תיאור מסלול
יוצאים לדרך מכביש הכניסה למושב כרם מהר״ל, על דרך עפר שיוצאת דרומה אל מתחם משרדי קק"ל. עוברים על פני המשרדים וממשיכים דרומה על הדרך. מתקדמים עד שהשביל נכנס ימינה אל ערוץ הנחל ואל תוך החורש. זהו קטע הליכה קצר בשביל מטיילים מוצל ויפה.
ביציאה מהחורש, השביל חוזר לדרך עפר שמובילה אל כביש הכניסה למושב עופר. לאחר חציית הכביש, חוזרים לשביל מטיילים בחורש לאורך כברת דרך קצרה וחוזרים ללכת על דרך עפר.
כאשר חוצים דרך רחבה (ומעבר מנע בקר), מגיעים לנקודת המפגש של שביל ישראל עם ״שביל רמות מנשה״. זהו שביל אזורי שיוצא מכאן לסיבוב שההליכה בו נמשכת כמה ימים ברחבי רמות מנשה, ומתחבר בחזרה לשביל ישראל בבית חנניה. שביל רמות מנשה מסומן בקטע הזה באדום עם נקודה כתומה.
שביל ישראל ממשיך דרומה על דרך עפר, לצדו של קו מתח גבוה עם עמודי חשמל גבוהים. כאשר מגיעים למרגלות גבעת טלימון, השביל עוזב את דרך העפר, מטפס על הגבעה וחוצה אותה. אפשר להתרשם מחורבת טלימון, אף שאין בה ממצאים רבים בשטח, ולהביט מגבוה על הסביבה שבה מטיילים.
יורדים מהגבעה בצידה הדרומי אל דרך עפר לבנה – דרך כניסה למחצבות הסמוכות. שמים לב ונזהרים מתנועת משאיות.
עוזבים את הדרך הראשית, ופונים ימינה אל דרך עפר שעוברת בשולי עמק מעובד עם שדות וכרמים. הולכים עד מפגש עם כביש הכניסה לכפר הנוער מאיר שפיה, כאשר מדרום ניבטים בתי השכונות הצפוניות של זכרון יעקב.
השביל נמשך על שולי כביש הכניסה למאיר שפיה, חוצה את צומת שפיה וממשיך דרומה על מדרכה לצד הכביש. מרחק קצר לפני הצומת הבאה, חוצה השביל את הכביש מזרחה – אל דרך סלולה.
הולכים על הדרך בין השטח החקלאי לכביש עד לגשר הכביש, פונים ימינה ועוברים מתחת לגשר. בצידו השני של הגשר, ממשיכים על דרך עפר מזרחה, לכיוון עמודי החשמל גבוהים שנראים ממול. כאשר הדרך עוברת מתחת לקו מתח גבוה, פונים ימינה לדרך עפר ומתקדמים כ-2 ק״מ בכיוון דרום, מתחת לקו החשמל. מגיעים לצומת עם דרך עפר מסומנת כחול, ופונים יחד איתה מערבה, לכיוון זיכרון יעקב.
מרחק קצר לפני שהשביל נכנס אל בין בתי המושבה, ניתן להבחין מימין בשלט ״גן ירון״ – פינה מוצלת בחורש עם ספסלי אבן ונקודת מים, המתאימה להפסקה ולמנוחה. הגן הוקם לזכרו של ירון אמיתי, חייל מילואים שנהרג במלחמת לבנון השנייה.
נכנסים עם השביל אל זכרון יעקב, לרחוב מעוף הציפור. מגיעים לצומת T ופונים ימינה, לכיוון היקב ההיסטורי, יקב כרמל, שהוקם בסוף המאה ה-19 ביוזמת הברון רוטשילד.
מהיקב ממשיכים אל הרחוב ההיסטורי של המושבה – רחוב המייסדים – שכיום הוא מדרחוב תיירותי. לאורך הרחוב, חולפים לצד אתרים חשובים שקשורים להיסטוריה של המושבה: בית הכנסת, בריכת בנימין, בית אהרונסון ובתי ראשונים.
השביל יוצא מהרחוב ההיסטורי דרך שער ישי לכיוון בית העלמין ההיסטורי. על חומת האבן שבחזית בית העלמין חקוקים משפטים שנאמרו על ידי מייסדי המושבה.
דרך רחוב השיטה, מגיע השביל אל כניסה רגלית לרמת הנדיב. אחרי הליכה קצרה על דרכים בחורש, מגיעים אל הגנים ומתחם הקבר של הנדבן הברון רוטשילד, שבין השאר הקים את זכרון יעקב כמו גם מושבות אחרות ברחבי הארץ.
השביל המסומן עוקף את הגנים, מגיע אל מגרש החניה וממנו נמשך דרומה, אך מומלץ לפנות ימינה ולעבור דרך הגנים המטופחים, שפתוחים למבקרים לאורך השבוע בין 8-16).
מדרום למגרש החניה, ממשיך שביל ישראל עם שביל מסומן אדום אל שולי רמת הנדיב ואל אתר ארכיאולוגי – חירבת אל-עקב. כדאי לסייר ולהתרשם מהאתר, וגם לצפות מערבה אל מישור חוף הכרמל – מעתלית ועד חדרה.
השביל פונה דרומה, עושה את דרכו על שולי הרמה על המצוק של "חוטם הכרמל". בנקודה מסוימת השביל מנצל פרצה במצוק, כדי לרדת דרך מצפור מורן ומחצבת בנימינה המשוקמת אל מסילת הברזל המגודרת.
ממשיכים ללכת לצידה של מסילת הברזל, ומנגד נראית המושבה בנימינה. הולכים מזרחה אל גשר שמאפשר חצייה בטוחה של מסילת הברזל – מתחת למסילה. בחורף ייתכן שיהיה צורך לעבור מתחת המסילה בתוך מים רדודים.
לאחר מעבר המסילה, הולכים מערבה לצידו של נחל תנינים. שדרת ברושים מסמנת את הנקודה שבה פונים שמאלה לכיוון בית חנניה ואל גשר שמאפשר מעבר מתחת לכביש 4. במעבר מתחת לכביש חולפים ליד שרידיה של אמת מים קדומה – חלק ממפעל המים של קיסריה. אמות המים הקדומות ילוו את השביל עד קיסריה. מכאן הדרך אל נקודת הסיום על כביש הכניסה למושב בית חנניה קצרה.
המלצות בסביבה
- היקב בזכרון יעקב.
- מוזיאון בית אהרונסון בזכרון יעקב.
- אחוזת הקבר בגני רמת הנדיב.
- מבצר שוני.
- אתר מי קדם.
נקודות עניין לאורך המסלול מחצבה עתיקה. עין צור. רמת הנדיב – הנוף הנשקף ממנה וגן הנדיב. עתיקות ותצפית חירבת עקב. אמת בית חנניה.
📌 לרכישת אוגדן המפות של שביל ישראל באיכות הדפסה מעולה ובאריזה נוחה וקלילה
מפת המקטע להורדה
מידע על מלאכי השביל (מכפר חסידים עד לעין הוד)
מידע על מלאכי השביל (מזכרון יעקב עד לנתניה)
מדריך שביל ישראל בכרמל ומישור החוף (מקטעים 14-20)
העמוד הראשי של שביל ישראל
כתב: עומר שפירא, רכז תוכן אגף תיירות, החברה להגנת הטבע.