תוצאות חיפוש

כריש, אבל רגיש:
איך נשמור על הכרישים בחופי ישראל?

יפתח כרמלי

לכרישים יש תדמית מפחידה, אבל האמת היא שאנחנו מסוכנים להם יותר משהם מסוכנים לנו. אז איך גם אנחנו יכולים לדאוג שהכרישים בים התיכון יהיו בטוחים יותר?

כריש סנפירתן
כריש סנפירתן. צילום: אורן קליין

כרישים בסטרס

בחופי הים התיכון שוחים יותר מ-30 מינים של כרישים. חלקם גם לאורך החופים שלנו.יש מי שחושבים שכרישים הם יצורים מפחידים ומטילי מורא, אבל ההפך הוא הנכון – דווקא הנוכחות האנושית היא שמאיימת עליהם ומכניסה אותם לסטרס.

מחקרים תיעדו סימנים של מתח, כמו קצב נשימה מואץ, בכרישים אליהם התקרבו צוללים למרחק הקטן מ-6 מטרים. בסיציליה, באזור בו התקבצו צוללים רבים, חלה ירידה של 80% בנוכחות הכרישים.

90% מאוכלוסיית הכרישים בים התיכון נעלמה מאז שנות ה-50 של המאה הקודמת. למרות זאת, ישראל מתגלה כאזור של שגשוג, יחסי עבור כרישים. לכן, יש לנו אחריות מיוחדת לשמור עליהם. המינים המוכרים ביותר בישראל הם הסנפירתן והכריש העפרורי, שמבקרים בחודשי החורף במים החמים שבסמוך לתחנות הכוח באשדוד ובחדרה.

לשמחתנו, כרישים מוכרזים בישראל כערך טבע מוגן ולכן בדרך כלל הם לא סובלים מדיג מכוון. אבל סמוך לאזורים בהם נמצאים הכרישים בישראל, מתקיימות פעילויות דיג יומיומיות – שמסכנות את חייהם.

מחקרים מראים שכרישים חווים סטרס ומראים סימנים של מתח כאשר מתקרבים אליהם צוללים במרחק הקטן מ-6 מטרים

אז מה אפשר לעשות?

אנחנו בחברה להגנת הטבע, דורשים לאסור את הדיג בעונת התקבצות הכרישים בחדרה. בחודש נובמבר האחרון תיעד הצולל רוני זיו כריש סנפירתן שציוד דיג ננעץ בו: קרסים, חוטים ומצוף (ראו תמונה לעיל). זוועות כאלה חייבות להפסיק.
בנוסף, חייבים להגביל את הגישה של כלי השיט הממונעים באזורים בהם נמצאים צוללים וכרישים – כדי לשמור על הים בטוח גם לכרישים וגם לאדם.
ומה אתם יכולים לעשות? אם נתקלתם בכריש פצוע, בדיג או מכירה של כרישים או מינים מוגנים אחרים, דווחו באפליקציית SeaWatch של "החצי הכחול" של החברה להגנת הטבע: כאן למשתמשי אנדרואיד, וכאן למשתמשי אפל. יחד נשמור על הים בטוח!

 

לקריאה נוספת

הכירו את הכרישים באתר ״החצי הכחול״

רוצים לשמור על החיים בים התיכון?

בואו להיות חברים להגנת הטבע

הצטרפו עכשיו