ביקור נדיר מאפריקה
בפארק הצפרות באילת נדהמו לראות בשבת האחרונה של 2022 אורחת שלא נראתה במקום יותר מ-30 שנה: קוקייה ירוקה.
יואב פרלמן, מנהל מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע, תיעד את הרגע המיוחד וסיפר:
״הקוקייה הירוקה היא ציפור אפריקאית יפהפייה, שבדרך כלל נודדת רק בתוך היבשת או בדרום חצי ערב, בעיקר בעקבות גשמים. אולי אלו הגשמים האחרונים בערבה הדרומית, ואולי רק מזל, שהביא אותה אלינו״.
פרלמן מוסיף כי ״הקוקייה ניזונה משפע הזחלים שמופיעים לאחר גשם ולא טורחת לבנות קן בעצמה. את ביציה היא מטילה בקיני ציפורים אחרות – מהסוג אורג, שנמצא באזורנו בעיקר באפריקה שמעבר למדבר הסהרה״.
הדרום של ישראל נמצא ממש בפתחה של אפריקה, כך שמדי פעם מגיעות אלינו ציפורים משוטטות בחיפוש אחר מרחבי מחייה חדשים או בטעות, וחלקן גם נשארות כאן. לפני פחות מחודש זכתה אילת למזדמן נדיר אחר מאפריקה הטרופית – מלכישליו אפריקאי – שזו הפעם השנייה שהוא נצפה בישראל. ואילו החימריה השחורה והתורית הזנבתנית הפכו לחלק מנוף הצפרות המקומית והחלו לקנן כאן.
קצת גשם, הרבה קשת
איתי בלוך, צפר בחברה להגנת הטבע, צילם כחול חזה בזמן טיבוע ציפורים במעגן מיכאל – כשברקע קשת יפהפייה שצובעת את השמיים.
״עם אור ראשון, סנוניות החליפו את העטלפים והצלחנו לטבע 18 ציפורים עוד לפני 8:00 בבוקר. קצב יפה במיוחד״, מספר בלוך איך נולדה התמונה.
״אז החל טפטוף שנהפך מהר מאוד לגשם שוטף ונאלצנו לעצור. שקלנו לסיים את היום, אבל הגשם פסק, השמש הופיעה ויחד איתה קשת גדולה בשמיים ופעילות מחודשת של ציפורים, ביניהן פרפור, זמירון ופפיון מים. סיימנו את היום עם 36 טיבועים של ציפורים מ-11 מינים. היה שווה״.
יואב שטיינברג, שנמצא בשנת שירות בבית ספר שדה חוף כרמל של החברה להגנת הטבע, הצליח לצלם לא סתם קשת – אלא קשת כפולה, שגם היא נצפתה מהחוף של מעגן מיכאל.
פורחים אחרי הגשם
ט״ו בשבט עוד לא הגיע אבל אבנר רינות, מיחידת סקרי טבע עירוני בחברה להגנת הטבע, צילם שקד מצוי במורדות המזרחיים של הגלבוע, שם ניתן לפגוש כבר בימים אלו את השיחים הצבעוניים בשיא פריחתם.
רינות מספר כי זהו שקד מצוי מתת-המין קטן עלים, שהוא צמח בר. ״לרוב הוא גדל בצורת שיח צפוף במורדות ההרריים של חבלי הספר השחונים, בעיקר במזרח הארץ, כגון מורדות מזרח השומרון, מורדות הגלבוע, מורדות הגליל המזרחי ודרום הגולן״.
פזית שביד-שייט, מנהלת תחום קהילות ופעילות עירונית באגף החינוך של החברה להגנת הטבע, תיעדה זיקית קטנטנה: ״פגשנו אותה בטיול בהרודיון. היא הלכה על שביל הבטון ובמזל איש לא דרס אותה. הרמנו אותה כדי להעביר אותה למקום בטוח – וניצלנו את ההזדמנות לתמונות״.
ולסיום איתי בר און שנמצא בשנת שירות בבית ספר שדה הר הנגב של החברה להגנת הטבע מביא לנו מים, סרטן ושקיעה מנחל צין.