תיאור המסלול
יוצאים מחניון הלילה בבאר מילחן עם דרך עפר בכיוון מזרח. הבאר, בה היו מים מליחים, נבנתה בתקופת המנדט ושימשה להשקיית עדרי הבדואים עד לשנות ה-80. כיום אינה פעילה.
לאחר הליכה של כמה מאות מטרים, נפגשים עם הסימון של שביל ישראל. השביל והדרך עולים במתינות במעלה נחל מתק, יובל של נחל מילחן. במפות מסומנת באזור זה באר נוספת – באר מתק, אך בשטח לא נמצא אותה, הבאר הוזנחה ונסתמה עם השנים.
בצומת דרכים שבה שביל מסומן ירוק יוצא ימינה בכיוון דרום-מערב, ממשיכים עם שביל ישראל ודרך מסומנת כחול בכיוון דרום-מזרח, אל פרשת המים שבין בקעת עובדה לבקעת תמנע.
מעט לפני החצייה של קו פרשת המים, עוברים בצומת שבילים שבה הדרך הכחולה שבה הלכנו פוגשת שביל מסומן אדום. שביל זה מקיף את מכתש תמנע כולו.
הסעיף הימני של השביל האדום פונה מערבה ודרומה אל הר ברך ומעלה גדנ״ע. שביל ישראל ממשיך עם הסעיף השמאלי של השביל האדום בכיוון מזרח, אל מעלה מילחן ועמק ססגון.
מי שצריכים לצאת לכיוון כביש 12 או מעוניינים לתאם עם רכב פרטי שמגיע מכביש זה, יכולים לצאת אחרי מעלה מילחן שמאלה עם סימון אדום, וללכת בשביל יפה כ-5 ק"מ עד הר ברך – לשם מגיעה דרך המתאימה, בנסיעה איטית, לכל רכב.
לאחר שחוצים שלוחה נמוכה, מגיעים אל תחילת הירידה לערבה. במדרגה מתחת לשביל מתחתר נחל שמתנקז לבקעת תמנע, ואפשר לעקוב אחר מהלכו של הערוץ אל בין ראשיהם של מצוקי תמנע – קירות הסלע שסוגרים על בקעת תמנע ממערב. הרחק, מעבר למצוקים, נראה הר כהה – הר תמנע.
יורדים אל עמק ססגון בבקעת תמנע (סביב הסימון של נחל מנגן במפות) – החל מגובה של כ-600 מטר ועד ל-150 מטר. בקטע הירידה שעד ראש מעלה מילחן, השביל מתון ונוח, ואחריו הירידה תלולה למדי.
עוברים מעל מצוקי תמנע עם נקודות תצפית יפות על מכתש תמנע. מהתצפיות אפשר לראות שצורתו של מכתש תמנע דומה לזו של שאר מכתשי הנגב – עמק סגור שסביבו מצוקים גבוהים.
בתהליך ההיווצרות של מכתש תמנע, התרומם גוש סלע קדום של סלעי יסוד קשים, שמקורם בסלעים הקדומים שיצרו את כדור הארץ, ונחשף אל פני השטח. גוש הסלע הקדום התרומם אל תוך שכבות סלע צעירות ורכות יותר, של אבן חול ושל סלעי משקע ימיים, שהוסרו מאוחר יותר בתהליכי בליה. וכך, הגוש הכהה של הר תמנע נותר בלב המכתש שנוצר סביבו.
בהמשך ההיסטוריה הגיאולוגית, כשנוצר בקע הערבה, הוסר אגפו המזרחי של המכתש. התוצאה של התהליכים הללו כפי שהיא נראית כיום – מכתש בצורת פרסת סוס שבמרכז הבסיס שלה מתרומם הר תמנע.
שני נחלים מנקזים את המכתש: מצפון להר זורם נחל תמנע אל הערבה, ומדרום להר נחל נחושתן מנקז את הבקעה. בקירות המכתש נחשף חתך גיאולוגי של סלעים שנוצרו לאורך תקופות ארוכות. בתחתית החתך, קרוב לקרקעית המכתש, יש אבני חול קדומות. נראה אותן בבקעת תמנע בעמודי שלמה, ב"פטריה״ וב״קשתות״. השכבות המאוחרות שבראש החתך הגיאולוגי, אלה שנראות בראש המצוקים שסביב לבקעה, הן של גיר ודולומיט – סלעי משקע ימיים. המאובנים שנראים לצד השביל מעידים על כך שהסלעים נוצרו בסביבה ימית.
לאחר כברת דרך, ייפתח מולנו, בכיוון ההליכה, המראה של הערבה ושל הגבעות הכהות שבעמק ססגון. נשלים את הירידה אל בקעת תמנע עם חלקו התלול של מעלה מילחן.
מתחתית המעלה ממשיכים לצד יובליו החוליים של נחל מנגן אל עמק ססגון. בדרך נוכל לראות כי שמו של העמק ניתן לו בזכות: גבעות, סלעים ומצוקים במגוון צבעים – שחור, אפור, צהבהב, ורוד וגוונים של אדום.
במורד הדרומי של אחת הגבעות בעמק ססגון נמצאת דיונה מקסימה.
בשנים 2007 עד 2019 התנהל מאבק בהובלת החברה להגנת הטבע, עם תושבים מהערבה וארגוני סביבה נוספים, נגד תכניות להקמת אזור מלונות בעמק ססגון. המאבק הצליח ותוכניות הבנייה בוטלו.
שביל ישראל ממשיך בין הר מכרות לגבעות ססגון, חוצה את ערוצו הרחב של נחל תמנע בדרכו דרומה אל מרכז המבקרים של פארק תמנע, בו יש מים ושירותים ובסמוך לו אפשר לישון.
המלצות בסביבה
- פארק תמנע – עם עושר של אתרים ומסלולים קצרים ובינוניים בנופים נפלאים של אבני חול ולצד פירי כרייה של נחושת. הכניסה לפארק תמנע בתשלום, ההליכה בשביל ישראל שעובר בפארק ללא תשלום לשביליסטים.
- הר תמנע (נכלל במקטע 52 של שביל ישראל).
נקודות עניין לאורך המסלול תצפיות מראש צוקי תמנע. עמק ססגון, דיונת ססגון.
📌 לרכישת אוגדן המפות של שביל ישראל באיכות הדפסה מעולה ובאריזה נוחה וקלילה
מפת המקטע להורדה
מידע על מלאכי השביל
🔰המדריך בעמוד זה הוא להולכים מצפון לדרום. מטיילים מדרום לצפון? עברו לכאן
למקטע הקודם שחרות – באר מילחן (51)
למקטע הבא תמנע – באר אורה (53)
מדריך שביל ישראל בנגב (מקטעים 37-56)
העמוד הראשי של שביל ישראל
🏡 המלצת לינה באזור בית ספר שדה אילת
✏️ כתב: איציק בן דב, רכז סימון שבילים, החברה להגנת הטבע.