תוצאות חיפוש

שביל ישראל מקטע 35:
מלונות עין בוקק - מישור עמיעז

שביל ישראל יוצא מאזור המלונות התיירותי – ופונה חזרה אל נופי המדבר. בחלקו הראשון של היום הולכים עד נחל אשלים, בנוף מצוקים, עצי שיטה ומסלע קשה. לאחר חציית ערוץ נחל אשלים, התפאורה מתחלפת לגבעות חוואר בהירות ומבותרות עם מבט אל הר המלח – הר סדום.

למקטע הקודם למקטע הבא

אורך המסלול כ-21 ק"מ.

עונה מומלצת סתיו, חורף, אביב.

אופי המסלול (להולכים מצפון לדרום) הולכים בנחלי רום וזוהר במסלול מעט מאתגר עם עליות וירידות בין סלעים ומדרגות סלע גבוהות. מרבית המסלול חשופה לשמש, עם קטעים מוצלים קצרים בנחל רום, קניון זהר ונחל פרצים.

נקודת התחלה (מצפון לדרום) כניסה צפונית מכביש 90 למלונות עין בוקק.
נקודת סיום (מצפון לדרום) חניון לילה מישור עמיעז.
נגישות לתחבורה ציבורית מלונות עין בוקק.

📌 לרכישת אוגדן המפות של שביל ישראל באיכות הדפסה מעולה ובאריזה נוחה וקלילה

מפת המקטע להורדה
מידע על מלאכי השביל
מדריך שביל ישראל במדבר יהודה וים המלח 
(מקטעים 31-36)
העמוד הראשי של שביל ישראל

המלצת לינה באזור
בית ספר שדה עין גדי

חשוב לדעת

  • בחניון הלילה במישור עמיעז אין מים (נכון למועד הפרסום). לפני ההגעה לחניון, האפשרות הקרובה ביותר למילוי מים היא בתחנת הדלק נווה זוהר, מזרחית לצומת זוהר.
  • כאשר יש אזהרת שיטפונות בנחלי מדבר יהודה – הטיול אסור ומסוכן.

תיאור מסלול

מתחילים את ההליכה באזור התיירותי שבו מלונות ים המלח, חנויות וקניונים. לצידם, על שפת בריכות האידוי, כמה חופי רחצה מוסדרים עם אפשרות טבילה למי שמעוניינים.

השביל מתקדם על המדרכה בשולי הכביש המרכזי שחוצה את אזור המלונות מצפון לדרום. לאחר הליכה קצרה, חוצים על גשר את ערוצו של נחל בוקק, במעלה הנחל, מעיין עין בוקק.

ממשיכים ללכת דרומה, וביציאה מאזור המלונות השביל עולה עם המדרכה לצד הכביש, אל מפלס גבוה. הכביש עובר על גשר מעל נחל רום, ומייד ביציאה הדרומית מהגשר, השביל פונה ימינה ומטפס על גבעה נמוכה ויורד מצידה השני אל ערוצו של נחל רום.

בן רגע מתחלף הנוף התיירותי בנוף מדברי – עצי שיטה וערוץ נחל מדברי. השביל ממשיך בערוץ הנחל, וסימון שחור מלווה את הסימון של שביל ישראל אל חציית כביש 90 – כאשר הוא עובר מתחת לכביש במעביר מים גבוה.

עולים במעלה ערוץ נחל רום, שמתחתר בסלע הקשה האופייני של מדבר יהודה. מטפסים ומדלגים בין סלעים ומפלים קטנים, עד לנקודה הגבוהה במקטע – קו פרשת המים בין הנחלים רום ויזרח.

מכאן נוכל לראות את ערוצו של נחל יזרח יורד דרומה – כיוון זרימה לא אופייני לנחלי מדבר יהודה, שזורמים על פי רוב מגב ההר לבקע ים המלח, ממערב למזרח. כיוונו של קו שבר של העתק גיאולוגי, מצפון לדרום, הוא זה שקבע את מהלכו של נחל יזרח.

השביל יורד לערוץ נחל יזרח, ועצי שיטים שמפוזרים בערוץ מזמנים נקודת חניה ומנוחה עם צל. במהלך הירידה בערוץ, החל מנקודה מסוימת, נראים סלעים לבנים רכים – סלעי חוואר הלשון, הסלעים הללו הם עדות ל'פיורד״ שחדר לערוצו של נחל יזרח בעבר הגיאולוגי.

באגם הלשון, הסבא הקדום של ים המלח שמפלסו היה גבוה מעל ערוץ הנחל, שקעו משקעים שיצרו את סלעי חוואר הלשון, על שמו של האגם הקדום.

בקטע האחרון של הנחל, בגדה הימנית, אפשר לראות מערה שנוצרה בתוך חוואר הלשון וזכתה לכינוי "רגל הפיל".

אחרי מרחק הליכה קצר נוסף, ערוץ נחל יזרח חובר לערוץ נחל זוהר. מומלץ לעלות ימינה להליכה של 10-15 דקות בערוץ נחל זוהר, כדי להגיע למיצד זוהר – שרידי מיצד קדום ששלט על מעלה זוהר. המיצד נבנה על גבעה בהירה של חוואר הלשון.

הסימון שמתלווה לסימון של שביל ישראל מתחלף משחור לירוק. לאחר חציית דרך עפר מסומנת כחול, מגיעים אל חלקו התחתון של נחל זוהר.

הנחל מתחתר ומתפתל בין סלעי גיר וקונגלומרט (סלע שנוצר מהתחברות של שברי סלעים מעוגלים שהתחברו והתקשו לסלע אחד) – בתוך קניון יפה ובו שני מפלים לא גבוהים שהשביל מכוון אותנו כיצד לרדת אותם.

לקראת היציאה מהקניון, עוברים מתחת לגשר גבוה – גשר כביש 90 מעל נחל זוהר. מרחק קצר מהגשר, עם היציאה מהקניון, השביל יוצא מהערוץ דרומה על דרך עפר, ועולה לכיוון מתקן שאיבה. בצידו הצפוני של נחל זוהר, אפשר לראות את היישוב נווה זוהר.

ממשיכים דרומה עם דרך העפר, וחוצים את כביש 90 אל דרך עפר מסומנת כחול שמובילה עד ערוצו של נחל חימר. כאן ניתן ללכת מעט מזרחה לאורך הכביש אל תחנת הדלק, לצורך "תדלוק" במים וחטיפים.

מהערוץ ממשיכים לכיוון דרום-מזרח עם סימון ירוק, ומעט אחרי שעוברים על פני חניון הלילה של נחל לוט, שביל ישראל עובר אל דרך מסומנת אדום. מולנו מתרומם הר מלח – הלא הוא הר סדום.

נכנסים לערוצו של נחל פרצים, והולכים בערוץ הנחל בין קירות לבנים עם קווים מצוירים. המים וכוחות הבליה מפסלים בסלע הרך של חוואר הלשון צורות של עמודים וארמונות, שיוצרים נוף מיוחד במינו.

כאשר דרך העפר נחסמת והשביל ממשיך כשביל רגלי, עוברים על פני מערת הקמח, שהכניסה אליה אסורה בשל התמוטטויות. השביל מטפס אל מחוץ לערוץ אל מישור עמיעז. ואז מתגלה מישור רחב ידיים – פלטה רחבה בין המצוק ממערב להר סדום במזרח. מרחק הליכה קצר נוסף על הדרך מסומנת באדום דרומהף מגיעים לחניון הלילה של מישור עמיעז – סוף המקטע.

המלצות בסביבה

  • עין בוקק – נחל בוקק, מסלול זורם קצר, ללא תשלום.
  • תצפית הר סדום והשבילים המיוחדים העוברים בו.

נקודות עניין נחל רום- נחל יזרח. קניון נחל זוהר. מיצד זוהר (מרחק קצר מהשביל). נחל פרצים. מבט אל הר סדום.

📌 לרכישת אוגדן המפות של שביל ישראל באיכות הדפסה מעולה ובאריזה נוחה וקלילה

מפת המקטע להורדה
מידע על מלאכי השביל
מדריך שביל ישראל במדבר יהודה וים המלח 
(מקטעים 31-36)
העמוד הראשי של שביל ישראל

המלצת לינה באזור
בית ספר שדה עין גדי

כתב: איציק בן דב, רכז סימון שבילים, החברה להגנת הטבע.

רוצים לשמור יחד על מדבר יהודה?

בואו להיות חברים להגנת הטבע

הצטרפו עכשיו