
נס מתחת לים
אז מהי "גלישת פלמחים"? בשטח הזה, שנמצא בעומק הים התיכון, עשרות בודדות של קילומטרים מחופי תל אביב, קיימים בתי גידול נדירים שלא מוכרים באף מקום אחר במזרח התיכון. כמו למשל, גני אלמוגי עומק, נביעות גז קרות, ומינים רבים של יצורים ייחודיים: כרישים, קיפודי ים וכוכבי ים – רבים מהם נמצאים בסכנת הכחדה.
באזורים הרדודים יותר של גלישת פלמחים (400-800 מ' מתחת לפני הים), קיימים גני אלמוגים המורכבים ממינים של אלמוגי עומק נדירים, החיים במים קרים (בניגוד לשוניות האלמוגים הטרופיות, כמו באילת), ורובם נמצאים בסכנת הכחדה. גני אלמוגים אלה הם היחידים שנמצאו עד כה בדרום מזרח הים התיכון. חלק מהמושבות שתועדו בהפרעת פלמחים מגיעות לגודל של כמטר וחצי, והגיל של הוותיקות בהן מוערך ב-1,500 שנים.
מושבות האלמוגים יוצרות מבנה מורכב ומסועף, והן כמו נווה מדבר המספק מחסה למגוון רב של בעלי חיים נוספים הגרים בעומק הים. בנוסף לכך, הגנים מהווים אתר השרצה לדגים, ושם אותם דגיגים צעירים חיים בתחילת חייהם.

דחיפות ממשית
אלון רוטשילד, מנהל תחום המגוון הביולוגי ו"החצי הכחול" בחברה להגנת הטבע, מסביר:
"כבר בשנת 2018, פרסמו החברה להגנת הטבע, אוניברסיטת חיפה ורשות הטבע והגנים, מסמך מקיף, שקרא להגנה על הים העמוק של ישראל, ולהכריז על אתר הדגל של גלישת פלמחים, כשמורת טבע נרחבת וראשונה במים הכלכליים״. המים הכלכליים מתחילים במרחק של 22 ק״מ מהחוף, ומקיפים שטח עצום הדומה לשטחה היבשתי של ישראל כולה!
״ב-2020, אימץ מינהל התכנון את ההצעה, במסגרת מסמך המדיניות למרחב הימי, והגדיר את מרחב גלישת פלמחים, בייעוד של 'שמורת טבע' ו'אזור שימור לבחינה'״ מוסיף רוטשילד.
הוא מסביר כי ״יש דחיפות גדולה לקדם הגנה ממשית על אזור זה, מכיוון שרישיון לחיפוש גז, ניתן בשטח זה, על ידי משרד האנרגיה וגם מכיוון שהשטח מאוים על ידי פעילות דיג באזור, בעיקר דיג מכמורת, במסגרתו נגררת רשת על הקרקעית ועלולה למחוק את בתי הגידול הייחודיים באתר. לכן, יש חשיבות לקדם הגנה מרחבית יעילה, כשמורת טבע, בהיקף של מאות קמ"ר, ולהרחיק מהאזור פעולות פוגעניות, כמו קידוחים ודיג".
אנחנו מקווים שעכשיו כל הטבע הימי המיוחד הזה יהיה מוגן יותר.
