השעות הסודיות
מחפשים איפה לטבול במים צוננים באמצע אוגוסט ובלי לפגוש את כל מדינת ישראל? אתרי מים סודיים כבר אין, הכול באינטרנט, אבל שעות סודיות יש ויש.
טיפוסי הבוקר מכירים היטב את השעות הסודיות. להם אין בעיה להיות מוכנים ליציאה בשטח ב-6 בבוקר, העיקר להגיע למסלול הרבה לפני כולם.
להגיע למסלול מוקדם מוקדם בבוקר זו כמובן העצה הטובה ביותר, אבל גם אם אתם קצת פחות טיפוסים של בוקר ותגיעו לתחילת המסלול בסביבות 8 בבוקר – אפשר להעריך שהמקום לא יהיה עמוס.
ומה אם השעה 8 מרגישה לכם כמו לפנות בוקר, במיוחד כשאתם בחופשה? אז יש לכם הזדמנות נוספת לטבילה מבודדת יחסית בשעות אחר הצהריים המאוחרות. הן אמנם חמות ועמוסות יותר משעות הבוקר המוקדמות, אבל עדיין תוכלו ליהנות משקט יחסי לעומסים של אמצע היום, הרבה יותר שקט מאשר, נניח, בחוף הים אחרי הצהריים.
יש עוד יתרון לטיול בשעות אחר הצהריים המאוחרות: במסלולים המסתיימים בעלייה רצינית, השעות האלה מאפשרות לטפס בחסות צל העצים או ההרים מסביב. תודו לנו אחר כך.
הנה כמה המלצות למסלולי מים יפים במיוחד, עם תיאור קצר או הפניה להרחבה באתר שלנו, ועם הסבר ברור מה לכתוב בווייז או בגוגל מפות.
🍂 אם אתם מעדיפים לחכות לסתיו, כדי לצאת לטיולים במזג אוויר נעים יותר ובלי עומס של מטיילים – אתם מוזמנים להכיר את שפע הסדרות של ״ארץ אהבתי" 🌷 קבוצות הטיולים למבוגרים של החברה להגנת הטבע. חוויה מושלמת לאורך השנה, מאחרי החגים ועד לפסח, עם המדריכים הכי טובים בארץ ואנשים כמוכם – שרוצים לצאת ולטייל ברחבי ישראל.
מים כל השנה בנחל כזיב
באזור היפהפה של הגליל המערבי יש שני נחלים, כזיב ובצת – הזורמים לאורך כל השנה אך אינם נמצאים בשמורת טבע בתשלום – כלומר הם פתוחים לכולם בשעות האור. לפניכם המלצות ל-3 אתרי טיול בנחל כזיב, ובהמשך גם לטיול בנחל בצת.
זהו אזור מומלץ מאוד לנופש נופש, למשל בבית שדה הר מירון או בבית ספר שדה אכזיב. אפשר גם להגיע אליו לטיולי יום, עם נסיעה של כשעתיים מאזור המרכז, אם יוצאים בשעות הבוקר המוקדמות ומדלגים על הפקקים.
נחל כזיב תחתון
המסלול הקלאסי מתחיל מחניון הזיתים בפארק גורן (בווייז: חניון הזיתים, כביש ללא שם) וממשיך לשביל קידה. הירידה מחניון הזיתים אל הנחל היא בשביל כחול, והעלייה בשביל קידה היא עם סימון שחור. אפשר גם ללכת את המסלול בכיוון ההפוך.
על המפה, זהו מסלול של 4 ק״מ, אבל קחו בחשבון בילוי של כשלוש שעות לפחות, כולל השכשוך בבריכות בדרך. אורך המסלול מבטיח שאם תגיעו מוקדם – תוכלו לצאת מהנחל לפני שההמונים מגיעים אליו.
רמת הקושי של ההליכה בינונית, רק קחו בחשבון עלייה של כחצי שעה מהנחל אל פארק גורן, שכמעט כולה ללא צל. מבחינה זו, מומלץ לטפס בשעות אחר הצהריים וליהנות מהאור הרך ושטחי הצל המתרבים. אם מגיעים עם רכב אחד, כל הקבוצה או מתנדב.ת צריכים ללכת מנקודת סיום העלייה בשביל קידה עוד כ-2 ק״מ עד לרכב.
בנסיעה לחניון הזיתים, ווייז צפוי להוביל אתכם בדרך הרכב השחורה ממזרח לגרנות הגליל. אפשרות נוספת היא לפנות לפי השילוט לפארק גורן, מזרחית לקיבוץ אילון, לנסוע אל מצפה מונפורט ולהמשיך בדרך הפארק מזרחה.
עוד פרטים על המסלול תמצאו כאן
נחל עין זיו ובריכות הנחל
מימי עין זיו נתפסים בתחנת שאיבה, אך לרוב חלק מהם משוחרר מקיר התחנה אל הנחל. קשה להתחייב, אך מניסיון העבר סביר שתמצאו במקום זרימה יפה.
היתרון: יש כביש שמגיע עד לתחנה. החיסרון: הכביש סגור כל השנה ונפתח לשאטלים בלבד רק בחגים, ואולי גם בחופש הגדול.
לכן, מומלץ לטייל במקום אחרי הצהריים, לרדת בכביש תלול יחסית כ-2 ק״מ, ולטפס בו בחזרה בו בשעת שקיעה נעימה. ביחס ליופי ולכיף של המים, המאמץ אינו גדול. סמוך למים, תוכלו ללכת כמעט בתוכם או בשביל היבש הסמוך, לאיזה מרחק שתבחרו, הלוך וחזור.
כדי למצוא את המקום, הניווט הקל יותר הוא באמצעות גוגל מפות, שם תמצאו ליד רחוב קהילת יהדות צרפת במעלות ציון של ״מקום חניה לנחל כזיב״.
לניווט מעט מאתגר יותר באמצעות ווייז: סמנו כיעד את שדרות הנשיא הרצוג במעלות, והגיעו אליהם מכביש 89 שעולה מנהריה ומצומת כברי. בכיכר השלישית, בצעו פניית פרסה ואז בצומת הראשונה פנו ימינה. המשיכו ישר עד למחסום בכביש, ולפניו תמצאו חניית עפר. המשיכו בהליכה עם הכביש אחרי המחסום – ותגיעו עד לנחל.
עין חרדלית
אם אתם רוצים רק לבלות במים כמעט בלי הליכה – עין חרדלית הוא בשבילכם. ניתן ללכת בתוך המים או לידם לאורך כ-300 מטר.
עין חרדלית נמצא בסביבה מישורית, ולכן הוא מושך אליו אינספור מטיילים. בימים עמוסים, כדאי להגיע עד 8 לכל המאוחר, ואם תגיעו לפנות ערב, סביר שכבר תמצאו מקום בחניה הסמוכה לנחל.
בווייז: עין חרדלית מתקן מקורות. מהחניה, פשוט הולכים בדרך מזרחה, ותוך דקות מגיעים למים.
מאיראן של חומייני לנחל כזיב
סיפור ייחודי שקשור בנחל כזיב: כמה יחמורים בני מזל הוברחו מאיראן על ידי רשות הטבע והגנים, כמה שנים לפני שהמדינה נסגרה לישראלים כליל.
היחמור הפרסי, סוג של אייל שהיה נפוץ בארץ ישראל בעבר הרחוק, נכחד מהטבע בעולם כולו ונותר רק בגני חיות. באמצע המאה ה-20 התגלו כ-20 יחמורים באיראן, ובשנות ה-70 הייתה הזדמנות להביא כמה מהם לארץ.
הם חיו בחי-בר כרמל, תחילה במכלאה ובהמשך הועברו לאתר סמוך לאקלום בטבע. בהמשך, הם הועברו אל החורש לא הרחק מעין זיו – שהתנאים שלו נמצאו כמתאימים ביותר עבורם, כשהם נהנים גם מההגנה של שמורת הטבע.
לפי הערכות, עדר היחמורים מונה כיום כ-150 פריטים שחיים להם בנחת בחורש ליד הנחל. הם חיים כאמור לא הרחק מעין זיו, אך הסיכוי לפגוש אותם נמוך. אולי, אם תשבו בשקט, הם יצוצו מבין העצים. כמובן, כמו בכל מפגש עם חיות בר, חשוב לא להתקרב אליהם, וגם לא להשאיר בשטח שאריות אוכל או אריזות שעלולות לפגוע בהם.
נחל בצת: רבע שעה עד למים
אמנם הזרימה בנחל בצת חלשה משמעותית מאשר בנחל כזיב – אך הוא לגמרי שווה ביקור.
במקום יש מסלול לא מעגלי לחובבי לכת באורך של כ-5 ק״מ, שעובר בין חניון שרך, דרך נחלי שרך ובצת ועד לקיבוץ אילון (מדריך מפורט כאן).
הדרך הנוחה ביותר לטייל במקום בקיץ היא פשוט ללכת הלוך וחזור בין קיבוץ אילון לנחל בצת.
כדי למצוא את המסלול, חפשו בווייז: דרך בין הנחלים קיבוץ אילון. סעו עד סופה של הדרך, וחנו בחנייה קצת לפני השער האחורי של הקיבוץ, הפתוח רק להולכי רגל. עברו את השער, ואחרי ירידה של כ-10 דקות תגיעו לחורשת אקליפטוסים ולתחנת שאיבה.
מתחנת השאיבה פנו ימינה, וכעבור כמה דקות תגיעו לבריכה הראשונה. המשיכו כמה שתרצו או עד שהזרימה תסתיים, וחזרו באותה הדרך. גם כאן מומלץ לעשות את העלייה שדורשת כרבע שעה הליכה בשעות הצל אחרי הצהריים.
פרטים נוספים על המסלול תמצו כאן
רחצה חופשית לכולם בנחל ג׳ילבון
ברמת הגולן ובגליל העליון יש שפע נחלים, אבל רובם בתוך שמורות טבע בתשלום. הזדמנות לטבילה חינמית ומקסימה שפתוחה בכל שעות האור תמצאו בנחל ג׳ילבון.
כדי להגיע למקום עדיף להיעזר הקפצת רכב, אבל המרחק בין ההתחלה לסיום הוא פחות מ-2 ק״מ, כך שניתן להגיע לרכב בסיום המסלול גם בהליכה, של כל המטיילים או של מתנדב.ת, בזמן שהשאר אוכלים ארטיק מהגזלן.
כמו במסלולים אחרים שתוארו בכתבה, בסיום הדרך מצפה עלייה שאותה כדי לטפס בשעות הצל לקראת השקיעה.
כדי להגיע, סמנו בווייז נחל גילבון כביש ללא שם, וכך תגיעו לחניון נחל דבורה. לחלופין, אפשר לסמן בוויז את מפל גילבון כביש ללא שם, וכך להגיע לחניון מפל גילבון.
מחניון נחל דבורה, קחו בחשבון כרבע שעה של ירידה ירידה עד לבריכת מפל דבורה. משם, בפחות משעה של הליכה רגועה תגיעו אל תצפית מפל ג׳ילבון. בקיץ, לא מומלץ לרדת לבריכה שנמצאת למרגלותיו, בגלל העלייה התלולה המצפה לכם בדרך חזרה.
אם בחרתם להתחיל מחניון נחל דבורה, העלייה לחניון מפל גילבון תימשך כרבע שעה.
מים קרירים והגנה על הטבע בעין פית
סמוך לכביש העולה אל החרמון נמצא עין פית – מעיין קטן בתוך עמק ציורי, עם בוסתנים, עצים ארץ ישראליים וחיות בר. טבע מופלא ושופע מים המושך אליו המוני חיות בר ומטיילים. העמק נסתר מעט, אבל רבים מאלה שמצאו אותו מכנים אותו, ובצדק, גן עדן.
בבריכה של עין פית, שהוא נקודת ההתחלה של נחל פרע – יובל של הבניאס (נחל חרמון) – תוכלו לטבול בעומק של כמטר. סביבו יש עוד 6 מעיינות קטנים אחרים.
בעמק סביב יש שרידים מהכפר העלווי ששכן במקום עד למלחמת ששת הימים – אחד משלושה כפרים עלווים שהיו בגולן, יחד עם זעורה, שננטש גם הוא, ועג׳ר שנמצא על קו הגבול בין ישראל ללבנון.
עין פית מסומן בווייז או בגוגל מפות. כדי להגיע אליו, נוסעים בכביש 99 כ-2 ק"מ צפונית לצומת מפל סער, ופונים ימינה אל דרך משובשת שיורדת אל המעיין. הדרך מתאימה לכל כלי רכב, אך יש לנסוע בזהירות. אם תרגישו שהדרך אינה מתאימה עבורכם, תוכלו להחנות את המכונית בצידי הדרך, ולרדת בנוחות אל המעיין – מבנה אבן מקומר אשר נימצא בצילם של אקליפטוסים ענקיים.
לעין פית יש גם צד עצוב: דווקא בעמק הקטן שאליו מגיעים אלפי צבאים, חזירי בר, שועלים, דורבנים וחיות בר אחרות – הצבא מתכנן להקים אתר אימונים סואן, עם עשרות רבות של מבנים ותשתיות לכלי רכב, שייצור רעש וזיהום. החברה להגנת הטבע, יחד עם מאות פעילים מהסביבה, נאבקים כדי למנוע את התוכנית ההרסנית. לסיפור המלא על המאבק לשמירה על עין פית.
🍂 אם אתם מעדיפים לחכות לסתיו, כדי לצאת לטיולים במזג אוויר נעים יותר ובלי עומס של מטיילים – אתם מוזמנים להכיר את שפע הסדרות של ״ארץ אהבתי" 🌷 קבוצות הטיולים למבוגרים של החברה להגנת הטבע. חוויה מושלמת לאורך השנה, מאחרי החגים ועד לפסח, עם המדריכים הכי טובים בארץ ואנשים כמוכם – שרוצים לצאת ולטייל ברחבי ישראל.