תיאור המסלול
בחלק הראשון של המקטע, ההליכה נוחה בעלייה מתונה, בנוף סלעי קרטון וצור של בקעת צין.
מחניון הלילה בנחל מדור השביל מתקדם 200 מטר מערבה, ואז פונה בחדות צפונה, על שלוחה קטנה בין הערוצים.כעבור כ-2 ק"מ, פונים שוב ימינה, במקביל לקו מתח גבוה, ואחרי 300 מטר פונים שמאלה, לכיוון צפון-מערב והסימון שמלווה את שביל ישראל מתחלף לאדום.
כעבור קילומטר, נראית מימין גבעת מדור – שהיא גבעת משאר או גבעת בדד, כלומר כעין אי בודד המתבלט בשטח. השכבה העליונה של הגבעה בנויה מגיר קשה, והיא זו ששמרה מבליה על השכבות הרכות שתחתיה. מסביב לה נסחפו והוסרו שכבות הסלע המקבילות מאותו גיל ומאותן תצורות גיאולוגיות.
מגיעים לצומת עם שביל בסימון שחור, המגיע מנחל תלול שאותו פגשנו במקטע הקודם. שביל ישראל ממשיך עם הסימון האדום.
כאן מתחיל הטיפוס לעבר המכתש הגדול בערוץ של נחל עפרן – טיפוס שהופך תלול יותר ויותר.
ערוצו התלול של נחל עפרן חורץ את מהלכו בשכבות גיר קשה נטויות, יוצר מפלים וגבים. השביל עובר דרך הגבים, ובכמה נקודות הותקנו מאחזי יד ומדרגות ברזל לעזרת המטיילים. שימו לב: ייתכן צורך לעבור במים, בהתאם לגשמים האחרונים.
השביל מתפתל לאורך כ-1.5 ק"מ, ואז ממשיך צפונה בערוץ הנחל המתרחב. בהמשך, יוצאים מהערוץ לכיוון צפון-מזרח, וכעבור כ-1.5 ק"מ מגיעים אל נ.ג 625, סמוך ל״מעלה אברהם״ בפינה הדרום-מערבית של המכתש הגדול – נקודה שבה הקירות שמשני צדדיו של המכתש נפגשים, וממנה יש תצפית נהדרת עליו.
מתקדמים בראש המצלעות על שפת המכתש בכיוון מזרח, עד לפסגה – נ.ג. 688. זו הנקודה הגבוהה ביותר שבה עובר המקטע הזה, ובה יש תצפית יפה לארבע רוחות השמים.
הולכים קטע קצר בערוץ של נחל מדור. הסימון המלווה את שביל ישראל מתחלף מאדום לכחול, ואחרי כ-600 מטר מגיעים לצומת שבילים שבה נפרדים מהסימון הכחול הממשיך במורד הנחל.
שימו לב: המשך המקטע כולל הליכה קשה, ויש לתכנן היטב ולשקול אם נותר מספיק זמן כדי להמשיך בו. מי שבוחרים לחלק את המקטע ליומיים, צריכים בנקודה זו לפנות ימינה עם הסימון הכחול, במורד נחל מדור, לכיוון דרך הג'יפים שלצד מסילת הברזל. למחרת, שוב עולים בנחל וממשיכים ללכת במקטע. יש לדאוג להטמנת מים בחניון המזרחי של נחל מדור.
מהצומת עם השביל הכחול, שביל ישראל יוצא השביל מהערוץ הקטן ופונה לכיוון צפון-מזרח. לאחר 400 מטר, השביל מתעקל מעט ימינה וממשיך מזרחה. השביל עובר בחלקו ממש על קו הרכס – ״ראש הכרבולת״ – בהליכה מאתגרת עם מדרון תלול משני העברים. כאשר השביל יורד מתחת לקו הרכס, הולכים על מדרון משופע.
כ-2 ק"מ אחרי הצומת עם הסימון הכחול, השביל עובר מתחת לקו מתח גבוה, מתעקל ימינה ואחרי 100 מטר מתעקל שמאלה. ממשיכים כ-3 ק"מ אל נ.ג. 581, אחת הפסגות של הר כרבולת. מנקודה זו יש תצפית יפה של 360 מעלות.
ממול, במרכז המכתש הגדול, רכס קטן – הרי מטמור שמו. הרכס בנוי מסלע גיר קשה מתקופת היורה, הסלע הקדום ביותר שנחשף בקרקעית המכתש הגדול. אם מביטים מזרחה, אל מחוץ למכתש, רואים את מפעל הפוספטים באורון ואת שטחי הכרייה שמדרום לו. סלע הפוספט הוא סלע משקע ימי עשיר בזרחן – שהוא יסוד כימי בעל חשיבות גבוהה בתהליכי החיים, ותוצריו של המפעל משמשים בעיקר להכנת דשן לחקלאות. הפוספט נכרה במכרות פתוחים ומועבר להעשרה במתקנים תעשייתיים במפעל באורון.
מנקודה זו מתחילים בירידה מראש המכתש. השביל מתקדם 1 ק"מ מזרחה, מתעקל צפונה, ואחרי 400 מטר מגיע לצומת עם שביל בסימון כחול. ממשיכים בירידה בכיוון מזרח ואחרי כ-800 מטר מגיעים עד מסילת הרכבת לאורון.
שכבת סלע כהה נטוי (סלע צור) מסמנת את היציאה מאזור המצלעות של קיר המכתש לכיוון מישור אורון.
לאחר חציית מסילת הרכבת, הולכים 300 מטר עם דרך ג'יפים בסימון אדום, ואז עוזבים אותה ופונים לכיוון דרום-מזרח, לעבר מפעל אורון הנראה לעין, ללא שביל מסומן. כעבור חצי ק"מ חוצים את הכביש ומגיעים אל חניון הלילה הסמוך לפתח המפעל. בפתח המפעל ניתן למלא מים.
שימו לב: השביל יורד לכיוון הביש ואז עולה בחזרה למצעלות כדי לאפשר מילוי מים ולינת לילה מחוץ לשמורה. בנוסף, הירידה לכוון אורון והעליה חזרה עוברים בערוצים יפים ומעט מאתגרים המוסיפים לחווייה.
נקודות עניין לאורך המסלול הר כרבולת. תצפיות למכתש הגדול. נחל עפרן והגבים שבו.
📌 לרכישת אוגדן המפות של שביל ישראל באיכות הדפסה מעולה ובאריזה נוחה וקלילה
מפת המקטע להורדה
מידע על מלאכי השביל
🔰המדריך בעמוד זה הוא להולכים מדרום לצפון. מטיילים מצפון לדרום? עברו לכאן
מדריך שביל ישראל בנגב (מקטעים 37-56)
העמוד הראשי של שביל ישראל
🏡 המלצת לינה באזור בית ספר שדה עין גדי
✏️ כתב: איציק בן דב, רכז סימון שבילים, החברה להגנת הטבע.