תוצאות חיפוש

כדי להציל את האקלים חייבים לדבר על הטבע

מערכת החברה להגנת הטבע

כדי להתמודד עם משבר האקלים צריך להקטין את השימוש בפחם, נפט וגז – אבל זה לא מספיק. דן אלון, מנכ"ל החברה להגנת הטבע, מסביר בטור בבלוג ״על טבעי״ למה אין סיכוי לפתור את אתגר האקלים בלי לשמור היטב על הטבע.

צילום אילוסטרציה, משפחה ביום חם
משפחה בגל חום באירופה. צילום: שאטרסטוק

לא מדברים על הטבע

משבר האקלים כבר כאן, אצלנו בישראל – הטמפרטורה הממוצעת גבוהה יותר היום מאשר בקום המדינה, כמות המשקעים פוחתת ואנחנו צפויים ליותר שריפות, יותר הצפות ויותר ימים ולילות חמים מאוד כל שנה.

הסיבה גם היא כבר ברורה: אנחנו פולטים הרבה יותר גזי חממה מאשר בעבר, ו״שמיכת הגזים״ שעוטפת את כדור הארץ ושמרה עלינו לאורך ההיסטוריה מפני מזג אוויר קר מדי – הולכת ומתעבה וגורמת לכך שכדור הארץ מתחמם עוד ועוד.

ובאמת, כמעט כל מה שאנחנו שומעים בתקשורת על משבר האקלים הוא כזה: אנחנו חייבים, ומהר, לשנות את מקורות האנרגיה שלנו ולהפסיק לייצר אנרגיה מפחם, נפט וגז – שהם פולטי גזים גדולים.

כל זה נכון, אבל בדיון החשוב על האקלים אנחנו כמעט לא מדברים על משהו שהוא לא פחות חשוב משינוי מקורות האנרגיה שלנו – אנחנו כמעט לא מדברים על הטבע.

״הטיפול המשולב בשינוי האקלים ובאובדן המינים משמעותו שפתרון מספק של אחד מהנושאים מחייב להביא בחשבון את השני״.

״התעלמות מהקשרים בין האקלים, המגוון ביולוגי ואיכות החיים של בני האדם תוביל לפתרונות שאינם אופטימליים לכל אחד מהמשברים״.

מתוך הדו״ח המשותף של הפאנל המדעי לשינוי אקלים ושל הפאנל המדעי למגוון ביולוגי ומערכות אקולוגיות (2021 IPCC, IPBE)

להקת חסידות ועגורים מתרוממת ליום נדידה מעל עמק החולה
להקת חסידות ועגורים מעל עמק החולה. צילום: יובל דקס

בלי טבע אין אקלים

הטבע שלנו – המערכות האקולוגיות של היערות, החורשים, הביצות, הים והנחלים, הפרחים והעשבים ושלל החי: חרקים והמאביקים, הציפורים, חיות הבר, המכרסמים, היונקים, הדגה והפלנקטון – כל אלה הם חלק בלתי נפרד מיצירת התנאים האקלימיים בעולם שלנו.

הטבע חשוב לאקלים בכמה אופנים:

ראשית, הוא קולט ופולט גזי חממה, ובעיקר פחמן דו-חמצני ומתאן. כך הוא משפיע על מאזן הפחמן בעולם – כלומר על כמה מגזי חממה שאנו מייצרים ייפלטו לאטמוספירה וכמה ייקלטו על ידי היערות, האוקיינוסים או הביצות וישאירו את האטמוספירה מאוזנת יותר.

מערכות טבעיות בריאות ומתפקדות לוכדות כמחצית מהפליטות שלנו. אבל אם לא נשמור על המערכות האלה, הן לא ילכדו את כל הגזים האלה, אלא יתחילו לפלוט גזי חממה ויחריפו את משבר האקלים.

שנית, הטבע משמעותי מאוד גם ליכולת שלנו להתמודד עם שינויי האקלים: הטבע משפיע על הטמפרטורה המקומית – וכל מי שמתקרבים לנחל מוצל בקיץ יכולים להרגיש את ההבדל בטמפרטורות; והטבע יכול לסייע לנו במיתון שטפונות, לצמצם סיכוני שריפות ועוד.

כלומר, הטבע הוא חלק מהמרכיבים של מערכת האקלים על כדור הארץ. אבל כדי שהטבע יתרום לנו את כל השירותים האלה – עליו להיות בריא ומתפקד. אם לא נדאג לכך שיהיה לנו טבע שמור, מוגן ומשוקם – לא נזכה לעזרה שהטבע יכול להציע לנו גם מול שינויי האקלים.

בנות ובני נוער במצעד האקלים. צילום: בר שני שגב
בנות ובני נוער במצעד האקלים. צילום: בר שני שגב

העוזר של האנושות

משבר האקלים הוא אתגר עצום וקריטי, אבל אם אנחנו רוצים לעצור אותו – אנחנו חייבים לעשות זאת תוך שמירה על הטבע, ולא על חשבונו. אנחנו צריכים להבין את החשיבות העצומה של הטבע עבור האדם, ולא לאפשר להרוס אותו ״כדי לפתור את משבר האקלים״.

הטבע הוא חלק מהפתרון ולא חלק מהבעיה. עלינו להתמודד עם משבר האקלים גם על ידי שמירה על הטבע, ושיקום של המערכות האקולוגיות באופן מקצועי, אחראי ואקטיבי.

עלינו להפסיק את הידרדרות מצב הטבע, ולעבור למצב שבו יהיה לנו יותר טבע בריא מאשר היום, כי בנוסף לחשיבות של הטבע ולתועלות הרבות שהיו לו מאז ומעולם, היום אנחנו יודעים שלטבע יש תפקיד נוסף – לסייע לאנושות במאבק במשבר האקלים.

איך גם מתמודדים עם משבר האקלים וגם שומרים על הטבע?

בואו להיות חברים של הטבע

תהיו חברים