תוצאות חיפוש

שביל ישראל מקטע 19:
יקום - תל-אביב

שביל ישראל ממשיך בתוך נוף מגוון של מצוקים, דיונות, חופים יפים ופארק פיסול בטבע.

למקטע הקודם למקטע הבא

אורך המסלול כ-20 ק"מ. יש אפשרויות קיצור רבות.
עונה מומלצת עונת הפריחה בין ינואר למרץ, בסתיו ובאביב. בקיץ – לא מומלץ לטייל בשעות החמות, שבהן ניתן לנוח על שפת הים.

אופי המסלול הליכה בנוף מישורי ובדיונות נמוכות. רוב המסלול אינו מוצל, אך לאורכו ישנן נקודות צל זמינות וחופי ים להתרעננות.

נקודת התחלה (מצפון לדרום) תחנת הדלק בכניסה ליקום.
נקודת סיום (מצפון לדרום) שפך הירקון.
נגישות לתחבורה ציבורית תחנות אוטובוס על כביש 2 בכניסה ליקום. תחנות בסמוך לירקון, ליד חניון רדינג.

📌 לרכישת אוגדן המפות של שביל ישראל באיכות הדפסה מעולה ובאריזה נוחה וקלילה

מפת המקטע להורדה
מידע על מלאכי השביל
מדריך שביל ישראל בכרמל ומישור החוף 
(מקטעים 14-20)
העמוד הראשי של שביל ישראל

חשוב לדעת

  • הכניסה לגן לאומי חוף השרון היא ללא תשלום – אך שערי הכניסה עשויים להיסגר בשעות החשיכה.
  • אסורה ללכת על החוף למרגלות אפולוניה, ויש לעקוף את אפולוניה ממזרח.
  • יש הרבה נקודות מים ואפשרויות לקנות אוכל או לשבת במסעדות . ליד נקודת ההתחלה של המסלול בכניסה ליקום יש בתי קפה ומסעדות שפתוחים גם בשבת. בהמשך אפשר לעצור במסעדות החוף בהרצליה או במינימרקט ליד החניה של חוף השרון.
מטיילים ליד מסגד סידנא עלי במקטע 18 בשביל ישראל
מסגד סידנא עלי במקטע 18 בשביל ישראל. צילום: מרים בן דב

תיאור המסלול

מתחילים את המסלול במתחם תחנת הדלק בכניסה ליקום. מתקדמים מערבה דרך גשר הולכי רגל מעל כביש החוף, וממשיכים כחצי ק"מ מערבה.

השביל פונה דרומה (במפות ישנות מופיע כסימון כחול), ומגיע לפינת ישיבה מוצלת ומטופחת. מכאן השביל עוקף ממערב את קיבוץ געש ואת השכונה החדשה שליד הקיבוץ. ממערב לשכונה יש נקודת תצפית יפה על הים.

עוד 100 מטרים דרומה מגיעים למגרש חניה ללא אספלט. מי שמעוניין יכול "לקפוץ" הלוך וחזור לחוף ים פראי ולא מוסדר. מדרום לחניה נמצא שער הכניסה הצפוני לגן לאומי חוף השרון (שער מסתובב). השביל עצמו עובר בצדה המזרחי של השמורה, אך מומלץ מאוד לעזוב אותו לחצי שעה ולפנות עם שביל מסומן אדום מערבה עד המצוק מעל הים (יש גם שילוט). זהו אחד הקטעים היפים ביותר לאורך חופי הארץ, שימו לב: המצוק כאן גבוה ויש סכנת התמוטטות במצוקי הכורכר, לכן אין לסטות מערבה מהשביל המסומן!

הסימון האדום מגיע לקצה הדרומי של שביל המצוק ומתעקל מזרחה. אחרי כמה דקות הליכה, בשער היציאה הדרומי של השמורה, מתחברים לשביל ישראל.

לעומת זאת, אם ממשיכים ללכת על שביל ישראל ולא נכנסים לשמורה, עוברים דרך קטע יפה של דיונות, מרחק קצר לפני השער הדרומי של השמורה.

מחוץ לשער הדרומי של השמורה יש סיכוי טוב לפגוש משאית קפה פופולרית.

ממשיכים דרומה אל כביש הגישה לארסוף ועוקפים את היישוב ממזרח (לא להתבלבל עם ארסוף קדם). אחרי היישוב, מומלץ מאוד לחזור מערבה בשביל נוח אל תצפיות יפות נוספות מעל הים (הליכה נוספת של כ-300 מטר לכל כיוון).

השביל עובר בין דיונות קטנות וצמחייה – שפורחת נפלא באביב ובתחילת הקיץ. כחצי ק"מ דרומית לארסוף יש "משטח המראה" למצנחי רחיפה, שהופך לחגיגה צבעונית בסופי שבוע.

מאזור משטח ההמראה חוזרים מזרחה, ורואים מעט מזרחה מדרך העפר את היישוב הקטן ארסוף קדם. זהו יישוב יוצא דופן מכל בחינה, שאינו מוכר רשמית ושמו כלל אינו מופיע במפות (ראו עוד בערך בוויקפידה). מומלץ לבקר ב"פארק דינה" הסמוך – פארק פיסול מיוחד בטבע.

מפארק הפיסול ממשיכים לאורך כ-1.5 ק"מ דרומה במקביל לגדר של מתחם תע"ש הישן. באביב זהו שטח עשיר בפריחה.

מתקדמים עד לכביש הגישה לגן לאומי אפולוניה. השביל עובר ליד הכניסה לגן הלאומי, וממשיך דרומה למסגד סידנא עלי. ממגרש החניה שמצפון למסגד, מומלץ לסטות מהשביל, לרדת במדרגות אל החוף ולעבור ליד "בית המערות" של נסים.

שביל ישראל עצמו ממשיך אחרי המסגד בכביש פנימי קצר (סגור במחסום) שמוביל אל חוף. כאן יש מי שתייה, לעיתים קרים, סככת מציל, סככות צל וחוף רחצה נפלא.

כמה דברים מעניינים על מסגד סידנא עלי: במתחם המסגד יש קבר המיוחס ללוחם הקדוש סעידנא עלי (כלומר אדוננו עלי, וסידנא הוא קיצור של המילה). לפי המסורת, הוא נהרג ב-1250 בקרב מול הצלבנים באפולוניה. בימי שישי מגיעים מוסלמים רבים להתפלל ולאכול. ביתר ימי השבוע שקט לרוב, וניתן לבקש מהשומר אישור כניסה כדי למלא מים ולהשתמש בשירותים.

בעבר, קטע החוף שממערב למסגד הכיל רצועת חול יפה ורחבה. כיום נותרה רק רצועה צרה, והמצוק חשוף יותר לסכנת התמוטטות. מי שאחראית לכך היא המרינה של הרצליה – אף שהיא נמצאת 2 ק"מ דרומה. איך זה יכול להיות? המרינה וחוסמת את מעבר רוב החול המגיע מדרום. זו אחת הסיבות החשובות להתנגדות הגופים הירוקים לבנייה של מרינות נוספות (ראו עוד על הקמפיין שלנו נגד הקמת מרינות על חשבון חופי הים של כולנו).

השביל ממשיך לאורך חופי הרצליה, בהם ניתן למצוא מים, שירותים (ליד המעלית), בתי קפה ומסעדות. בסוף חוף אכדיה יוצאים מהחוף אל מתחם המרינה – שמכונה "המפלצת" בפי חובבי הטבע והחופים.

מתקדמים עוד כ-2 ק"מ דרומה עד חוף הצוק המוסדר לרחצה, שבו יש מים, שירותים ועוד בתי קפה. לאחר עוד 2 ק"מ של הליכה על חוף חולי רחב, מגיעים לחוף תל ברוך המוסדר. מדרום לו השביל עולה ונמשך על טיילת ממערב לשטח שבו היה בעבר שדה דב.

הטיילת מגיעה לגשר קטן ממערב לתחנת רדינג, ובכניסה למתחם נמל תל אביב, שבו שלל בתי קפה ומסעדות, הופכת לדק עץ רחב הצופה לים ולשפך הירקון.

מדרום לתחנת הכוח נמצא תל עתיקות קטנטן ועליו עמוד בטון. זהו תל כודאדי, והעמוד הוא אנדרטה בריטית לזכר צליחת הירקון במלחמת העולם ה-1 – כאשר הוא עדיין היה נהר שוצף ולא כמו היום, כאשר הזרימה היא מהים אל הנחל.

למגיעים ברכב לנקודת הסיום – מגרש חניה גדול למדי ופנוי לרוב נמצא כ-300 מטרים מהגשר. יש ללכת לאורך הכביש הצמוד ממזרח לתחנת הכוח, מהחניה עד לגשר ושפך הירקון.

תחנות אוטובטס נמצאות  מעט מזרחה, ליד חניון רדינג ושדרות רוקח.

המלצות בסביבה

  • פארק הפיסול בארסוף קדם ע"ש דינה. הפארק הוקם לזכר תושבת המקום שנפטרה בטרם עת. המקום יפה כל השנה, ובעיקר עם הפריחה באביב. פארק הפיסול מתחיל מצפון לישוב הקטן ונמשך ממערב ומדרום לו (לא להתבלבל עם ארסוף).
  • דיונות ארסוף – ראו בתיאור המסלול את הקטע שעובר באזור שמדרום לארסוף וממערב לשביל ישראל.
  • חוף געש – הירידה אליו היא בדרך ג'יפים מהחניה הצפונית של גן לאומי חוף השרון. אין בחוף שירותים, מים ומציל, והרחצה לא מומלצת בגלל הסלעים. אך יש בו לגונות רדודות המתאימות לילדים. בקטעים מסוימים ומרוחקים מעט מנקודת הגישה לחוף, יש מי שרוחצים בלבוש אדם וחוה…

נקודות עניין לאורך המסלול גן לאומי חוף השרון. דיונות ארסוף. גן הפסלים ארסוף קדם. חוף סידנא עלי.

📌 לרכישת אוגדן המפות של שביל ישראל באיכות הדפסה מעולה ובאריזה נוחה וקלילה

מפת המקטע להורדה
מידע על מלאכי השביל
מדריך שביל ישראל בכרמל ומישור החוף 
(מקטעים 14-20)
העמוד הראשי של שביל ישראל

כתב: עומר שפירא, רכז תוכן אגף תיירות, החברה להגנת הטבע.

רוצים לשמור יחד על מישור החוף?

בואו להיות חברים להגנת הטבע

הצטרפו עכשיו