תוצאות חיפוש

שביל ישראל מקטע 28:
תל קשת - דביר

שביל ישראל עובר בין גבעות בצפון הנגב, עם תצפיות נוף, אזור חקלאי ירוק ופריחה נפלאה בחורף.

למקטע הקודם למקטע הבא

אורך המסלול כ-26 ק"מ, יש כמה אפשרויות קיצור.

עונה מומלצת חורף – שיא הפריחה בינואר-פברואר, אביב.

אופי המסלול מתון, עליות קלות בגבעות. ההליכה בדרכי עפר חשופות לשמש.

נקודת התחלה (מצפון לדרום) 1.5 ק"מ דרומית למושב אחוזם.
נקודת סיום (מצפון לדרום) קיבוץ דביר.
נגישות לתחבורה ציבורית בפנייה למושב אחוזם, מעט צפונית לתל קשת. מחלף דבירה. הכניסה לקיבוץ דביר.

📌 לרכישת אוגדן המפות של שביל ישראל באיכות הדפסה מעולה ובאריזה נוחה וקלילה

מפת המקטע להורדה
מידע על מלאכי השביל
מדריך שביל ישראל בשפלה וירושלים 
(מקטעים 21-30)
העמוד הראשי של שביל ישראל

חשוב לדעת

  • אחרי גשמים, ההליכה בקטע בין תל נג'ילה לשמורת פורה מעבר מעט קשה, וייתכן שהנעליים יירטבו.
חלקת דשא ובה שאריות ממבנים עתיקים. מקטע 27 בשביל ישראל
מקטע 27 בשביל ישראל. צילום: דר אבישי טייכר מתוך אתר פיקיויקי

תיאור המסלול

מכביש 40, דרומית למושב אחוזם, עולים 300 מטר בכיוון צפון-מערב אל תל קשת. זהו תל קטן יחסית בו נמצאו שרידי יישוב מתקופת הברונזה.

השביל ממשיך מערבה בדרך ג'יפים המסומנת גם בכחול. אחרי כ-3 ק"מ יורדים דרומה בשביל המסומן באדום. לאחר 3 ק"מ בסימון האדום, השביל פונה בחדות שמאלה ולאחר מרחק קצר מגיע לנחל סד. אם פספסתם את הפנייה החדה והגעתם לדרך הנוף בסימון כחול – המשיכו ללכת ואחרי 1 ק"מ תגיעו לצד הדרומי של קניון סד, שבו אפשר ללכת הלוך וחזור ולהנות מהסביבה היפה.

קניון נחל סד הוא אחד הקטעים היפים והמפתיעים באזור – השביל עובר ממזרח לו, ומעל לערוץ הצר של הנחל החותר בסלע ויוצר את אחד הקניונים הבודדים בצפון הנגב. בסוף החורף ותחילת האביב הפריחה נפלאה ויש זרימה בנחל. מעל הקניון יש ספריית שביל.

בקצה הקניון השביל ממשיך מזרחה על דרך הנוף ״הכחולה״, עד למרגלות גבעת תל נג'ילה (במפה- נגילה). מכאן מטפסים לתצפית היפה ביותר באזור.

כמה מילים על תל נג'ילה: באתר התגלו ממצאים החל מהתקופה הכלקוליתית (כ-5,000 שנה לפני זמננו) ועד לתקופה הביזנטית. בראש התל יש חפירות ארכיאולוגיות המובנות רק "למקצוענים". אך מלבדן יש עוד חפירות ״פיראטיות" בעקבות סיפור מיוחד מימי מלחמת העולם הראשונה – מעשייה שיש המאמינים כי היא אמיתית. חיילים בגדוד של הצבא העותמני אספו סכום כסף גדול במיוחד, שאותו לקחו איתם במנוסה מהצבא הבריטי שהתקדם בכיבוש צפונה. תוך כדי נסיגה, הם החליטו להטמין את הכסף במקום שאותו יהיה להם קל למצוא, אחרי שיביסו את הבריטים ויחזרו לשלוט במרחב. עץ שניצב בראש התל (וקרס בינתיים) נבחר כסימן ותחתיו הם טמנו את האוצר, לפי הסיפור. עד היום לא ידוע אם האוצר נמצא, ואם בכלל הוטמן. אך יש עדיין מי שמנסים לחפור ולמצוא אותו.

בתחילת מרץ פורחים כאן אלפי עיריות לבנות. יש כאן משטח עץ טוב למנוחה, לתצפית וכמובן לקפה. אם הראות טובה אפשר להשקיף אל הר חברון במזרח ואל כל צפון הנגב ודרום מישור החוף. סביבת התל מוקפת בשדות חיטה וקצת מערבה מכאן – אזור קיבוץ רוחמה והבתרונות היפים סביבו.

כמה מילים על דרך נוף נחל שקמה ע"ש אריאל שרון: הדרך ״הכחולה״ היא יוזמה של קק"ל לחבר את כביש 40 ושמורת פורה עם אזור רוחמה, ומשם אל הים ליד שפך נחל שקמה – במסלול שאורכו 45 ק"מ. הדרך עבירה לכל רכב, אם כי אחרי גשם המעבר בקטעים מסוימים עלול להיות מאתגר. הדרך עוברת ליד חוות השקמים וגבעת הכלניות בה קבורים לילי ואריאל שרון ונקראת על שמו. שימו לב: בשבתות, הקטע בין שמורת פורה וקניון סד עלול להיות עמוס מאד ברכבים.

מתל נג'ילה, השביל יורד לכיוון צפון-מזרח ומתעקל לדרום-מזרח. חוצים ערוץ קטן, יובל של נחל שקמה, שבו עלולות להיות בעיות עבירות קלות. במידת הצורך יש לאלתר גשר עם אבנים או עצים, או להוריד לרגע את הנעליים. בפברואר כדאי לחפש בסמוך ריכוז יפה של פרחי דודאים.

מתקדמים עוד קצת מזרחה ומגיעים לסוללת הרכבת הטורקית הישנה. זו נקודה טובה למנוחה קצרה ותצפית. את שרידי סוללת הרכבת ניתן לראות גם באזור באר-שבע, בנחל רביבים מדרום למשאבי שדה ובעיקר באזור תל ניצנה (עוד בערך בוויקיפדיה).

השביל ממשיך מזרחה בקטע היחיד במקטע זה העובר בצל עצים – חורשת קק"ל גדולה בין מסילת הברזל לבין שמורת פורה. השביל יוצא מהעצים ופוגש את הדרך ״הכחולה״, כדי לעזוב אותה שוב וללכת בקטע הפורח והמוכר ביותר – שמורת פורה. בסופי שבוע, השמורה עמוסה בחובבי פרחים, אך השביל רחב ויש מספיק פרחים לצילום לכולם.

ליד החניון הצמוד לכביש 40, סביר שתפגשו "גזלן" עם שקשוקה טובה. מכאן ממשיכים 3 ק"מ דרומה ואז פונים שמאלה מתחת לכביש במעביר מים. השביל ממשיך דרומה, ולאחר 6 ק"מ  מתעקל מזרחה. בנקודת העיקול ניתן לחתוך דרומה לכוון כביש 3255 (צומת דבירה-להב) ולגשת לאלונית להצטייד במים ואוכל.

מהעיקול מתקדמים כ-5 ק"מ מזרחה, עוברים מצפון לקיבוץ דביר (במפה – דבירה. שני השמות נכונים). המקטע מסתיים בכניסה לבית העלמין של הקיבוץ. פונים מהשביל ימינה לדרך כורכר, הולכים כ-400 מטר עד הכביש ומעט מערבה לידו ומגיעים אל תחנת האוטובוס בכניסה לקיבוץ.

המלצות בסביבה

  • מאפיית "ילדודס" בקרית גת – לא במרחק הליכה, אך כ-10 דקות נסיעה מתל קשת תמצאו מקום נפלא: כפר הילדים "נוה חנה" המפעיל את מאפיית האיכות "ילדודס" (ראו שעות פתיחה בגוגל, כדאי להתקשר לפני) זו. הזדמנות לקנות לחמים וקרקרים בריאים ומעולים, מעשה ידיהם של הילדים החיים בכפר (בווייז – נווה חנה קרית גת).
  • אנדרטה לזכר נספי עליית אתיופיה בקרית גת, המציינת נושא כאוב שלא מרבים לדבר עליו.
  • שוק עירוני רהט – מרחק נסיעה קצרה בתוך העיר מהכניסה שליד שובל. אוכל ובגדים בזול ועוד מציאות בעיר הבדואית הגדולה בארץ.
  • פריחת חורף בשמורת בתרונות רוחמה – דרך הנוף "הכחולה" ממשיכה מנחל סד מערבה ומגיעה לאזור מקסים של גבעות כורכר, מצוקים קטנים ושפע עצום של פריחת חורף עם כלניות ועוד מכל טוב. ניתן להגיע גם מכוון קיבוץ רוחמה.
  • חוות פיליפ – מי שנוסע בכביש 6 מפספס אותה, כי הגישה אליה היא רק לבאים מצפון לדרום על כביש 40. נקודה מקסימה למנוחה, קניית פיתה על סאג' עם מגוון תוספות ועוד דברים טובים, וכמובן שירותים. זו הזדמנות לשמוע מאנשי המקום על פיליפ, שהקים את החווה בשנות ה-50 (בימים ששרון הקים את חוות השקמים).

נקודות עניין לאורך המסלול קניון נחל סד. תל נג'ילה. שמורת פורה.

📌 לרכישת אוגדן המפות של שביל ישראל באיכות הדפסה מעולה ובאריזה נוחה וקלילה

מפת המקטע להורדה
מידע על מלאכי השביל
מדריך שביל ישראל בשפלה וירושלים 
(מקטעים 21-30)
העמוד הראשי של שביל ישראל

כתב: עומר שפירא, רכז טיולים אגף תיירות,  החברה להגנת הטבע

רוצים לשמור יחד על השפלה?

בואו להיות חברים להגנת הטבע

הצטרפו עכשיו