לטייל ליד החוף זה נהדר, מהנה ומרגיע. אבל מכיוון שהמדינה שלנו צפופה, והחופים שלה במיוחד, מומלץ להגיע אליהם בשעות הבוקר המוקדמות, אז אפשר ליהנות ממזג אוויר נעים והרבה חול פנוי. אם אתם לא אנשים של בוקר, אז קחו את היום לאט והגיעו לחופים שעה-שעתיים לפני השקיעה, בהתאם לאורך הטיול שאותו אתם מתכוונים ללכת. להלן כמה הצעות לחופים שווים במיוחד לטיולים קצרים.
בין קיסריה לנחל תנינים
תארו לעצמכם עיר חדשה aהופכת לעיר הגדולה בארץ' אך אין לה אף מקור מים קרוב. היום בעידן המוביל הארצי והמשאבות זו בעיה קלה יחסית, אך לפני 2,000 שנה, האתגר הפך לפרויקט הנדסי מורכב ומתוחכם.
תחילתו של פרויקט המים, איך לא, בניהולו של גדול בנאי הארץ – המלך הורדוס. הרומאים המשיכו את פועלו, ויצרו מערכת מסועפת של אמות מים שניצלה כל מעיין בסביבה הקרובה והרחוקה.
הקטע הכי בולט וידוע של אמות המים הוא "חוף האקוודקט" הסמוך לקיסריה. מקום שתמיד יפה להצטלם בו. ויש עוד כמה רעיונות למי שמחפש את המקומות הפחות מוכרים של מערכת אמות המים:
🧱 ממשיכים ללכת ליד האמה מחוף האקוודוקט דרומה – מחניית החוף המוסדר שליד האמה הגבוהה, הולכים דרומה לאורך המפרץ (שגרם להרס חלק מהאמה). אחרי כחצי ק"מ מגיעים לשרידים פחות מוכרים של אמת הקשתות.
🧱 "אמת הצינור" – מחניית החוף המוסדר שליד האמה הגבוהה, הולכים צפונה אל מגרש חניה צפוני שאינו מכוסה אספלט. שם פונים ימינה אל אמה שצורתה כצינור אבן ענקי. הילדים ישמחו ללכת בה זקופים לאורך כמה עשרות מטרים, עד שהיא נסתמת בחול. אמה זו הובילה בתקופה הרומית מים שלא התאימו לשתייה, אלא לחקלאות ולמזרקות נוי. מומלץ להמשיך מאמת הצינור כמה דקות צפונה ולעלות על הדיונה המכסה את האמה הגבוהה.
משכונת קיסריה החדשה אל כפר הדייגים ושפך נחל תנינים
טיול מקסים ופחות מוכר, כ-1.5 ק"מ לכל כיוון.
נוסעים עד לסופו ברחוב הראשי של קיסריה, הנקרא כמובן רוטשילד. בקצה הרחוב יש מעגל תנועה גדול, שאסור לחנות בו ויש לחפש חניה ברחוב עצמו.
מהפינה הדרום-מערבית של מעגל התנועה לכו מערבה, ואחרי 200 מטר תגיעו לשרידים של אמת המים, שרובה מכוסה בחולות וחלק קטן ממנה חשוף. מקטע זה לכו לצפון-מערב בשביל לא מסומן לכיוון החוף. מצפון לכם תראו את החידוש האחרון של ג'יסר א-זרקא – שכונה חדשה לגמרי של בנייני דירות "קו ראשון לים" השונה לחלוטין מבתי הכפר הוותיק. ימים יגידו כיצד יראה הכפר ומה יהיו אופיו לאחר אכלוס השכונה, ואם תרצו תוכלו לשוחח על כך עם תושבי הכפר, כשתשבו לקפה, ארטיק או ארוחה באחת מהמסעדות שבכפר הדייגים היחיד בארץ.
אחרי הקפה והמנוחה מול מפרץ הסירות, המשיכו ללכת 2 דקות צפונה לאורך החוף, בעלייה קלילה אל הגבעה שבעבר נקראה קרוקודילופוליס, והיום – תל תנינים. אל חשש, כבר יותר מ-100 שנים שהתנינים לא כאן. כיצד הגיעו לכאן? עדיף שתשאלו בבתי הקפה, סביר שתשמעו כמה גרסאות ואגדות שונות.
בצד הצפוני של התל תראו את הגשר המשוחזר מעל שפך נחל תנינים, מקום נפלא לצילום. החזרה לרכב באותה הדרך.
תל דור - בחצרו של מלך הארגמן
הכותרת הלקוחה מלהיט ענק של להקת קינג קרימזון, באה לרמוז על חלזונות הארגמן שגודלו בחוף דור בימי קדם, בעיקר על ידי הפיניקים.
חוף דור הוא חלקה הדרומי של שמורת חוף דור-הבונים. זהו חוף מפורץ, סלעי ויפהפה, שעיקר העניין בו הוא במתקני הנמל של העיר הקדומה דאר.
איך מגיעים: מהכביש הישן בין זכרון יעקב לחיפה פונים שמאלה בפנייה הראשונה בשילוט לדור ונחשולים, ונוסעים ישר עד החנייה של חוף דור. הכניסה לחוף הרחצה ללא תשלום. פונים ימינה, הולכים צפונה לאורך החוף כחצי ק"מ ומטפסים קלות על הגבעה.
בראש הגבעה יש שביל סלול היטב, סככות צל ושלטי הסבר. ניתן להסתפק בתצפית על שרידי הנמל העתיק וניתן גם לרדת בזהירות אל החוף הסלעי בו נראים היטב שרידים שבנו הפיניקים, חלקם במים וחלקם בקיר תמך גדול ומרשים בסמוך לקו החוף.
בצידו הצפוני של התל, לא רחוק מהחוף, נמצאות כמה בריכות מלבניות שאליהן הובילו תעלות מים מלוחים מהים ואמה של מים מתוקים מהיבשה. בשל כך משערים שבבריכות אלו צבעו בדים בצבע הארגמן, המים המתוקים שמשו לתהליך הצביעה ומי הים לקיבוע הצבע .מקורו של צבע הארגמן מחלזון הארגמון המאפיין בקונכיה גדולה, מחודדת ומשוננת. האגדה מספרת על פיניקי שהלך עם כלבו על החוף ולאחר שהכלב כירסם קונכיות להנאתו הבחין שהריר הנוזל אדום כדם. מכאן התפתחה תעשייה ענפה של גידול חלזונות בבריכות והפקת הצבע הנדיר.
החזרה לחניה של חוף דור באותה הדרך. חובבי הלכת בעלי כמה רכבים יכולים להקפיץ רכב לשמורת הבונים וללכת לאורך 5 ק"מ של חופים ומפרצים יפים.
מצודת אשדוד ים והפארק האקולוגי
טיול שקיעה ואורות רומנטיים: לטיול זה מומלץ להגיע כשעה לפני השקיעה. כתבו בווייז: "מצודת אשדוד-ים", ותגיעו לחניה גדולה, לא רחוק מהים, בקצה הדרומי של אשדוד. מהחניה תראו את המצודה העתיקה "קלעת אל מינה" – מצודת הנמל שהיתה חלק ממערך ביצורים שבנו הערבים כנגד פלישה צלבנית מהים.
ליד חלקה המזרחי של המצודה תראו שילוט עם מפת מסלולי הפארק האקולוגי והכוונה לשביל החוף, שביל הבוסתן ושביל הצבאים. השבילים אינם ארוכים ותוכלו להספיק ללכת באחד מהם ולהגיע בזמן לשקיעה לראש המצודה. אל תמהרו לעזוב אחרי השקיעה – זה הזמן בו נדלקים אורות על קירות המצודה ומעניקים לה מראה מיוחד.