תיאור המסלול
רובו של המסלול שמתחיל בחוף בית ינאי, עובר על חוף הים ובסמוך לו. בצדו הדרומי של חוף בית ינאי, מומלץ לטפס כ-50 מטר אל פינת ישיבה ב"מצפה העפלה", המוקדש לספינת ההעפלה וולוס. כאן גם אפשר להיזכר בפרשת אלטלנה שהחלה ליד המזח של בית ינאי, שבו ירדו מהאונייה מרבית הנוסעים, לפני שהמשיכה לחוף תל-אביב ולסופה הטרגי (ראו עוד בערך בוויקיפדיה).
מחוף בית ינאי ממשיכים דרומה על קו החוף ומתחת למצוק. בהמשך עוברים את שמורת הטבע החופית חבצלת השרון ואת חופי הרחצה של צפון נתניה.
במרכז נתניה השביל עולה מעט וממשיך דרומה על הטיילות שמעל החוף, עד לנקודה שבה נפנה לכיוון בית יד לבנים ונעבור ליד האנדרטאות שסביבו. כאן ניצבת אנדרטת הניצחון לציון ניצחון הצבא האדום על הנאצים במלחמת העולם השנייה – הכוללת זוג "כנפיים" ענקיות שמסמלות את ניקה, אלת הניצחון היוונית, מעברו השני של בית יד לבנים יש קרון רכבת היסטורי שהובא מאירופה, מסוג הקרונות שהובילו יהודים להשמדה בתקופת השואה.
ממשיכים דרומה על שדרות בן גוריון, וחוצים את השדרה מזרחה אל פארק בריכת החורף. השביל עובר דרך הפארק לצד בריכת דורה – שבה צמחים ובעלי חיים שזהו בית הגידול הטבעי שלהם. בעבר היו בשרון בריכות חורף טבעיות רבות, אך רק בודדות מביניהן שרדו את הפיתוח והבנייה המואצים באזור. בריכת דורה נמצאת בלב אזור מאוכלס, אך היא הוכרה על ידי עיריית נתניה כאתר טבע עירוני. בין השאר, תלמידים מבתי ספר בעיר כותבים עבודות חקר על הבריכה כמערכת טבעית.
השביל חוצה את הכביש מערבה על גבי גשר מרשים להולכי רגל, שמוביל אל שמורת אירוס הארגמן היפה, שמומלצת במיוחד לטיול בסוף החורף.
משמורת האירוסים השביל חוזר אל חוף פולג. שלידו אמור להיות חניון לילה לשביליסטים. חוף פולג הוא חוף מסודר עם מים, שירותים ומזנון.
כמה דקות דרומה משם נמצא שפך הנחל. בחורף ובאביב יש לחצות אותו דרך במים רדודים. בקיץ, החול מאפשר בדרך כלל מעבר יבש. השביל ממשיך בעלייה מתונה בכוון דרום-מזרח במקביל לנחל.
אפשר לבחור גם בדרך יפה יותר, שדורשת מעט יותר מאמץ: ללכת 500 מטר דרומה ולעלות מזרחה עם סימון אדום לראש הדיונה הגדולה וממנה לרדת בריצה קלה.
מכאן יש שתי אפשרויות להמשך:
מי שמעוניינים לסיים במכון וינגייט, עולים לדרום-מזרח אל ראש הרכס הנמוך, שגם בו יש פריחה יפה של אירוס הארגמן ופרחים נוספים החל מאמצע פברואר. כדי להגיע אל החניה, עוברים דרומה בשער קטן.
מי שממשיכים ליקום – הולכים בצמוד לנחל פולג ועוברים מתחת לגשר של כביש החוף אל שמורת אודים. משם ממשיכים ללכת דרומה במקביל לכביש החוף אך מעט מזרחה לו. מגיעים אל חורשת אקליפטוס וממנה ממשיכים. מעט דרומה אל "שער" נחל פולג – שער מלאכותי שחותך את רכס הכורכר.
נחל פולג הוא הקטן בנחלי מישור החוף ולא היה לא מספיק "כוח" לפרוץ בעצמו את הרכס. לכן הרומאים יצרו את הפרצה בכורכר, כדי לנקז את הביצה שבה הצטברו מי הנחל. מעקה ברזל מאפשר תצפית יפה על הנחל ועל צבי המים הקטנים "שמתחרדנים" בשמש.
חוזרים אל הפתח המערבי של השער וממשיכים עם השביל דרומה על שביל יפה בראש הרכס. השביל יורד אל בין עצי אקליפטוס, עובר בשולי מטע ומתחבר אל כביש פנימי שמוביל אל תחנת הדלק אלון בכניסה ליקום.
שימו לב: אם ברצונכם לקחת אוטובוס מכאן לכוון תל-אביב, לכן דרך השביל המסומן על גשר הולכי רגל. חוצים בגשר מעל כביש החוף ומגיעים לתחנה. זו גם נקודת ההתחלה למקטע הבא – מיקום אל תל-אביב.
המלצות בסביבה
- נתניה- ציורי הקיר והשוק: רוצים הפסקה קלה מהטבע כדי לנשום קצת עירוניות? בנתניה יש שוק פעיל ותוסס הפתוח שישה ימים בשבוע. ברחוב הרצל וסביבתו תמצאו ציורים גדולים ויפים על קירות בתים.
נקודות עניין לאורך המסלול מצוקי בית ינאי. הטיילת של נתניה. אנדרטאות מסביב לבית יד לבנים בנתניה. בריכת דורה. שמורת אירוס הארגמן בנתניה, בעיקר בפברואר-מרץ. שמורת פולג המערבית – הדיונה הגדולה. שמורת פולג המזרחית – הנחל ומצוקי הכורכר.
📌 לרכישת אוגדן המפות של שביל ישראל באיכות הדפסה מעולה ובאריזה נוחה וקלילה
מפת המקטע להורדה
מידע על מלאכי השביל (מזכרון יעקב עד לנתניה)
מידע על מלאכי השביל (מיקום עד לראש העין)
מדריך שביל ישראל בכרמל ומישור החוף (מקטעים 14-20)
העמוד הראשי של שביל ישראל
כתב: עומר שפירא, רכז תוכן אגף תיירות, החברה להגנת הטבע.