף לאזור מזרח אסיה, הם נופלים קורבן לציד מאסיבי של ציפורי שיר נודדות בכלל וגיבתונים בפרט.

הגיבתונים נחשבים למעדן מבוקש בסין בקרב המעמד הגבוה, וגיבתונים רבים ניצודים באופן בלתי חוקי, נמכרים בשוק השחור והופכים לארוחה

"המין שנפגע הכי קשה הוא גיבתון הצווארון, שבגלל ציד חסר מעצורים, בעיקר בסין, אוכולסייתו התרסקה והוא על סף הכחדה עולמית", מספר בעצב יואב פרלמן, מנהל מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע. הסיבה? הגיבתונים נחשבים למעדן מבוקש בסין בקרב המעמד הגבוה, וגיבתונים רבים ניצודים באופן בלתי חוקי, נמכרים בשוק השחור והופכים לארוחה.

הגיבתון הערמוני, שנצפה עכשיו בישראל לראשונה, נפגע פחות – אבל גם הוא פגיע מאוד לצייד במזרח אסיה, מסביר פרלמן. לכן, כדי להגן עליו, אתרי אינטרנט רבים שמהווים ספריית קולות של ציפורים מחקו מהמאגרים הציבוריים שלהם את קולו של הגיבתון הערמוני – כדי שציידים לא יוכלו להשתמש בו כ"מלכודת שמע". זו שיטה אכזרית שבה ציידים משמיעים קולות של ציפור ספציפית אותה הם רוצים לצוד – למשל, קולות חיזור – וכך מקרבים אליהם את הציפור המבוקשת וצדים אותה בקלות.

גיבתון ערמוני
גיבתון ערמוני ברגע מהורהר. צילום: נועם וייס

אז איך אנחנו שומרים על ציפורים נודדות בישראל?

כאן בארץ אנחנו רוצים לתת לציפורים הנודדות את החוויה הטובה ביותר, ולדאוג שלא ייפגעו – ולכך דואג המיזם של פארק הצפרות באילת.

"אנחנו לוקחים בית גידול, משקמים אותו והופכים אותו לתחנת מנוחה חיונית ואיכותית עבור ציפורים נודדות", מסביר פרלמן. "פארק הצפרות באילת, שעובד בשיתוף פעולה עם עיריית אילת, קק"ל ורשות הטבע והגנים, עושה את הדברים האלה בצורה כל כך טובה שהוא אפילו קיבל פרס", הוא מציין.

בחודש שעבר התקיימה ועידת פסגה לשמירה על המגוון הביולוגי. בוועידה, שאורגנה על ידי האו"ם, נבחרו 100 היוזמות המשפיעות ביותר לטובת המגוון הביולוגי בעולם – ביניהן פרויקט שימור נתיב נדידת העופות של מרכז הצפרות אילת. מקווים שהתנאים הטובים אצלנו יביאו לכאן עוד גיבתונים, וציפורים רבות אחרות!

רוצים לשמור על הציפורים הנודדות?

בואו להיות חברים להגנת הטבע

הצטרפו עכשיו