תוצאות חיפוש

בקצה העולם: טיול נדיר אל דרום נחל הירדן

מערכת החברה להגנת הטבע

רק בשנים האחרונות נפתחה שוב האפשרות לטייל בקבוצות מאורגנות באתרים המרתקים שנמצאים מעבר לגדר המערכת בדרום נחל הירדן – קאסר אל-יאהוד, ארץ המנזרים והמקום שבו היה בית הערבה מצפון לים המלח. בכתבה של עומר שפירא, רכז התוכן באגף התיירות של החברה להגנת הטבע תקראו על ההיסטוריה המאלפת של האזור המוכר רק למעטים – ואם אתם רוצים להציץ אליו, אתם מוזמנים להצטרף לסדרות הטיולים של ״ארץ אהבתי״: סודות ארץ יהודה ומסע ישראלי בזמן

🌷יש עוד מבחר גדול ומגוון של אפשרויות ב״ארץ אהבתי" קבוצות הטיולים למבוגרים של החברה להגנת הטבע – חוויה מושלמת עם המדריכים הכי טובים בארץ ואנשים כמוכם, שרוצים לצאת ולטייל.

הירדן מדרום לגשר עבדאללה
הירדן מדרום לגשר עבדאללה. צילום: עמית מנדלסון

בין יהושע בן-נון ליוחנן המטביל

בראשית היה יהושע בן-נון, ואז הצטרפו יוחנן המטביל וישוע. בהמשך קמו המנזרים, ומאוחר יותר הגיעו חלוצי התעשייה והחקלאות. אז פרצה מלחמה והונחו שדות המוקשים, ועוד מלחמה. רק בסוף חזרו הצליינים לטבול בירדן (אף שהמוקשים עוד שם) ונפתח הציר גם למטיילים.

ואיפה כל ההתרחשויות הייחודיות האלה קרו? בדרום בקעת הירדן, בין הגדר לנהר – אזור שהוא לא רק אתר טיולים מרתק ורחוק מהעין, אלא מתחבר גם לכמה מהאירועים החשובים בתולדות המדינה.

כמו כל סיפור טוב, גם זה מתחיל בתנ״ך, עם יהושע בן-נון החוצה עם בני ישראל את הירדן (ומייד אחר-כך מבצע ברית מילה בכל הזכרים). נקפוץ 1,300 שנים קדימה, בערך לרגע שבו מגיע לאזור יהודי טוב אחר בשם יוחנן. לבוש רק באזור עור למותניו, הוא קורא לבני ישראל לחזור בתשובה, ולבוא לירדן כדי שיטביל אותם במימיו הטהורים. רבים נענו לקריאה, אך רק אחד מהם התפרסם ממש – ישוע, כמובן, קרובו של יוחנן המטביל.

אמנם אין שום הוכחה היסטורית ששני אירועים חשובים אלו קרו באותה נקודה ממש – אך הנצרות מחברת אותם יחד לאתר שנמצא מזרחית ליריחו ומוכר בשם קאסר אל-יהוד – כלומר, ארמון היהודים. בסמוך לאתר הטבילה הוקמו כמה מנזרים, שחלקם פעלו בתקופה הצלבנית ואחרים במאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20.

רוצים להציץ אל האזור המוכר למעטים בדרום נחל הירדן? מוזמנים להצטרף לסדרות הטיולים של ״ארץ אהבתי״: סודות ארץ יהודה ומסע ישראלי בזמן

🌷ויש עוד מבחר גדול ומגוון של אפשרויות ב״ארץ אהבתי" – קבוצות הטיולים למבוגרים של החברה להגנת הטבע, חוויה מושלמת עם המדריכים הכי טובים בארץ ואנשים כמוכם, שרוצים לצאת ולטייל ברחבי ישראל.

קאסר אל יאהוד
קאסר אל יאהוד. צילום: חיים גל

אני זוכר את בית הערבה

מעט דרומה מקאסר אל-יהוד, יש אתר היסטורי בהקשר אחר לגמרי: קרוב לשפך הירדן לים המלח, קם ב-1930 מפעל האשלג הארץ-ישראלי. חלוצי תעשיית הדשנים בארץ מגיעים למקום הלוהט הזה, ומקימים בו לא רק מפעל אלא גם שכונת מגורים.

ב-1939 מצטרפים אליהם חלוצים שרצו להפריח את השממה בחקלאות ומקימים מצפון לים המלח את אחד היישובים הנועזים ביותר של אותה תקופה, בית הערבה – יישוב חקלאי פורח על קרקע שנחשבה לכמעט בלתי אפשרית לגידולים. חלק מחברי הקיבוץ עבדו במפעל האשלג, ושיתוף הפעולה הזה פרח.

מטיילים בבית הערבה מעבר לגדר המערכת
מטיילים בבית הערבה מעבר לגדר המערכת. צילום: בית ספר שדה עופרה

סיור נדיר בקצה העולם

הסיפור המיוחד של בית הערבה, שקם כנגד כל הסיכויים ב״קצה העולם״, נקטע עם מלחמת העצמאות. היישוב ננטש, ונשארה ממנו רק אנדרטה. עובדי מפעל האשלג של קליה עברו לעבוד בסדום. והמוני הצליינים שהיו יורדים לטבול בקאסר אל-יהוד הפסיקו להגיע לכאן, ועברו לטבול בתחומי ישראל מדרום לכנרת.
במלחמת ששת הימים, חזר האזור לשליטת ישראל, אך גדר המערכת נבנתה ממערב לו. הכניסה אליו הותרה רק לצה״ל ולחקלאים שעיבדו שטחים ליד הירדן, ונסעו בין שדות המוקשים בצירים מיוחדים. הנזירים לא הורשו לשבת במנזרים, שנזנחו והלכו עם השנים.

במאה ה-21, נפתח שוב אתר קאסר אל-יהוד לביקור כמעט חופשי של צליינים ומבקרים, אך ארץ המנזרים נותרה באותו שלב סגורה לרוב האנשים.
רק ב-2019, אזור המנזרים נפתח שוב לביקורים, אך רק לקבוצות מאורגנות ובתיאום ובליווי צבאי. במקביל, הותרו הסיורים אל האנדרטה של קיבוץ בית הערבה ואל גשר עבדאללה שעל הירדן הדרומי – גשר שפוצץ בחלקו ב-1967.

את השילוב המרתק הזה של היסטוריה, ציונות וטבע שקיים רק כאן אתם מוזמנים לראות ולשמוע במסגרת הסיור ״מעבר לגדר״ שנכלל בסדרות הטיולים של ״ארץ אהבתי״: סודות ארץ יהודה ומסע ישראלי בזמן.

גולת הכותרת של הסיור: הקניון העמוק של הירדן הדרומי. בגלל הירידה המהירה של מפלס ים המלח – ירידה של כ-50 מטר מאז שהופעל המוביל הארצי שנוצרה גם בשל הפעילות של מפעלי ים המלח – נהר הירדן בחלקו הדרומי ביותר התחתר בסלע הרך ויצר בו קניון מרשים שהיה סגור למבקרים עד לאחרונה.

 

🌷״ארץ אהבתי" קבוצות הטיולים למבוגרים של החברה להגנת הטבע, בתחומי עניין שונים וברמת קושי משתנה. בואו לטייל עם אנשים כמוכם שבאמת אוהבים לטייל וליהנות מחוויה מושלמת בטבע הישראלי, והצטרפו אל הסדרות שכוללות טיול אחד בחודש לאורך שנת הפעילות או לטיולי קמפוס מרוכזים עם לינה. את כל הטיולים מובילים טובי המדריכות והמדריכים של החברה להגנת הטבע, ואף מדריכי אורח מומחים בתחומם.

רוצות גם לטייל בים המלח וגם לשמור עליו?

תהיו חברות, תצטרפו לחברה להגנת הטבע

הצטרפו עכשיו