תיאור המסלול
המקטע מתחיל במפגש בין שביל ישראל לכביש שמוביל ליישוב שחרות. מהנקודה הזו, הולכים בכיוון צפון-מערב, במקביל לכביש ולא הרחק ממנו, תוך חציית ערוצים רדודים.
בעת החצייה של שלוחה נמוכה, אפשר להבחין במעגל בנוי ולצידו שורת אבנים נעוצה בקרקע – שרידים קדומים נוספים של מתקן פולחני.
יורדים במתינות עם יובליו של נחל שחרות, ואז מטפסים אל שלוחה צרה בין הנחלים רעואל ושחרות.
ממשיכים בהליכה בכיוון צפון-מערב ונכנסים אל בקעת עובדה – שנקראת על שם מבצע שהתנהל בסופה של מלחמת העצמאות, בתחילת 1949. במקביל לשיחות שביתת הנשק בין ישראל למצרים וירדן, נערך מבצע עובדה, המבצע האחרון במלחמת השחרור, שמטרתו הייתה לקבוע עובדות בשטח על ידי כיבוש דרום הנגב ואזור אילת. חטיבות הנגב וגולני נעו בתנועת מלקחיים דרומה דרך הנגב והערבה עד אום רשרש בראש מפרץ אילת. שמה הערבי של בקעת עובדה: ואדי אלעוקפי, שפירושו יצול של מורג – כלי ששימש לדייש התבואה בגורן. זהו שם שמעיד אולי על אופיה החקלאי של הבקעה.
ב-1979 נערך סקר ארכיאולוגי מקיף בבקעת עובדה, לקראת פינוי שדות התעופה של צה״ל בסיני כחלק מהסכם השלום עם מצרים ובנייתו של שדה תעופה צבאי חדש בבקעת עובדה. בסקר ובחפירות הצלה התגלו בבקעה ובסביבתה מאות אתרים מתקופות שונות, החל מהתקופה הניאוליתית ועד התקופות המאוחרות. בין הממצאים: שרידים של בתי מגורים, מקדשים, מאגרי מים וגרנות. כל אלה מלמדים על כך שבבקעת עובדה התקיימו חיים ופעילות אנושית רחבה לאורך ההיסטוריה.
מגיעים לכמה אתרים ארכיאולוגיים נוספים ששביל ישראל עובר דרכם או לידם. זהו מדגם קטן ממאות אתרים שנסקרו בבקעת עובדה, ולמרביתם אין גישה חופשית מכיוון שהם בתוך שטחו של שדה התעופה הצבאי. בין השאר, עוברים ליד בית מגורים מהתקופה הנבטית ודרך שרידים של מבנים ומתחמים מתקופות קדומות יותר.
אחרי כ-4 ק"מ של הליכה, ליד קו מתח גבוה, השביל פונה צפונה. מתקדמים יחד עם כביש הגישה ליישוב שחרות, שצמוד לגדר של שדה התעופה עובדה. הולכים עוד כק״מ -ומגיעים לאתר הארכיאולוגי המרכזי של בקעת עובדה: ״מקדש הנמרים״. האתר נמצא למרגלות גבעות שניצבות ממזרח לכביש, ומוקף בגדר ברזל נמוכה.
בצידו המערבי של המתחם, יש מרובע מוקף אבנים. על פי הסברה, זו חצר של מקדש עם חדר קטן בקודקוד המערבי שלה – חדר הפולחן או "קודש הקדשים". המקדש פעל כנראה באמצע האלף ה-6 לפנה״ס בתקופה הניאוליתית. לצד המקדש נחשף תיאור אומנותי עשוי מלוחיות קטנות של אבן גיר שננעצו בקרקע. בתיאור נראות 15 חיות עם זנב כפוף כלפי מעלה, שפניהן לכיוון מזרח. על פי ההשערה, החיות מייצגות נמרים. חיה אחת בעלת קרניים ארוכות פונה לכיוון ההפוך וייתכן שהיא מייצגת אנטילופה. ציור החיות נפגע בחלקו, וניתן להבחין בין החלקים המקוריים לאלה ששוחזרו. החלקים המשוחזרים עשויים מאבנים קטנות שהמרווחים ביניהן גדולים יותר.
ריבוי האתרים בבקעת עובדה, אזור שבו יורדים רק כ-30 מ"מ גשם בממוצע לשנה כיום – עשוי להפתיע. אך מתברר שלפני אלפי שנים היתה כאן התיישבות ואפילו פעילות חקלאית כגידול חיטה. לפי הערכות החוקרים, כ-3,000 מתיישבים גרו בבקעה באלף השלישי לפנה"ס, תקופה שבה שרר אקלים גשום בהרבה באזור.
ממקדש הנמרים עולה השביל בצמוד לכביש לאורך של כ-2.5 ק"מ, ואז נפרד מהכביש ופונה לכיוון צפון-מזרח. כאן פוגשים אטרקציה מרכזית במקטע: הדיונות של חולות כסוי. החול שנשפך כך על צידו המזרחי של הרכס הוא תוצאה של תנאי סביבה והרכב סלעים וקרקע באזור הקרוב. שילוב בין בליה שהתוצר שלה הוא חול ומשטר רוחות מתאים, מסיע את החול לנקודה הזו ויוצר את התפאורה המיוחדת הזו. מומלץ לבלות בדיונה, ואז לחזור אל השביל.
שביל ישראל מתקדם מערבה, ואחרי הליכה של כק״מ חוצה בגשר נמוך יחד עם נחל כסוי מתחת לכביש הגישה ליישוב שחרות.
מכאן והלאה השביל מישורי. הולכים כ-4 ק״מ, מתחת לקו מתח גבוה ובצמוד לערוץ של נחל חיון, שמעברו השני כביש הגישה ליישוב שחרות.
מגיעים לכביש 12, עוברים מתחת לגשר ומתקדמים יחד איתו עד לצומת שיזפון. כביש 12 יוצא מצומת שיזפון דרומה, עובר דרך בקעת עובדה ומתקדם במקביל לקו הגבול עם מצרים עד אילת.
נקודות עניין לאורך המסלול נאות סמדר (יישוב סמוך לשביל). דיונת נחל כסוי. בקעת עובדה. מקדש הנמרים. חאן שחרות (מצפון ליישוב).
📌 לרכישת אוגדן המפות של שביל ישראל באיכות הדפסה מעולה ובאריזה נוחה וקלילה
מפת המקטע להורדה
מידע על מלאכי השביל
🔰המדריך בעמוד זה הוא להולכים מדרום לצפון. מטיילים מדרום לצפון? עברו לכאן
למקטע הקודם באר מילחן – שחרות (51)
למקטע הבא צומת שיזפון – נחל ציחור (49)
מדריך שביל ישראל בנגב (מקטעים 37-56)
העמוד הראשי של שביל ישראל
✏️ כתב: איציק בן דב, רכז סימון שבילים, החברה להגנת הטבע.