השבוע האחרון הביא איתו המון סיפורים על הכשות נחש ברחבי הארץ – בנתניה, במכמורת ובקיבוץ דליה – ואלה לא כל המקרים. הכשת נחש היא במקרה הטוב לא נעימה ובמקרה הרע סכנת חיים, אבל יש דברים שכדאי שתדעו כדי להישמר מנחשים – וגם תלמדו לחבב אותם, גם אם מרחוק.
"ישראל התברכה בעושר יוצא דופן של זוחלים ביחס לגודלה, ביניהם גם נחשים", מספר עמיר בלבן, ראש תחום טבע עירוני בחברה להגנת הטבע. "במזג האוויר המתחמם, הזוחלים מסיימים תרדמת חורף ארוכה ומתעוררים רעבים אחרי כמה חודשים של תנומה".
ובדיוק כמו רווקים תל אביביים אומללים, שהתעוררו ב-9 בערב משנ"צ שנמשך בטעות 5 שעות, הנחשים יוצאים לחפש שני דברים – מזון, ובן או בת זוג. כדאי לא לעמוד בדרכם כשהם עושים זאת.
חיה עם יחסי ציבור רעים
חשוב להדגיש שהמוניטין הרע שנחשים קיבלו לא מעיד על האופי שלהם. "במפגשים לא מתוכננים עם זוחלים, לרוב הזוחל יברח – זוחלים פוחדים מבני אדם", מסביר בלבן. "אבל אם לא הבחנו ולא שמנו לב לנחש שבסביבתנו, והוא מרגיש מאוים ואין לו לאן לברוח – יש סיכוי שהמפגש יסתיים בנשיכה או הכשה".
לכן, בלבן מדגיש, כל מי שיוצא לפעילות מחוץ לבית בתקופה זו צריך להיות עירני – בעיקר באזורים בהם זוחלים צפויים לנוח או להיות בפעילות.
כבר כמה פסקאות שאנחנו מספרים לכם על נשיכות והכשות, אבל חשוב להדגיש – הרוב המוחלט של הנחשים בישראל אינו ארסי, גם אם חלקם רוצים שנחשוב שכן.
"יש תופעה מרתקת של חקיינות בקרב נחשים", מספר בלבן. "יש נחש שנקרא זעמן מטבעות, כשמו כן הוא – מהיר ועצבני. בצבעים שעל גבו ועל ראשו הוא מחקה את הצפע הישראלי, שהוא נחש באמת מסוכן לאדם, ואפילו מחקה קולות של צפע". בפועל, הארס של זעמן המטבעות לא יפגע בבני אדם כיוון שהוא משתמש בו רק בעת לעיסה – בניגוד לצפע, למשל, שמזריק את הארס שלו בנשיכה באמצעות שן חלולה.
מה עושים אם פגשתם בנחש?
אם ראיתם נחש בסביבה טבעית, מתחרדן על סלע, למשל, אתם מוזמנים להסתכל מרחוק, אפילו לצלם – העיקר שתשמרו מרחק. אם ראיתם נחש בסביבת הבית שלכם – בחצר, או חלילה בתוך הבית – התרחקו ממנו מיד והתקשרו ללוכד נחשים מוסמך.
"לנחשים יש תפקיד חשוב בטבע", מפרט בלבן. "הם הטורף העיקרי בקרב הזוחלים בישראל, והם עוזרים לדילול מכרסמים בסביבה עירונית וטבעית". בנוסף, הם בעצמם מהווים מזון לחיות אחרות: נימיות, קיפודים, בזים, ואפילו חיוויאי הנחשים – דורס יום שנקרא כך כי הוא, ובכן, אוכל נחשים.
לשון גורלית
אה, ועניין אחרון: תהיתם אי פעם למה הנחשים מוציאים לשון? זה כדי להריח: "לנחשים יש איבר הרחה בחיך שנקרא איבר יעקובסון באמצעותו יכולים לחוש מולקולות ריח זעירות במרחב. והלשון בעצם משמשת למשיכת האוויר אל תוך החיך. יש להם חוש ריח מצוין".