תוצאות חיפוש

חיות הברהתמונות הכי יפות בטבע

הדורסים שנודדים למרחקים עצומים ותלויים בנו כדי להצליח

סקר נדידת עופות דורסים שנערך בישראל בסתיו האחרון על ידי מתנדבים ואנשי מקצוע נצפו כ-100 אלף עופות ונאספו ממצאים בעלי חשיבות עולמית. הסקר התמקד בעיט החורש, דורס יום גדול הנודד למרחקים עצומים, ונץ קצר-אצבעות, דורס קטן וזריז, המתמחה בציד ציפורים קטנות.

צפו בתמונות וקראו את הסיפור המלא >>

עיט חורש ביום גשום בנחל רבה
עיט חורש ביום גשום בנחל רבה. צילום: אבי צודקביץ

בסתיו 2025 הוביל מרכז הצפרות הישראלי סקר רחב היקף על נדידת עופות דורסים בצפון הארץ לאורך מסדרון הנדידה המרכזי של ישראל – אחד מהמסלולים החשובים בעולם לנדידת עופות וציפורים.

הסקר כלל 132 ימי תצפית ו-1,112 שעות צפייה רצופות בשטח, והתמקד בעיטי חורש, שיותר מ-85 אלף מהם תועדו בסקר, וניצים קצרי-אצבעות, שכ-38 אלף מהם נצפו חולפים מעל ישראל בדרכם דרומה.

״מדובר בסקר בעל משמעות עולמית: כל האוכלוסייה העולמית של שני המינים האלה עוברת דרך ישראל. אנחנו נמצאים במקום אסטרטגי ומה שאנחנו סופרים כאן משקף את מצבם של עיטי חורש וניצים קצרי־אצבעות בעולם כולו״, מסביר ד"ר יואב פרלמן, מנהל מרכז הצפרות בחברה להגנת הטבע.

 

להקת נץ קצר אצבעות בנדידה
להקת נץ קצר אצבעות בנדידה. צילום: רותם אבישר

״מדובר בסקר בעל משמעות עולמית: כל האוכלוסייה העולמית של שני המינים האלה עוברת דרך ישראל. אנחנו נמצאים במקום אסטרטגי ומה שאנחנו סופרים כאן משקף את מצבם של עיטי חורש וניצים קצרי־אצבעות בעולם כולו״

נץ קצר אצבעות
נץ קצר אצבעות. צילום: נועם וייס
כל מה שקורה בטבע - אצלכם במייל!

הירשמו לניוזלטר שלנו – עם כל מה שקורה בטבע, הסיפורים הכי מעניינים והתמונות הכי יפות!
ההרשמה בכפוף לתנאי השימוש באתר

השפעה עולמית

עיט החורש הוא דורס יום גדול הנודד למרחקים עצומים בין אזורי הקינון באירופה ובמערב אסיה לאזורי החריפה באפריקה, ותלוי בזרמי אוויר חמים (תרמיקות) כדי לחסוך אנרגיה בנדידה.

נץ קצר-אצבעות הוא דורס קטן וזריז, המתמחה בציד ציפורים קטנות ונודד אף הוא במספרים עצומים דרך ישראל.

"שני המינים מדגישים את חשיבותם של מסדרונות נדידה פתוחים ובתי גידול טבעיים רציפים, שכן כל פגיעה בהם לאורך הציר עלולה להשפיע על אוכלוסיותיהם בקנה מידה עולמי", הוסיף פרלמן. "ממצאי הסקר צפויים לשמש בסיס מדעי חשוב לשיפור ההגנה על עופות דורסים נודדים ולקידום צעדי שמירת טבע לאורך ציר הנדידה בצפון ישראל. אני מבקש להודות לכל מי שתרם, ונקווה לתוצאות מרשימות לא פחות בשנה הבאה".

הסקר שנערך בסתיו האחרון הוא המשך ישיר לסקר ארוך־שנים שהתקיים משנות ה-80 ועד 2014. לאחר הפסקה של כעשור, חידשנו השנה את המעקב, ואנו מתכננים להפעיל אותו שלוש שנים ברציפות, ולאחר מכן לחזור עליו אחת לעשור – פרק זמן שמאפשר לזהות שינויים בגודל האוכלוסיות.

הפרויקט התבסס על צוות מקומי קבוע של עשרות מתנדבים וסוקרים, שליוו את המאמץ משעות הזריחה ועד רדת החשכה לאורך כל ימי העונה. הסקר התאפשר בזכות שיתוף פעולה הדוק עם חיל האוויר וסיוע בזמן אמת ממערכות מכ"ם – במטרה לצמצם את הסיכון להתנגשויות בין עופות למטוסים. הסקר התאפשר בזכות תמיכת ארגון שמירת הטבע הגרמני NABU.

רוצות גם לטייל וגם לשמור על הטבע?

בואו להיות חברות להגנת הטבע

הצטרפו עכשיו ב-5 דקות