תוצאות חיפוש

מה זה זיהום אור,
ואיך הוא פוגע בנו?

יפתח כרמלי

קל להבין מה זה זיהום באוויר או בים, אבל איך אור יכול לזהם בכלל? הנה התשובה.

זיהום אור באזור מירון
זיהום אור באזור מירון. צילום: גיא סלעי

בעידן המודרני והתעשייתי שאנחנו חיים בו, האור המלאכותי שבני האדם יוצרים מגיע לכל מקום בכל שעות היממה. זה כולל מקומות אליהם הוא לא אמור לפלוש – כמו שטחי הטבע הפתוחים או השמיים. לכך מתכוונים כשאומרים "זיהום אור" – תאורת לילה שפוגעת באזור שלא אמור להיות מואר.

"מה הביג דיל?" אתם עשויים לשאול. "כולה אור". אז זהו, שלזיהום אור יכול להיות נזק משמעותי לסביבה ולחיות הבר. קחו לדוגמה את עטלפי החרקים – העטלפים פעילים בלילה, הם מסתנוורים מהאור המלאכותי, והתפקוד שלהם נפגע. וזה ביג דיל, כי העטלפים חשובים מאוד לחקלאות בזכות היכולת שלהם לחסל יתושים וחרקים מזיקים. האור המלאכותי שאנחנו יוצרים מוציא את הטבע מאיזון, משבש את הפעילות של העטלפים – וככה גם גידול המזון שלנו נפגע.

עוד דוגמה שוברת לב: צבי הים הבוקעים מהביצה מוצאים את דרכם מהחוף אל המים בזכות היותם בהירים יותר מהיבשה. הארת החוף משבשת את התמצאותם וגורמת למותם.

לזיהום אור יכול להיות נזק משמעותי לסביבה ולחיות הבר. תאורה מלאכותית בחופי הים מובילה למותם של צבי הים שבוקעים מהביצה

אגב, זו ממש לא בעיה ייחודית לישראל: כ-99% מהשטח של ארה"ב ואירופה חשוף לרמה כלשהי של זיהום אור, ו-60% מאוכלוסיית העולם לא יכולה לראות את שביל החלב כשהיא מביטה לשמיים בלילה. אז מה אפשר לעשות? ובכן, לשמחתנו, המודעות לזיהום אור עולה בשנים האחרונות. 

צב ים שזה עתה בקע נכנס לים
צב ים שזה עתה בקע. התאורה בחופים עלולה להוביל למותם.

אז איך נלחמים בזיהום?

בשנת 2017 הוכרז מכתש רמון כ"שמורת אור כוכבים". זו הכרה במכתש רמון כמקום שמשמר את המראה הייחודי של שמיים זרועי כוכבים במלוא תפארתם – כפי שרובנו לא זוכים לראות. כתוצאה מההכרזה החלה העיר מצפה רמון בהחלפת פנסי הרחוב כדי שיהיו ידידותיים לסביבה: עם תאורה רכה יותר, בעוצמה פחות גבוהה, ובאורכי גל שלא משבשים את השעון הביולוגי שלנו ושל בעלי החיים.

בחמש השנים האחרונות, החברה להגנת הטבע מקדמת מיזמי תאורה ידידותית עם גופים מרכזיים במשק הישראלי, בשיתוף רשות הטבע והגנים. בין היתר, חברת מקורות החשיכה 50 מתקנים באזורים רגישים אקולוגית במרכז הארץ, נתיבי ישראל עברה לתאורה ידידותית לאורך 650 ק"מ של כבישים, וחברת תש"ן (תשתיות נפט ואנרגיה) צפויה לסיים את החלפת התאורה בכלל מתקניה עד סוף 2021. כמו שאומר השיר של החלונות הגבוהים: "למה לגרש החושך? והרי הוא ילד טוב".

רוצים לשמור יחד על חיות הבר?

בואו להיות חברים להגנת הטבע

הצטרפו עכשיו