תיאור המסלול
המסלול מתחיל בשפך הירקון ליד הים – ומתקדם מזרחה במעלה הירקון, נגד כיוון זרימת המים.
נקודת ההתחלה היא בגדה הדרומית של הירקון, בשוליו הצפוניים של מתחם נמל תל אביב. לאחר כברת דרך קצרה, השביל עובר על גשר הולכי רגל אל הגדה הצפונית של הנחל, ואל תוך מרחבי פארק הירקון, שבו מדשאות, מתקני ספורט ופנאי.
בדרכנו נפגוש שרידים ועדויות לימים שבהם הירקון שימש כמקור אנרגיה להפעלת טחנות קמח – האתרים שבע טחנות ועשר טחנות. בית החולים אסותא ברמת החיל, שנמצא בסמוך לשביל, מסמן את היציאה מהאזור העירוני.
עד לחציית כביש 4, הולכים על דרכי עפר מוקפים בצמחי קנה. מיד לאחר המעבר בגשר מתחת לכביש, מתחיל אזור פרדסים.
השביל ממשיך לעקוב אחר מהלכו המפותל של הירקון (ששמו בערבית הוא עוג'ה – 'המפותל'). חוצים גשרים יובלים שנשפכים לירקון מצפון – והראשון שבהם הוא נחל הדרים. מייד לאחריו, השביל "חותך" פיתול של הירקון, ומקצר לנו את הדרך כמעט בלי שנרגיש.
בהמשך עוברים מתחת לכביש 5 ומעל הנחלים פרדס והדר. בסמוך למפגש עם נחל הדר, יוצא "שביל השרון" המסומן בכתום וחוצה את השרון דרך בית ברל, תל מונד ונחל אלכסנדר עד מכמורת.
במרחק הליכה קצר צפונה על שביל השרון, מגיעים לפארק הוד השרון – אתר נופש ופנאי עם אגם במרכזו – המציע מי שתייה ושירותים, ולרוב גם משאית פיצה וקפה. מי האגם הם מי שופכין מטוהרים מערי הסביבה. מטיילי שביל ישראל מוזמנים לחנות וללון על המדשאות בפארק.
אחרי חציית נחל הדר, השביל ממשיך על גדת הירקון בתוך מנהרות קנים. השביל עובר על גבי גשר ״טחנת פרוחיה״ לגדה הדרומית של הירקון. לאחר החצייה, מתקדמים על דרך עפר לבנה במקביל לכביש 5, עמוד חשמל גבוה לצד השביל מסמן את החזרה של השביל לכיוון צפון, אל גדות הירקון. מגיעים לנקודה יפה להפסקה – טחנת אבו רבאח – מבנה טחנת קמח היסטורי בתוך נפתול גדול של הנחל.
השביל ממשיך על הגדה הצפונית בתוך מנהרות קנים – עד לנקודת החצייה של כביש 40. אחרי החצייה, השביל עובר בין עצי אקליפטוס גדולים מימין ושדות חקלאיים משמאל, מעבר לשדות רואים את פאתי הוד השרון. השביל עובר לצד מבנה נטוש בן שתי קומות – בית לאה – בית פרדס היסטורי מהמאה ה-19. לצד המבנה, בין עצי האקליפטוס, יש נקודה יפה להפסקה ומנוחה על גדות הירקון.
ממשיכים ללכת על הגדה הצפונית, שבתוך הליכה קצרה הופכת לגדה המזרחית של הנחל בשל השינוי בכיוון הערוץ. בקטע הבא, הירקון זורם בכיוון דרום-צפון.
חוצים בגשר מתחת לכביש 5 וממשיכים אל גשר הולכי רגל שיעביר אותנו לגדה המערבית, סמוך לבית הבטון – מבנה היסטורי שהוקם בראשית המאה ה-20, כששיטת הבנייה בבטון רק הגיעה לארץ.
בהמשך, השביל מתרחק מערוץ הירקון, עוקף את כפר הבפטיסטים ונכנס אל הגן הלאומי מקורות הירקון דרך הקופות. בתוך הגן הלאומי, השביל עובר ליד ״טחנת מיר״ – שרידי טחנת קמח שפעלה על גדת הירקון – וממשיך לאורך הירקון,
אחרי היציאה מהגן, עוברים מתחת למסילת הברזל שמחברת בין פתח תקווה לראש העין. לצד גשר הרכבת אפשר לראות פילבוקס – מבנה ששימש בתקופה הבריטית לאבטחת הגשר.
חוצים את הירקון על גשר הולכי רגל, השביל נמשך לצד גדר ירוקה למרגלות הסוללה של מסילת הרכבת. כאשר נראה מימין שער בגדר ולצדו שלט – מומלץ להיכנס לביקור קצר בבריכת הנופרים – נקודה גידול של נופרים על גדות הירקון. אלה צמחי מים שהעלים שלהם צפים על המים ויוצרים משטח ירוק. בקיץ נוכל לראות את הנופרים פורחים בצהוב.
השביל ממשיך אל הגן הלאומי תל אפק, לאורך תעלת עינת – תעלה מלאכותית ששוקמה ויוצרת סביבה עשירה במים המושכת חיות בר וצמחים האופיניים למרחבי טבע לחים, שכמעט נעלמו מישראל בשל פעילות האדם. בקטע זה זורמים בתעלה מים במשך כל השנה.
נכנסים לגן לאומי תל אפק משער להולכי רגל בצידו המערבי של הגן וחוצה אותו עד לשער הכניסה של הגן. בתוך הגן, עוברים לצד אגם מלאכותי, למרגלות תל אפק – תל ששימש לאורך ההיסטוריה כנקודת שליטה על מעבר אפק – המעבר שאיפשר לעקוף ממזרח את המעיינות והביצות שהיו סביב הירקון. שער הכניסה לגן הוא נקודת הסיום של המקטע.
נקודות עניין לאורך המסלול נמל תל אביב. פארק הירקון ונחל הירקון. טחנת אבו רבאח. בית הבטון. טחנת מיר, בריכת הנופרים. תל אפק.
📌 לרכישת אוגדן המפות של שביל ישראל באיכות הדפסה מעולה ובאריזה נוחה וקלילה
מפת המקטע להורדה
מידע על מלאכי השביל
מדריך שביל ישראל בכרמל ומישור החוף (מקטעים 14-20)
העמוד הראשי של שביל ישראל
כתב: איציק בן דב, רכז סימון שבילים, החברה להגנת הטבע.