תוצאות חיפוש

שביל ישראל מקטע 17:
בית חנניה - בית ינאי

המקטע של שביל ישראל מציע מסלול מגוון לאורך מישור החוף, עם נוף של מצוקים ומעבר בכמה מהחופים היפים בארץ. בדרך עוברים באתרי עתיקות מרשימים, חוצים אזור של גבעות נמוכות מכוסות צמחייה בפארק השרון ומטיילים ליד נחל אלכסנדר.

למקטע הקודם למקטע הבא

אורך המסלול כ-27 ק"מ, יש אפשרויות קיצור.
עונה מומלצת סתיו, חורף, אביב – ובמיוחד בעונת הפריחה בין ינואר למרץ. בקיץ כדאי לטייל בשעות הבוקר ואחר הצהריים, עם הפסקת צהריים ארוכה ליד הים.

אופי המסלול (להולכים מצפון לדרום) הליכה בנוף מישורי או גבעות מתונות. רוב המסלול אינו מוצל, אך לאורכו נקודות צל זמינות וחופי ים להתרעננות.

נקודת התחלה (מצפון לדרום) כביש הכניסה למושב בית חנניה ליד בית העלמין.
נקודת סיום (מצפון לדרום) גן לאומי חוף בית ינאי.
נגישות לתחבורה ציבורית תחנת אוטובוס בכניסה לבית חנניה על כביש 4. תחנת אוטובוס על כביש 2 במחלף בית ינאי.

📌 לרכישת אוגדן המפות של שביל ישראל באיכות הדפסה מעולה ובאריזה נוחה וקלילה

מפת המקטע להורדה
מידע על מלאכי השביל
מדריך שביל ישראל בכרמל ומישור החוף 
(מקטעים 14-20)
העמוד הראשי של שביל ישראל

חשוב לדעת

  • ייתכן צורך לעבור במים רדודים ליד אמת במים ממערב לבית חנניה.
  • יש לא מעט נקודות מים ואפשרויות לקנות אוכל או לשבת במסעדות.
  • קניית מזון: סניף טיב טעם באזור תעשיה עמק חפר פתוח כל השבוע. ליד סיום המסלול, בקניון M הדרך, יש סופר הפתוח גם בשבת.
  • בימים חמים ניתן לשקול קיצור בהליכה ישירה על חוף הים מכפר הים באולגה עד בית ינאי, להנות מהבריזה מהים ומאפשרות ההתרעננות בחופים. בחורף ובאביב עדיף ללכת בנתיב הרגיל אל הפריחה בפארק השרון.
חוף הקשתות בקיסריה. מקטע 16 בשביל ישראל
חוף הקשתות בקיסריה במקטע 16 שביל ישראל. צילום: מרים בן דב

תיאור המסלול

שביל ישראל המגיע מרמת הנדיב עובר מתחת לגשר של כביש 4, מדרום לפנייה למושב בית חנניה. מי שמגיעים בתחבורה ציבורית הולכים כ-200 מטר במקביל לכביש 4, בצד מערב ולכיוון דרום, עד שרידי אמת המים הרומית.

קטע יפה במיוחד של אמת המים לקיסריה נמצא בצמוד וממערב לשער הכניסה למושב בית חנניה. כ-100 מטר מערבה מהשער יש פיצול לשתי אמות: האמה הבנויה בקו ישר נבנתה ראשונה, אך לאחר שהחלה לשקוע באדמה הביצתית, נבנתה האמה הדרומית יותר.

השביל ממשיך לאורך הקטע הדרומי, אל נקודה בה נחל חותך את אמת המים. ברוב השנה המעבר דרכן כולל הליכה במים רדודים. השביל עובר מתחת לגשר של כביש החוף ונכנס לג'סר א-זרקא.

כדאי לדעת שבתקופה הרומית האמה המשיכה ישר אל הרכס עליו יושב כיום ג'סר א-זרקא, וחצתה אותו בנקבת מים גדולה וארוכה – לאורך 400 מטר, הנקבה השנייה באורכה אחרי נקבת השילוח. לצערנו, נקבה מרשימה זו סגורה היום לקהל.

השביל חוצה את ג'סר א-זרקא, דרך הכביש הראשי של הכפר, עד לכפר הדייגים. קצת לפני החוף, השביל נמשך לאורך הגדה הדרומית של שפך נחל תנינים ועולה לתצפית יפה מתל תנינים.

בשפך הנחל הוקם שחזור חדש של גשר שנבנה במאה ה-19 לכבוד מסעו של הקיסר הגרמני. הוא שנתן לנחל את שמו וגם את שם הכפר. שמו הערבי של נחל תנינים הוא ואדי א-זרקא, כלומר הנחל הכחול. זה הנחל הנקי האחרון בנחלי מישור החוף. במאה ה-19 עדיין חיו בו תנינים, אך כיום אין חשש כזה – פוחלץ התנין האחרון שוכן באוסף הזואולוגי של האב שמיץ בירושלים.

מכאן יש הליכה נעימה וקלה לאורך החוף עד חוף האקוודוקט של קיסריה, לאורך כ-2.5 ק"מ. לקראת סוף הקטע הזה מומלץ לעבור את הדיונות המכסות את האמה המערבית הגבוהה, וללכת לראות את הקצה הדרומי של אמת "הצינור" המזרחית. אפשר ללכת בצינור כמעט בקומה זקופה.

אחרי האמה הגבוהה, השביל ממשיך דרומה מעט מזרחית מהחוף ועובר ליד קטע נוסף ולא מוכר של האמה, שעוקף ממזרח את גן לאומי קיסריה. השביל עובר דרך העיר הצלבנית עם החפיר המרשים ובהמשך מגיע לעיר הרומית והתיאטרון. השביל עוקף ממזרח את קיבוץ שדות ים ואת תחנת הכוח "אורות רבין" של חברת חשמל.

לקראת הכניסה לפארק נחל חדרה, חוצים את הנחל על גשר גדול והולכים אל הכניסה לפארק שפך נחל חדרה. בחורף ניתן לראות כאן לעיתים קרובות כרישים קטנים שוחים בים סמוך לשפך.

מהפארק והלאה, השביל צמוד לכביש שמוביל דרומה לגבעת אולגה. דרך יפה יותר היא ללכת מערבה עד שפך הנחל, ודרומה לאורך החוף הסלעי לכיוון "כפר הים" – כמעט מבלי להאריך את הדרך.

השביל ממשיך מזרחה לאורך הכביש המוביל מכפר הים למחלף אולגה, ועובר מעל כביש החוף מזרחה אל תחנת רכבת חדרה מערב. מכאן עוזבים את העיר וחוזרים לטבע, לאחד המקומות היפים בארץ בסוף החורף ותחילת האביב – פארק השרון. השביל חוצה דרומה את יער חדרה ונכנס אל הפארק הפתוח, שבו עצי אלון תבור גדולים, דיונות נמוכות, שפע צמחייה ובריכת חורף גדולה, בין הגבעות לכביש 4. בקיץ ובסתיו, כאשר אין פריחה בפארק השרון, כדאי לשקול ״לחתוך״ דרומה לאורך החוף, דרך תל גדור ומכמורת עד בית ינאי.

מבריכת החורף השביל מתקדם דרומה, דרך אזור התעשייה של עמק חפר עד למפגש עם נחל אלכסנדר בגשר הצבים – מקום טוב לצפות בצב הרך הענק.

הקטע האחרון של המסלול יפה ונוח. הולכים מערבה לאורכו של נחל אלכסנדר, עם גיחה אל נקודת תצפית יפה בחורבת סמארה. השביל עובר מתחת לגשר הגדול של כביש 2 , פונה ימינה ועולה אל הגשר של כביש הכניסה למכמורת. עוברים על הגשר בצידו המזרחי, הולכים דרומה וחוצים את נחל אלכסנדר על גבי הגשר. בצידו הדרומי של הגשר, השביל פונה בחדות שמאלה אל מתחת לגשר.

עוברים מתחת לגשר לכיוון מערב, ומגיעים דרך דיונות חול אל חוף הרחצה של בית ינאי – נקודת הסיום של המקטע.

המלצות בסביבה

  • קורמורנים בחוות חפציבה: בין נובמבר לפברואר-מרץ, בכל אחר-צהריים, מתכנסים מאות קורמורנים ללינה על עצי האקליפטוס, כחצי ק"מ מזרחית לנקודת המפגש של השביל עם נחל חדרה.
  • תל גדור: כ-1.5 ק"מ דרומית ל"כפר הים" באולגה, נמצאת נקודת התצפית היפה והגבוהה ביותר מעל הים – תל גדור. התצפית היא מראש מצוק בגובה של כ-40 מטר. אזהרה: אין להתקרב לראש המצוק מחשש להתמוטטות. התל אינו חלק מהשביל, מכיוון שאין דרך לחצות את כביש 2 מלבד במחלף אולגה.

המלצת לינה באזור: אכסניית ג'וחה גסטהאוז בג'יסר א-זרקא.

נקודות עניין לאורך המסלול הכפר ג'יסר א-זרקא – כפר הדייגים היחיד בארץ. אמות המים לקיסריה וחומות קיסריה. שפך נחל חדרה וחוף אולגה. פארק השרון. גשר הצבים ושפך נחל אלכסנדר.

📌 לרכישת אוגדן המפות של שביל ישראל באיכות הדפסה מעולה ובאריזה נוחה וקלילה

מפת המקטע להורדה
מידע על מלאכי השביל
מדריך שביל ישראל בכרמל ומישור החוף 
(מקטעים 14-20)
העמוד הראשי של שביל ישראל

כתב: עומר שפירא, רכז תוכן אגף תיירות, החברה להגנת הטבע.

רוצים לשמור יחד על מישור החוף?

בואו להיות חברים להגנת הטבע

הצטרפו עכשיו