תוצאות חיפוש

המלצות לטיולי סתיו בשערים החדשים של ירושלים

גל רוה

ירושלים מזוהה מאוד עם שמונת השערים המפורסמים של חומת העיר העתיקה, אבל אנחנו מזמינים אתכם לבקר דווקא בשערים אחרים שלה – השערים הגיאוגרפיים אל העיר החדשה. עומר שפירא, רכז התוכן באגף התיירות של החברה להגנת הטבע, עם המלצות לטיולי סתיו באזור ירושלים, שלא כדאי לכם לפספס!

מאגר בית זית
מאגר בית זית. צילום: תמיר פלג

🥾 רוצות להכיר לעומק מקומות אלו ועוד רבים אחרים בשפלה, בהר ובמדבר יהודה? ולשמוע סיפורים על היסטוריה מרתקת ואנשים מיוחדים, ולבקר במקומות שקשה להגיע אליהם עצמאית? את כל אלו ועוד תוכלו לעשות במסגרת סדרת הטיולים "סודות ארץ יהודה" עם המדריכים המומחים ירון עובדיה וחיליק אברג'ל.

🌷ויש עוד מבחר גדול ומגוון של אפשרויות ב"ארץ אהבתי" – קבוצות הטיולים למבוגרים של החברה להגנת הטבע – חוויה מושלמת עם המדריכים הכי טובים בארץ ואנשים כמוכם, שרוצים לצאת ולטייל.

האיזור המקיף את ירושלים מלא בטבע יפהפה, והמון סיפורים מרתקים ועוצרי נשימה. לכבוד סוכות, וזה שסוף סוף מזג האוויר נהיה מספיק נעים בשביל לחזור לשבילים, הנה כמה מההמלצות שלנו לטיולים בסביבה:

השער הרחוק: באב אל-וואד - שער הגיא

כולנו עברנו, כנראה שפעמים רבות, בשער הגיא, במהלך נסיעה בכביש 1 בין תל אביב לירושלים. אך לא רבים עוצרים בנקודה הזו, מעבר לתדלוק בתחנת הדלק. בעבר, לא היו סיבה טובה או מקום נוח לעצור, אך לפני כשנה נפתח מרכז המבקרים של "חאן שער הגיא", המציג במולטימדיה מרתקת את סיפור המקום וסיפור הלחימה על הדרך לירושלים. האתר מונגש לעגלות ומתאים לכולם, פחות לילדים קטנים.

הסיפור המרתק מתחיל הרבה לפני מלחמת העצמאות, אף כי במשך מאות שנים תוואי כביש 1 לא היה דרך ראשית כמו היום. כשהפך לכזה ע"י העותמאנים, קם בו "החאן", שהיה אכסניה חשובה באמצע הדרך וכיום הוא כאמור מרכז מבקרים.
"החתולה השומרת על השער" – טוב, לא באמת חתולה אלא מקום שבעבר נקרא בערבית "חירבת חתולה" וכיום הוא תצפית יפה ונגישה לכל רכב הנותנת מבט טוב מגבוה על הכניסה לשער הגיא, שם שהוא תרגום פשוט לשם הערבי "באב אל וואד". ווייז: מצפור שער הגיא.

אבו גוש - מלחמת החומוס

הכפר אבו-גוש היושב בנקודה שולטת על הדרך לבירה שווה כתבה נפרדת בזכות היסטוריה עשירה. נזכיר בקצרה אירוע מתמשך הקשור לספר השיאים של גינס "ולמלחמת החומוס", לא בשאלה מה המסעדה הטובה ביותר אלא איפה ייצרו את מנת החומוס הגדולה ביותר (כמה טונות) – בלבנון או באבו-גוש. לא בטוח שהמלחמה הסתיימה, עקבו באתר של גינס.

בהקשר זה, קרוב לכאן נמצאו בחפירות ליד מוצא תחתית שרידי כפר גדול בן כ-10,000 שנה, תקופת תחילת הביות של צמחים למאכל. בין הצמחים הבולטים היו – חומוס ועדשים.

כנסיית קריית יערים
כנסיית קריית יערים. צילום: לילך שלום

תנו כבוד למתנדבים - חניון מח"ל

אם כבר יצאתם לכביש 38 באזור שער הגיא, שימו בווייז חניון מח"ל ותגיעו לחורשה גדולה ובה הרבה שולחנות פיקניק. גשו בצדה הצפוני אל האנדרטה לזכר חללי מח"ל – מתנדבי חוץ לארץ.

הדמות הידועה והחשובה ביותר הרשומה באנדרטה הוא האלוף דוד מרכוס – מיקי סטון היהודי-אמריקאי. האלוף הראשון בצה"ל ומפקד חזית הדרך לירושלים. באחד הלילות ביוני 1948 הוא נהרג בטעות על ידי שומר המחנה באבו-גוש, (בימי חול ניתן לראות את האנדרטה לזכרו ביישוב טלז-טסון).
כ-12 שעות לפני שנהרג, חטיבה שבע שיגרה למטכ"ל את המברק הבא: "מאת חטיבה 7 אל ידין: מציעים שהלילה תשלחו נציג או"ם אלינו, בכדי שיראה שאנחנו מחזיקים בכביש ושעוברות שיירות".

כך כתב דוד בן גוריון, ראש הממשלה הראשון של ישראל, לאלמנתו של מרכוס: "לא רק עזרתו הצבאית כבעל ניסיון מלחמתי רב הייתה חשובה לנו, אלא עצם הופעתו – הופעת יהודי אמריקני בלי עבר ציוני – להשתתף בשעת הגורל בתולדות עמנו, במלחמתנו על קיומנו ועל עצמאותנו, הייתה לה משמעות היסטורית".

"בעמק הארזים ומעליו"

נדלג ממוצא תחתית (שגם בה כמה אתרים מרתקים) אל הכניסה הראשית אל העיר ירושלים, אך נעשה זאת הפעם לאט ובנחת עם ביקורים באתרי עמק הארזים.

היעד הראשון הוא "עינות תלם" (כך בווייז). בדרך אליהם נראה משמאל עצי ברוש גדולים ויפים שנתנו (בטעות) את השם לעמק.
בכפר הקטן הנטוש ליד עינות תלם היה ניסיון התיישבות יהודי מעניין אך קצר ימים וכיום יפה לשוטט בין הבתים הישנים לבין מבנה המעיין.

היעד השני הוא אנדרטת אסון מגדלי התאומים – אולי האתר המעניין ביותר מעל העמק (מלבד הכפר ליפתא, שעליו נספר מיד). האנדרטה צופה על העמק ועל הכניסה לעיר ממערב, בצמוד לתחילת גשר הרכבת הגבוה שמעל העמק. כ-3,000 שמות נרצחי הפיגוע רשומים על הקיר ובמרכז חלק שבור מאחד המגדלים.
ווייז: אנדרטת התאומים, הדרך מגיע ממזרח, לא מעינות תלם.

כפר ליפתא
ליפתא. צילום: זאב שטיין, פיקיוויק

"ליפתא - מה צופן העתיד"

הכפר הערבי הנטוש המקסים, שבו בוסתנים ישנים, פריחת שקד בחורף, בריכת מעיין וניקבת מעיין ארוכה "כבר שבע" מרוב דיבורים ותוכניות לעתיד – שכונת יוקרה? כפר אמנים? ועוד הצעות כיד הדמיון. בינתיים אפשר לרדת בין הבתים והבוסתנים אל הבריכה.

ווייז: ליפתא, בתקווה שתמצאו חנייה. סיפור ידוע, או אגדה אורבנית, מספר שתושבי ליפתא היו הראשונים למסור "כתב כניעה" ירושלמי לחיילי הגנרל אלנבי במלחמת העולם ה-1.

שער עין כרם

גם כאן לא מדובר על שער אמיתי אלא על הכניסה הדרומית-מערבית אל העיר, שיפה לא פחות, ואולי אף יותר, מהכניסה הראשית של כביש 1. אזור זה שווה בפני עצמו לפחות חצי יום טיול – עין כרם עם המעיין, הכנסיות, הגלריות, "עמק התימנים", ומקומות האוכל הרבים. לחובבי לכת – פריחת סתיו, חורף ואביב על "שביל עין כרם".

לאחרונה נפתחה ליד צומת אורה, מעל עין כרם, טיילת נוף מרשימה הצופה על עין כרם, נופי נחל שורק ועוד. שביל יפה יורד ממנה ליד הכנסייה הרוסית המוזהבת בנופי טרסות ובוסתנים אל עין כרם

באזור ובכל הרי ירושלים, החברה להגנת הטבע שותפה למאבקים הסביבתיים של התושבים שנועדו למנוע הקמת שכונות, כבישים ומחלפים שיהרסו את הטבע הייחודי והנופים המרשימים ויבריחו את המטיילים ואת חיות הבר. עוד פרטים כאן.

עין כרם. צילום: דוידי ורדי
עין כרם. צילום: דוידי ורדי

🥾 רוצות להכיר לעומק מקומות אלו ועוד רבים אחרים בשפלה, בהר ובמדבר יהודה? ולשמוע סיפורים על היסטוריה מרתקת ואנשים מיוחדים, ולבקר במקומות שקשה להגיע אליהם עצמאית? את כל אלו ועוד תוכלו לעשות במסגרת סדרת הטיולים "סודות ארץ יהודה" עם המדריכים המומחים ירון עובדיה וחיליק אברג'ל.

🌷ויש עוד מבחר גדול ומגוון של אפשרויות ב"ארץ אהבתי" – קבוצות הטיולים למבוגרים של החברה להגנת הטבע – חוויה מושלמת עם המדריכים הכי טובים בארץ ואנשים כמוכם, שרוצים לצאת ולטייל.

רוצות לבוא לטייל איתנו וגם להנות מהטבות?

בואו להיות חברות שלנו

הצטרפו עכשיו