תיאור המסלול
היישוב הר עמשא שוכן בקצה המזרחי של יער יתיר. לרוב שער הכניסה אליו סגור, אבל אפשר לבקש להיכנס כדי למלא מים. מומלץ לשוחח עם תושבים ביישוב על החיים "בקצה העולם" (אף כי למעשה הם נמצאים רק 40 דקות נסיעה מבאר שבע). היישוב החל כהיאחזות נח"ל, הפך לקיבוץ והיום הוא ישוב קהילתי קטן הקולט משפחות.
השביל ממשיך משער היישוב דרומה, אך מומלץ לעלות קודם 200 מטר מזרחה אל התצפית הצפונית. ממנה אפשר להמשיך דרומה עם הסימון השחור, ולהתחבר לשביל.
אחרי קילומטר מגיעים לתצפית עם חורבות יישוב קדום – חירבת רוג'ום סוויף. אם הרוח לא חזקה, זה מקום טוב לקפה של בוקר ולתצפית על דרום הר חברון. אחרי קילומטר נוסף של הליכה מגיעים לתצפית הגבוהה (841 מטר) – תצפית הר עמשא. על משמעות השם תוכלו לקרוא בתנ"ך, בסיפור מרד אבשלום בדוד.
ואם אתם כבר קוראים על דוד – חזרו לסיפור עם בת-שבע ונבל הכרמלי. את אזור כרמל ומעון התנ״כיים, שם התרחש הסיפור, רואים מכאן היטב במבט צפונה. אז היו אלו כפרים קטנים או גדוליםץ כיום כל האזור בין יטא, שמצפון ליער יתיר, ועד לחברון – הוא גוש בנוי אחד גדול. ביום בהיר יש מכאן תצפית מרהיבה על שטחים עצומים: מהרי מואב בעבר הירדן ועד באר שבע ומישורי הנגב, ומחברון ועד הרי דימונה.
מהתצפית בראש ההר השביל יורד תחילה לכיוון דרום-מערב ואחר כך דרומה. יורדים כ-300 מטר גובה – לאורך 3 ק"מ עד מחצבת דרגות.
מצפון ומדרום לפסגת הר עמשא, השביל עובר על דרך רומית עתיקה, שאותה הם סימנו היטב על ידי אבנים שהונחו משני צדיה. מדי פעם נראות מדרגות חצובות עתיקות. הדרך, הנקראת "מעלה דרגות" (להבדיל ממצוקי דרגות ליד מצפה שלם), שימשה בין השאר למעבר מהיר של כוחות צבא רומי מאזור חברון אל הגבול של אז, בספר המדבר.
מעל המחצבה, שביל ישראל עוזב את הדרך, פונה מזרחה, ויורד לצד יובל של נחל קריות אל בקעת ערד. בסיומה של הירידה פונים ימינה עם דרך עפר והולכים עד לצומת דרכים. בצומת נראה מימינינו את עבודות הבנייה והפיתוח של שכונה חדשה שנבנית למרגלות הישוב דוריג'את.
בצומת פונים מזרחה (שמאלה), ולאחר פחות מקילומטר חוצים את ערוצו הרחב של נחל קריות, מייד לאחר העליה מהערוץ פונים דרומה (ימינה) אל דרך עפר שעוברת בשולי שדות בעל. לאחר קילומטר וחצי שביל ישראל עוזב את הדרך, פונה שמאלה, חוצה את השדה לצד ערוץ המתחתר באדמת הלס. כאשר ערוץ הלס נפגש עם ערוץ ראשי, חוצים את הערוץ ונעלה בצידו המזרחי על דרך עפר. לאחר הליכה קצרה על הדרך, השביל פונה שמאלה ומיד ימינה וממשיך דרומה על דרכים בין שדות בעל, עד שנראה מולינו שדות מושקים. בפינת השדות פונים ונעלה צפונה אל גבעה בולטת. מראש הגבעה יש תצפית על תל ערד, מסביב לגבעה פורח באזור חודש מרץ האירוס השחום.
מומלץ לקפוץ רגע לגן הלאומי תל ערד, למלא מים ולנוח. אם הגעתם בחודש מרץ – בררו קודם טלפונית עם הגן הלאומי האם האירוס השחום פורח. אם כן – מומלץ במיוחד לראות אותו, ראו פירוט בהמשך.
השביל חוצה מזרחה את כביש 80, העולה מצומת תל ערד להר עמשא. ממשיכים לאורך השדות הנרחבים בבקעת ערד, השייכים ליישובי דרום הר חברון. ליד מאגר המים החקלאי הגדול, פונים דרומה וכעבור קילומטר שוב מזרחה. מכאן ממשיכים כ-5 ק"מ מזרחה, עד לפינה הצפון-מערבית של ערד. בעיר תמצאו מגוון מקומות לקנות אוכל (בשבת הרוב סגור). התחנה המרכזית של ערד נמצאת מעט לפני צומת ערד, בצד שמאל.
המלצות בסביבה
תצפית מהיישוב בית יתיר (מצדות יהודה) 5 דקות נסיעה צפונה מהר עמשא. שער היישוב סגור וצריך להמתין עד שיגיע רכב מקומי ויפתח. עולים בנסיעה לגבעה בצד הדרומי של היישוב, חונים ליד המבנה השייך למכינה קדם-צבאית ועולים במדרגות חיצוניות לגג המבנה, שנבנה על ידי הבריטים.
התצפית דרומה ומזרחה נפלאה, רואים טוב את קצה יער יתיר ומבינים משמעות נוספת למושג "הקו הירוק". השם אמנם ניתן כי הגבול סומן במפה בעיפרון ירוק, אך כאן בולט הירוק של היער לעומת האזור החשוף מצפון לקו. היישוב הוא חלק מיישובי דרום הר חברון, אך בניגוד לרובם נמצא מדרום לגדר ההפרדה.
הכפר דריג'את זהו הסיפור המיוחד ביותר באזור. כפר "שנולד" במאה ה-19, כשאחד הפלאחים ממשפחת אבו-חמד ברח מדרום הר חברון והתגורר במערות למרגלות "מעלה דרגות". הכפר התפתח ככפר הפלאחים היחיד באזור, בנפרד משבטי הבדואים הרואים בפלאחים "זן נחות". ג'אבר, תושב הכפר, פתח עסק תיירותי מרשים הכולל סיור מודרך מרתק בכפר, ביקור במערת מגורים ישנה שהפכה למרכז מבקרים קטן, אירוח בבית ובאוהל אירוח, ארוחות ועוד. כדאי להיכנס ולסייר בכפר גם באופן עצמאי.
גן לאומי תל ערד את כל המידע על העיר ערד העתיקה תקבלו בדף המידע ובסרטון של הגן הלאומי (בתשלום). שיאי הביקור קשורים במפעלי המים – מבט אל הבאר העתיקה בתחתית העיר וכניסה למאגר המים במצודה הישראלית בראש הגבעה. מלבד זאת, יש כאן לינת אוהלים מסודרת היטב ובתיאום מראש.
פריחת האירוס השחום בבקעת ערד, ליד תל ערד מועד הפריחה משתנה מעט משנה לשנה. לרוב השיא באמצע-סוף מרץ. כדאי לברר בגן הלאומי תל ערד אם יש פריחה, שאותה תוכלו למצוא בהליכה מהנקודה בה השביל פוגש את כביש הגישה לתל ערד, לאורך 200-300 מטר בכיוון דרום-מערב, אל גבעה נמוכה. על הגבעה וסביבה תראו ריכוזים גדולים של אירוס כהה יפהפה ועוד שפע פרחים צבעוניים.
פריחת גביעונית הלבנון בבקעת ערד פרח מקסים ונדיר למדי הפורח כאן בריכוזים גדולים ממזרח לכביש 80, צפונית לפנייה לתל ערד, בסמוך לעונת הפריחה של האירוס השחום. למידע מפורט מומלץ להעזר באנשי הגן הלאומי תל ערד.
מרכז מבקרים יקב יתיר.
📌 לרכישת אוגדן המפות של שביל ישראל באיכות הדפסה מעולה ובאריזה נוחה וקלילה
מפת המקטע להורדה
מידע על מלאכי השביל
מדריך שביל ישראל במדבר יהודה וים המלח (מקטעים 31-36)
העמוד הראשי של שביל ישראל
המלצת לינה באזור
בית ספר שדה עין גדי
כתב: עומר שפירא, רכז טיולים אגף תיירות, החברה להגנת הטבע