בעתלית – אתר שבו דוגרים שם מעל אלף זוגות של שחפית הים ועוד כ-200 זוגות של השחפית הגמדית – מתקיים פרויקט המשותף לרשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע, במסגרתו מתבצע מעקב רציף, יום ולילה, אחר המתרחש במושבה, באמצעות מצלמות המופעלות על ידי צוות מתנדבים מיומנים.
לפני כחודש, החל אירוע תמותה באי מבודד אשר נמצא במושבה. בתוך כמה ימים, מתו רוב האפרוחים במושבה – כאלף אפרוחי שחפית הים, מרביתם בני ימים אחדים (5-3 ימים).
אפרוחים מתים וגוססים, בנוסף לדגימות מפרטים בודדים בריאים ששרדו את המגיפה, נלקחו לבדיקות מעבדה במספר עיתויים, על ידי ד"ר יוסף כיאט, צפר בכיר בחברה להגנת הטבע ומנהל הפרויקט, ווטרינר רשות הטבע והגנים.
בבדיקה נמצאה נגיעות מובהקות בחיידק shigelloides Plesiomonas – שבודד בתרביות נקיות מאיברים שונים, שהגיעו ממספר פרטים. מדובר בחיידק אופורטוניסט, שיכול לגרום למקרי תמותה ותחלואה באפרוחים באופן ישיר או באופן עקיף, בעקבות חשיפה לגורם ראשוני, כגון נגיעות בווירוס. דגימות הועברו לבדיקות נוספות, שנועדו לזהות מעורבות של נגיפים אחרים, אך עדיין אין תשובות.
כל הביצים בסל אחד
בבדיקות שערכו פקחי רשות הטבע והגנים במושבות האחרות המוכרות של שחפיות הים, נמצא שבאי היונים כנראה הייתה פגיעה דומה לעתלית וכלל לא זוהו אפרוחים, אך נספרו כ-80 זוגות בדגירה ובתחילת קינון.
בשמורת החולה, במושבה היחידה המוכרת ממזרח לקו פרשת המים, נמצאו 37 קינים פעילים, עם יותר מאפרוח לזוג, מה שמעיד שכנראה מושבה זו לא נפגעה.
"שני המינים, שחפית הים והשחפית הגמדית, מגיעים לעתלית בעונת האביב ומבלים את החורף לחופי מזרח אפריקה ודרומה", מסביר ד"ר יואב פרלמן, מנהל מרכז הצפרות בחברה להגנת הטבע.
"מושבת הקינון בעתלית תומכת במעל 90% מהאוכלוסייה הדוגרת בישראל, של שני המינים. ישנה חשיבות רבה להגנה מקסימלית על מושבת קינון של השחפיות בעתלית. עם זאת, במושבה כל כך צפופה כמו זו הסיכון להדבקה מהירה, במקרה של מחלה התוקפת את המושבה, הוא בגדר 'כל הביצים בסל אחד', כפי שהתרחש, לצערנו, באירוע הנוכחי".
"מצב זה, הוא תוצאה של המגמה המדאיגה, של פגיעה וצמצום בתי גידול לחים במרכז וצפון ישראל בעשורים האחרונים. ישנו צורך דחוף לייצר ולשמר אתרי קינון נוספים לשחפיות ברחבי ישראל, אשר יאפשרו את הורדת הצפיפות הגבוהה במושבת הקינון בעתלית. למרבה המזל, התפרצות זו, של מחלה אשר אירעה בעתלית, לא פגעה בבוגרים, אלא רק באפרוחים. עם זאת, אירוע זה משמש תמרור אזהרה לקראת אירועים חמורים יותר, אשר עלולים להתרחש בעתיד".
שיתוף פעולה בהגנה על החיות
"הופעה שכיחה יחסית של מחלות מדבקות בפרט ופתוגנים בכלל, הינו איום שנצטרך להמשיך להיערך אליו", מוסיף אוהד הצופה, אקולוג עופות דורסים ברשות הטבע והגנים, "לאור התהליכים להם אנו עדים בארץ ובעולם, עם התפרצויות של מחלות המופיעות בתדירות שכנראה הולכת ועולה".
"הצד המעודד בסיפור, הוא ההצלחה של שיתוף הפעולה בין הגופים, שכולל מצלמות הנצפות על ידי מתנדבות ומתנדבים: בזכות המצלמות, זוהתה מהר התחלואה ובעקבותיה – תגובה מהירה של הגורמים הווטרינריים שלנו, שיחד עם המכון הווטרינרי ע"ש קמרון, תאפשר לחקור את התופעה ולזהות את גורמי התמותה".
"במקרים רבים בעבר, התמותה והכישלון בקינון זוהו רק בדיעבד, לקראת סוף העונה, וברוב המקרים, נותרנו חסרי אונים לתוצאות הקשות וללא תשובות שיאפשרו להיערך לשנים הבאות".