
תיאור המסלול
השביל מתחיל מנקודת המפגש עם כביש 40. 300 מטר מערבה לכביש ישנו חניון לילה מוכרז (בחניון אין מקור מים).
חוצים את הכביש מזרחה, ומתקדמים על דרך עפר מסומנת כחול בערוץ של נחל ציחור. תחילה הולכים בכיוון צפון-מזרח ובהמשך צפונה.
ממשיכים ללכת כ-7 ק״מ עד לנקודה שבה נחל ציחור מתחבר אל נחל פארן. לצד מפגש הנחלים ישנו חניון לילה מוכרז, נקודת סיום אפשרית למי שערוך לכך. חשוב לדעת שאין מקור מים בחניון. דרך מסומנת שחור ממשיכה מכאן מערבה עד כביש 40 באזור המישר, מרחק של כ-7 ק״מ.
כאן פונים השביל ודרך העפר מזרחה, יחד עם נחל פארן, ובהמשך פונים לכיוון צפון-מזרח. הולכים כ-5 ק״מ בערוצו של נחל פארן. משמאל מתגלה קיר המצוק של מצוקי חדוד, קו המצוקים בין ערוץ נחל פארן לרמת ברק.
הפארן הוא הנחל האכזב הארוך ביותר בארץ. אגן הניקוז שלו, שצורתו קשתית, מתפרש על שטח עצום של כמעט 4,000 קמ״ר שמחציתם מעבר לגבול עם מצרים. הכיוון הכללי של הערוץ המרכזי הוא ממזרח למערב. מעבר לגבול עם מצרים, ערוץ הנחל ממשיך במניפה ארוכה דרומה שראשה כ-20 ק״מ מערבית לטאבה. במוצאו הדרומי, הפארן חולק קו פרשת מים עם נחלים קצרים שזורמים למפרץ אילת. בתוך סיני. הגבול הצפוני של אגן הניקוז מגיע עד שפת מכתש רמון, בין הר עודד למעבר ערוד בצחדו המערבי של מכתש רמון.
סדרי הגודל של המים העוברים בו עצומים: בשיטפון בחורף 2004 הגיעה הספיקה ל-1,280 מ"ק לשנייה. לשם השוואה, הספיקה הממוצעת בנהר הירדן העליון היא 16 מ"ק לשנייה. שמו הערבי ואדי ג'ירפי, שפרושו "הגורף", ואת השם העברי הוא קיבל על פי השם התנכ״י, מקום שבתו של ישמעאל ותחנה בנדודיהם של בני ישראל במדבר.
פוגשים בדרך ג׳יפים בסימון שחור הבאה ממזרח. מכאן, השביל מתרחק מהערוץ של נחל פארן, וממשיך אל צפון-מערב.
כעבור כק"מ השביל נכנס לערוץ הקצר של נחל ורדית ההולך ונהיה צר יותר ויותר, עובר מדרך ג'יפים לשביל, עד שהופך לקניון שאורכו כחצי ק"מ.
מי שבוחרים לעבור עם שביל ישראל דרך הקניון היפה ומרשים, שבו קירות הנקיק נישאים לגובה של כמה עשרות מטרים, יעברו במסלול הכולל סולמות וחבלים, ויתכן שתידרש גם חציית גבים מלאים במים. העלייה בקניון אתגרית וכוללת שישה מפלים.
שביל מסומן ירוק הפונה ימינה מהשביל מציע מעקף לקניון, ומתחבר שוב אל שביל ישראל אחרי צאתו מהקניון.
מקצה הקניון ממשיך השביל צפונה, עולה מעט לראש רכס נמוך ויורד ליובל עליון של נחל ברק.
כ-700 מטר מצפון לקניון, השביל מתחבר לדרך ג'יפים העוברת במרחבים של רמת ברק בפיתולים בכיוון כללי צפון-מזרח, לאורך של כ-5 ק"מ עד לראש קניון ברק. כאן פוגשים בשביל ירוק, בו ניתן לעקוף את הקניון בירידה מדרום לו.
השביל עצמו נכנס לקטע קצר ומאתגר של קניון ברק. לפני המעבר בקניון, השביל הולך על שפתו – כך שאפשר לראות את הנקיק מלמעלה.
המעבר בקניון הקצר כולל טיפוס במפלים ובמדרגות הסלע בעזרת חבלים וסולמות. בין המפלים יש גבים, ובשטפונות שעוברים בנחל הם מתמלאים ולעיתים גם שחייה. מבט כלפי מעלה מגלה את הפס הצר והיפה של השמים בין קירות הקניון. ממשיכים בירידה בערוץ ההולך ומתרחב אל שער הקניון שאחריו ממשיך השביל בדרך ג'יפים.
סמוך לפתח הקניון של נחל ברק, עוברים בצומת שבילים מסומנת למרגלות מדרגה בהירה בדופן הערוץ הימנית, בנקודה שבה נחסם המעבר לרכב אל תוך הערוץ. מי שעקפו את הקניון מגיעים מימין בשביל הירוק.
השביל ממשיך עם הערוץ של נחל ברק שמתרחב והולך.
לצד הערוץ נראים עצי שיטה שמתמעטים ככל שמתרחקים מהקניון. על העצי השיטה מטפס צמח עם פרחים אדומים ועלים רחבים – הרנוג השיטים.
ההרנוג אינו מטפס ״תמים״, והעץ משמש אותו לא רק בתור קיר טיפוס אלא גם כפונדקאי, ההרנוג הטפיל מחדיר את שורשיו אל ענפי העץ ומקבל מהם מים ומינרלים. ובכל זאת ההרנוג דואג במשהו גם בעצמו לצרכיו – את תהליך הפוטוסינתיזה שמספק לו את הסוכרים. עדות לכך הם עליו הירוקים והרחבים שצורתם אליפסה. הפרי הבשל אדום ובתוכו זרע עטוף בדבק. הדבק מאפשר את היצמדותו של הזרע לענפי העץ שלתוכם ינבטו שורשיו. ציפורים, בעיקר הצופית, מסייעות בהפצת הזרעים שנדבקים למקור או לרגל שלהן, או שעוברים דרך מערכת העיכול של הציפור.
השביל מתקדם מזרחה בדרך הג'יפים המתפתלת בנחל בכיוון כללי מזרח, לאורך של כ-4 ק"מ עד לדרך לכל רכב. שימו לב: איכות הדרך עשויה להשתנות, ייתכן שרכב רגיל לא יוכל לנסוע בכל דרך הרכב.
לאחר כ-6 ק"מ של הליכה בירידה מתונה בדרך הרכב, בה מתקדם השביל יחד עם סימון כחול, מגיעים אל חניון הלילה של נחל ברק. בחניון אין מים (אלא אם רשות הטבע והגנים לא הביאה עוקב). החניון נמצא 1.5 ק"מ מערבית לכביש הערבה.
נקודות עניין לאורך המסלול קניון ברק. רמת ברק. קניון ורדית. נחל פארן ונחל ציחור.
📌 לרכישת אוגדן המפות של שביל ישראל באיכות הדפסה מעולה ובאריזה נוחה וקלילה
מפת המקטע להורדה
מידע על מלאכי השביל
🔰המדריך בעמוד זה הוא להולכים מדרום לצפון. מטיילים מצפון לדרום? עברו לכאן
למקטע הקודם צומת שיזפון – נחל ציחור (49)
למקטע הבא נחל ברק – צוקים (47)
מדריך שביל ישראל בנגב (מקטעים 37-56)
העמוד הראשי של שביל ישראל
🏡 המלצת לינה באזור בית ספר שדה חצבה
✏️ כתב: איציק בן דב, רכז סימון שבילים, החברה להגנת הטבע.