תוצאות חיפוש

האדם הקדמון, הצלבנים והחצבים: מטיילים בחוף הכרמל

מערכת החברה להגנת הטבע

חוף הכרמל וסביבתו הוא אחד האזורים היפים והאהובים בארץ, ולא במקרה. המלצות לטיולים לכל המשפחה בין הים, הסלעים, המערות והעתיקות >>
✏️ כתב: עומר שפירא, רכז התוכן באגף התיירות של החברה להגנת הטבע

תל דור
תל דור. צילום: אבישי טייכר, פיקויקי

חורבת קרתא: המבצר הצלבני האחרון

לפני כאלף שנים, ב-1191 חזרו הצלבנים והתבססו בצפון הארץ ובמישור החוף, אך לא בירושלים, במה שנודע כתקופה הצלבנית השנייה. התקופה הראשונה הסתיימה שנים ספורות קודם לכן עם כיבוש הארץ על ידי צלאח א-דין ב-1187.

ליד מחלף עתלית נמצא המבצר שהחזיק אחרון נגד האויב הממלוכי, שלושה חודשים אחרי נפילת עכו. המבצר ננטש ללא קרב ורובו לא נהרס ברובו ע"י הממלוכים. אך כמעט כל האבנים נלקחו לבנייה משנית, וכיום בולט רק קיר אחד בגובה 28 מטר.

אפשר לצפות על המצודה מהמבצר הקטן שמצפון-מזרח למצודה הגדולה, חורבת קרתא. העלייה לחורבת קרתא קלה והתצפית ממנה נפלאה במשך כל השנה ובעיקר בספטמבר-אוקטובר, אז פורחים בה אלפי חצבים.

ישנן שלוש דרכים לעלות לתצפית:  

  1. נוסעים בכביש ממחלף עתלית מערבה, הכביש מתעקל דרומה, ולפני החצייה של פסי רכבת, פונים שמאלה לחניית כורכר. שביל ברור ונוח עולה מזרחה, ובתוך 2 דקות הליכה מגיעים אל המבנה שאליו עולות מדרגות לגג הפתוח לנוף.
  2. מחניון לימור (כך בווייז) בפינה הצפון-מערבית עולות מדרגות חצובות בסלע, ובתוך 3 דקות הליכה מגיעים אל המבנה.
  3. מהצד הדרומי של חניון לימור, הולכים מעט דרומה עם סימון שבילים כחול כשרכס הכורכר מימין, ופונים עם הסימון מערבה אל מעבר חצוב ברכס. אחרי כ-50 מטר השביל המסומן עולה ימינה אל הרכס ועובר בכמה מאתרי העתיקות של המבצר הצלבני הקטן, שצפה גם על הדרך העתיקה, שהיא כיום כביש החוף, וגם על המבצר הגדול.

בית הקברות הצלבני – ממש מצפון לחוף הרחצה הלא מוכרז של עתלית, ממערב לחורבת קרתא ולכביש המוביל אל החוף, נמצא אתר יחיד במינו בארץ ונדיר גם בעולם – בית קברות צלבני עם כ-1,700 קברים. סביר שהוא יהיה מוקף גדר כתשגיעו, אך ניתן דרכה לראות את הסמלים הצלבניים והנוצריים על הקברים.

סקרנים להכיר וללמוד על סודות האדם הקדמון, הפיניקים והצלבנים ועל הטבע הייחודי שבו חיו? מוזמנים לראות את הסיורים המיוחדים של ״ארץ אהבתי״, קבוצות הטיולים של החברה להגנת הטבע – בתחומי עניין מגוונים, לכל רמות הקושי, עם מיטב המדריכים ובנופים יפהפיים!

🌳בסדרה ״נשים גדולות מהחיים״ תיהנו מסיפור מרתק על "חווה השחורה אם כל חי" בשמורת נחל מערות

🌳בסדרה ״ארץ קטנה גדולה״ נערוך סיור מקסים בתל דור ומוזיאון המזגגה

🌳בסדרה ״אומרים ישנה ארץ״ נטייל בין ציפורי המים במעגן מיכאל ובחוף ג'סר א-זרקא.

מעגן מיכאל, ג'סר א-זרקא וחוף הקשתות.
מעגן מיכאל, ג'סר א-זרקא וחוף הקשתות. צילום: יובל דקס

תל דור - בחצרו של מלך הארגמן

הכותרת הלקוחה מלהיט ענק של להקת קינג קרימזון, באה לרמוז על חלזונות הארגמן שגודלו בחוף דור בימי קדם, בעיקר על ידי הפיניקים.

מקורו של צבע הארגמן מחילזון הארגמון, שלו קונכיה גדולה, מחודדת ומשוננת. האגדה מספרת על פיניקי שהלך עם כלבו על החוף, ולאחר שהכלב כרסם קונכיות להנאתו, הבחין שהריר הנוזל מפיו אדום כדם. הפיניקים פיתחו תעשיה ענפה של גידול חלזונות בבריכות והפקת הצבע הנדיר. אלפי ארגמונים ״הוקרבו״ כדי לצבוע גלימה אחת של מלך. היישוב הפיניקי החשוב ביותר בחוף הכרמל היה דאר, הידוע כיום כתל דור. מאות שנים לפני שהורדוס חלם על בניית נמל קיסריה שימשה העיר דאר כנמל העיקרי בחופי צפון הארץ.

כיום תל דור הוא גן לאומי קטן ויפהפה שהכניסה אליו ללא תשלום – והיא ממוקמת בקצה הצפוני של חוף דור, כ-10 דקות הליכה מהחנייה.

טיילת נעימה להליכה עוברת מעל לקו החוף. בין היתר נראה ממנה שרידי מספנה עתיקה, עם קירות גבוהים בנויים היטב מאבנים גדולות שממקומים ממש מעל הים.

בצידו הצפוני של התל, לא רחוק מהחוף , נמצאות כמה בריכות מלבניות שאליהן הובילו תעלות מים מלוחים מהים ואמה של מים מתוקים מהיבשה. לפי השערות, בבריכות אלו גידלו ארגמונים וצבעו בדים בצבע הארגמן, המים המתוקים שמשו לתהליך הצביעה ומי הים לקיבוע הצבע.

איך מגיעים: מהכביש הישן בין זכרון יעקב לחיפה פונים שמאלה בפנייה הראשונה בשילוט לדור ונחשולים, ונוסעים ישר עד החנייה של חוף דור. הכניסה לחוף הרחצה ללא תשלום. פונים ימינה, הולכים צפונה לאורך החוף כחצי ק"מ ומטפסים קלות על הגבעה.

בראש הגבעה יש שביל סלול היטב, סככות צל ושלטי הסבר. ניתן להסתפק בתצפית על שרידי הנמל העתיק וניתן גם לרדת בזהירות אל החוף הסלעי בו נראים היטב שרידים שבנו הפיניקים, חלקם במים וחלקם בקיר תמך גדול ומרשים בסמוך לקו החוף.

בצידו הצפוני של התל, לא רחוק מהחוף, נמצאות כמה בריכות מלבניות שאליהן הובילו תעלות מים מלוחים מהים ואמה של מים מתוקים

החזרה לחניה של חוף דור באותה הדרך. חובבי הלכת בעלי כמה רכבים יכולים להקפיץ רכב לשמורת הבונים וללכת לאורך 5 ק"מ של חופים ומפרצים יפים.

חורבת קרתא
חורבת קרתא. צילום: אבישי טייכר, פיקויקי

מערות הכרמל: בעקבות האדם הקדמון

הר הכרמל בנוי ברובו מגיר קרסטי, ולכן יש בו מערות וחללים טבעיים רבים. רובם נמצאים במעמקי ההר ואינם גלויים לנו. בצידו המערבי של ההר, בו נוצר מצוק עקב פעולת הגידוד של גלי הים, כלומר השחיקה שנוצרת בשל המים – אנו יכולים לראות ולעיתים להיכנס בזהירות למערות רבות.

מי שזיהה את המערות זמן רב לפנינו הוא האדם הקדמון. במערות הכרמל התגלו ממצאים אנושיים מרתקים רבים, כגון שלדים שנקברו בצורה מסודרת, אבני צור מסותתות, עצמות בעלי חיים שניצודו ועוד. הממצאים התגלו מתקופת הומו סאפיינס, ואף לפניה מדור האדם הניאנדרטלי, שנעלם מהעולם לפני 30-40 אלף שנים.

כמה מילים על הניאנדרטליים וחידת העלמותם: אנחנו, גזע ההומו סאפיינס, התפתחנו במקביל לניאנדרטליים, שממצאים שלהם התגלו באירופה כבר באמצע המאה ה-19, ובהמשך נמצאו בשפע על ידי חוקרים בארץ ישראל.

בין השאר, התגלו מערות בהן חיו הומו סאפיינס וניאנדרטליים, כמו מערות נחל עמוד, במערת נשר ליד רמלה ובמערות הכרמל.

האם זה אומר שבני דודנו הניאנדרטליים חיו יחד עם אבותינו הקדומים באותן מערות ובאותו זמן? קשה לדעת, אך העובדה ששני המינים הקרובים חיו בארץ בערך באותה תקופה היא מיוחדת ומעוררת עניין רב.

זמן קצר יחסית במונחים היסטוריים, אחרי שהאדם המודרני יצא מאפריקה דרך ארץ ישראל ואירופה – נעלמו הניאנדרטליים. זוהי חידה שמסקרנת את החוקרים עד היום.

גודלם הפיזי היה דומה לזה של אבותינו, ואולי הם היו קצת יותר גדולים וחזקים. נפח המוח שלהם היה מעט גדול יותר משלנו, והיה להם ידע בייצור כלים. אך האם העובדה שהאונה המצחית שלהם, זו שאחראית על יכולת החשיבה, הייתה קטנה יותר משמעה שהם היו פחות חכמים? ואולי מדובר במיעוט מספרי שהתערבב בהומו סאפיינס? מחקרים גנטיים חדשים מראים שהגנום של כמעט כל אדם שאינו אפריקאי מכיל 1%-5% מהדנ״א הניאנדרטלי, כך שנראה ששני המינים התערבבו אלה באלה בשלב מסוים.

שפך נחל תנינים
שפך נחל תנינים. צילום: עומר שפירא

עוד המלצות באזור

🚶לחובבי החופים היפים: תל תנינים וכפר הדייגים בג'סר א-זרקא. חוף נוה ים. שמורת חוף החותרים הפחות מוכרת. עוד פרטים כאן

🚶לחובבי האמנות: עין הוד וגן פסלי הבזלת בקיבוץ עין כרמל. עוד פרטים כאן

🚶מסלולי טיולים בכרמל – המלצות כאן

סקרנים להכיר וללמוד על סודות האדם הקדמון, הפיניקים והצלבנים ועל הטבע הייחודי שבו חיו? מוזמנים לראות את הסיורים המיוחדים של ״ארץ אהבתי״, קבוצות הטיולים של החברה להגנת הטבע – בתחומי עניין מגוונים, לכל רמות הקושי, עם מיטב המדריכים ובנופים יפהפיים!

🌳בסדרה ״נשים גדולות מהחיים״ תיהנו מסיפור מרתק על "חווה השחורה אם כל חי" בשמורת נחל מערות

🌳בסדרה ״ארץ קטנה גדולה״ נערוך סיור מקסים בתל דור ומוזיאון המזגגה

🌳בסדרה ״אומרים ישנה ארץ״ נטייל בין ציפורי המים במעגן מיכאל ובחוף ג'סר א-זרקא.