תוצאות חיפוש

השלכת זבל -
סכנה לחיות הבר

יפתח כרמלי

לאף אחד לא נעים לטייל בסביבה מלוכלכת. אבל עבור חיות הבר זו סכנה של ממש. איך זה קורה? ומה אפשר לעשות כדי לשמור על חיות הבר – ולא לסכן אותן עם אשפה שלא נמצאת במקום שמתאים לה?

 

שחף שחור צעיר עם חתיכת ניילון בפיו. צילום: יואב פרלמן

לכולנו זה קרה: יצאנו לטבע או סתם לרחוב, והצטערנו לגלות שמישהו לכלך אותו. פה בקבוק, שם פחית, והנה עוד שקית. אולי אפילו זרקנו פסולת כזאת בעצמנו, כי נורא מהרנו ולא שמנו לב. הבעיה היא שזה לא רק מגעיל, אלא גם מסוכן.

המרחבים הפתוחים בישראל מצטמצמים, וחיות הבר נדחקות לתוך האזורים הבנויים. הן מחפשות מזון, ומגיעות לפסולת שהושלכה בכביש, במדרכה או בשטח, או לפחי זבל שעולים על גדותיהם – או פשוט שבורים ומזמינים נבירה. לכך מתווספת הפסולת האורגנית המושלכת בטבע, בחופי הים והנחלים, בפארקים ובגנים הציבוריים. כל אלה הם מוקדי המשיכה לחיות הבר.

שקנאי מצוי עם פחית שימורים בפיו. צילום: אורי ספיר

התנים מתרבים, הצבאים ניצודים - והכל בגלל הזבל

מינים רבים אוכלים שאריות פלסטיק, מגבונים ושקיות ניילון, והדבר עלול לגרום למותם. בשנים האחרונות, נמצאו יעלים שמתו מחסימת מעיים בשל הצטברות קילוגרמים של מגבונים לעוסים. וזה קרה הרבה יותר מפעם אחת.

בנוסף, תועדו מקרים רבים של חיות בר שנעצו את שיניהם בפחיות שימורים ונפצעו מכך קשות. הפסולת החד-פעמית שקשורה במגיפת הקורונה, כמו מסכות ובקבוקי אלכוג'ל, מסוכנת גם כן כשהיא מושארת בשטח.

אם זה לא מספיק, השלכת הזבל משנה את המאזן הטבעי של המערכת האקולוגית. היא מעודדת מינים מתפרצים, כמו חזיר הבר והתן הזהוב, שאשפה ובייחוד פסולת אורגנית מהווים עבורם מוקדי משיכה. הדבר עלול לגרום להכחדת מינים אחרים: למשל הצבאים, שגם כך נמצאים בסכנת הכחדה, ונפגעים במיוחד מהתרבותם של התנים שצדים אותם.

השלכת הזבל מעודדת מינים מתפרצים, כמו חזיר הבר והתן הזהוב, שאשפה ובייחוד פסולת אורגנית מהווה עבורם מוקדי משיכה

חזיר בר בעיר
חזיר בר בעיר. צילום: גיתית אורלין

חוף הפלסטיק

בחופי הים נוספת גם בעיית הפלסטיק: המתרחצים משאירים פסולת על החוף, או ב"פחים" פתוחים המורכבים משקית ניילון בתוך טבעת ברזל, שלא מונעים גישה מבעלי חיים.

כשפסולת פלסטיק מגיעה לים, הגלים, השמש והמלח מרסקים אותה לחתיכות קטנות. חיות ימיות זעירות בולעות את החתיכות האלה, בעלי חיים גדולים יותר טורפים את היצורים הקטנים, ואם אתם אוכלים דגים – הפלסטיק ועוד חומרים מזהמים מגיעים ישר לצלחת שלכם.

אז מה אפשר לעשות?

קודם כל, חשוב להשליך פסולת מכל סוג רק במקומות מסודרים – ולא בשום מקום אחר: לא בטבע ולא בעיר, לא בים ולא ביבשה. גם לא בשקית סגורה וגם לא פסולת אורגנית.

עוד דרך מצוינת לשמור על הטבע נקי הוא להוריד את אפליקציית "בשביל הטבע", שם תוכלו לדווח על פסולת באתרי טבע ברחבי הארץ – לחצו להורדה עבור אנדרואיד ועבור אפל.

חפשו פח סגור ומוגן מנבירת בעלי חיים, ואם אתם לא מוצאים – קחו את האשפה אתכם למקום שבו תוכלו להיפטר ממנה באופן שאינו מסכן את חיות הבר ואת הסביבה.

רוצים לעשות משהו משמעותי עוד יותר? בכל יציאה לטבע, הצטיידו בשקית אשפה גדולה ואספו לכלוך מהדרך. כך תמנעו פגיעה בחיות הבר ותסייעו ביצירת מרחב נקי יותר. כשאתם בעיר, הודיעו לרשות העירונית אם אתם נתקלים בפחים שבורים.

בנוסף, חשוב להפסיק את השימוש בכלים חד-פעמיים, כולל קשים, ולא להפריח בלונים לשמיים: השמחה שלכם יכולה להפוך להרג של חיית בר – דולפין בים, יעל או צבי ביבשה.

תזכרו, טבע נקי זה בידיים שלנו!

ערימת אשפה בחוף ים
אשפה על חוף הים. צילום: דב גרינבלט

רוצות לשמור יחד על חיות הבר?

בואו להיות חברות להגנת הטבע

הצטרפו עכשיו