כל מי שגידל פעם עץ תאנה מכיר את זה: את התאנים צריך לארות מוקדם בבוקר, לפני שהבולבולים מתעוררים ומגיעים לחגיגה. תאנה שהייתה אתמול כמעט בשלה יכולה להפוך תוך כמה שעות לפרי מנוקר שחולק יפה בין כל הבולבולים בסביבה.
ולקטיף תאנים, אגב, יש מילה נהדרת בעברית – לארות. המילה עתיקה ומשמעותה קטיף הפרי, אבל קשה שלא לאהוב את החיבור למילה "אור", כי מי שרוצה להקדים את הבולבולים באמת כדאי שיעשה את זה עם אור ראשון.
אבל מסתבר שלא רק מי שמגדל תאנים מכיר את הסיפור הזה. גם נתוני הטיבוע שלנו בתחנה מספרים אותו.
התחנה לחקר ציפורי ירושלים ע"ש נילי ודוד היא לא רק אתר טבע עירוני בלב ירושלים, אלא גם תחנת מחקר וניטור ארוכת־טווח. כבר יותר משני עשורים אנחנו עוקבים כאן באופן שיטתי אחרי אוכלוסיות הציפורים שעוברות בירושלים, חורפות בה ומקננות בה, ואחד הכלים המרכזיים שמאפשרים לנו לעשות את זה הוא טיבוע ציפורים.
בטיבוע אנחנו לוכדים ציפורים ברשתות ערפל מיוחדות, בעבודה מבוקרת ועל ידי מטבעים מוסמכים. כל ציפור מוצאת בזהירות מהרשת, מזוהה למין, לגיל ולזוויג כשאפשר, נשקלת ונמדדת, ונבדקים גם מדדים כמו מצב השומן והשריר שלה. לאחר מכן מוצמדת לרגלה טבעת מתכת קטנה וקלה הנושאת מספר זיהוי ייחודי – מעין "תעודת זהות" אישית – והציפור משוחררת בחזרה לטבע.
אם אותה ציפור נלכדת שוב אצלנו, או בתחנת טיבוע אחרת, אפשר לזהות אותה וללמוד על השינויים שעברה, על משך השהייה שלה במקום ולעיתים גם על תנועות ונדידה. אבל הכוח הגדול של הטיבוע נמצא דווקא בהצטברות של אלפי ציפורים ושנים רבות של עבודה באותה שיטה. כך אפשר לזהות שינויים בעיתוי הנדידה, בשפע של מינים, במצב הגופני של הציפורים וגם באופן שבו הן משתמשות בחלקים השונים של בית הגידול בתחנה.
ופה אנחנו חוזרים לתאנים ולבולבולים.
אצלנו בשטח המחקר, ליד רשתות 24 ו־51, גדלים עצי תאנה. בסוף הקיץ, כשהתאנים מבשילות באוגוסט–ספטמבר, קורה משהו שקשה לפספס בנתונים: בשיא הבשלת התאנים, כמעט שליש מכל הבולבולים שטובעו בכל התחנה נתפסו בשתי הרשתות האלה בלבד – בערך פי שלושה מהצפוי!
וברגע שעונת התאנים מסתיימת – גם ההתכנסות הזאת נעלמת.
וזה בדיוק היופי בניטור ארוך־טווח. הרשתות לא מספרות לנו רק כמה בולבולים יש בתחנה. כשעובדים באותו מקום, באותן שיטות, לאורך שנים, הנתונים מתחילים לספר לנו למה הציפורים נמצאות דווקא במקום מסוים ובזמן מסוים.
במקרה הזה, הם מספרים סיפור פשוט ויפה על הקשר שבין עץ אחד, עונת הבשלת הפרי והציפורים שמכירות היטב את לוח השנה שלו.
אז בפעם הבאה שאתם קמים מוקדם כדי לארות תאנים לפני הבולבולים, תדעו שיש לנו נתונים שמראים שהם באמת יודעים בדיוק איפה ומתי לחפש אותן.