תוצאות חיפוש

למה כל כך קשה למצוא נחל שכיף לטייל בו?

מערכת החברה להגנת הטבע

טיול רטוב בנחל שופע מים וצלול, עם המון כחול וירוק מסביב – הוא אחד הדברים הכי מלהיבים שיש.

אבל כשאתם חושבים על ״נחל בישראל״, איזו תמונה עולה לכם בראש? 

לצערנו, יש סיכוי שאתם רואים ערוץ מזוהם ויבש או צפוף ורועש, וקשה לכם למצוא נחל נקי, זורם וכיפי, כמו שנחל צריך להיות!

בדיוק בגלל זה, החברה להגנת הטבע מארגנת את ״קרנבל בנחל״ – פסטיבל שמתקיים זו השנה השלישית בנחלים ובוואדיות בכל הארץ, עם המון פעילויות קהילתיות, סיורים וטיולים מיוחדים.

בינתיים, בכתבה תמצאו את כל מה שהציבור בישראל חושב על הנחלים בארץ – מה הבעיות, מה חסר ומה צריך לעשות.

אדם מטייל בנחל הבניאס
מטייל בנחל בניאס. צילום: דב גרינבלט

פעם, כמעט לכל ישראלי היה נחל צלול ליד הבית, במרחק של נסיעה קצרה ולפעמים ממש מעבר לרחוב. כיום, נחלים רבים הפכו לערוצים יבשים, עמוסים בפסולת או מזוהמים. הם נכלאו בתעלות בטון והטבע סביבם נהרס. גם הבנייה המופרזת מסביב לנחלים העצימה את השטפונות שמסכנים חיים בערי החוף.

הישראלים מבינים את זה – ומתבאסים מזה.

רוב הישראלים מספרים שהם לא מטיילים בנחלים לעיתים קרובות. למה? בגלל הרעש והצפיפות, הלכלוך והמים המזוהמים.

גם מי שרוצים לטייל ליד הנחל, או בתוך המים, לא מוצאים מספיק מידע – איפה יש נחלים שאפשר לטייל בהם ואיך מגיעים אליהם. למדנו על כך מסקר שערכנו לפני כשנה וחצי. לצערנו, כנראה שהמצב לא השתפר מאז.

נחל הקיבוצים ומסביבו צמחייה
נחל הקיבוצים. צילום: יובל דקס

צריך לעשות יותר כדי לשמור על הנחלים

מה עוד גילינו בסקר?

  • צעירים אוהבים טיולים רטובים שבהם הולכים ממש בתוך המים.
  • מבוגרים מעדיפים לטייל ליד הנחל או לצאת לפיקניק קרוב למים – אבל בגלל כל הבעיות בנחלים בארץ, עושים את זה פחות.
  • מחצית מהישראלים חושבים שנעים לטייל בנחלים, אבל כמעט אף אחד לא חושב שממש כיף לעשות את זה.
  • לרוב הישראלים אין מספיק מידע – איפה יש נחלים ואיך מגיעים אליהם.
  • רוב גדול מבין שהמדינה לא עושה מספיק כדי לשמור על הנחלים בארץ ולשקם אותם – וחושב שזה התפקיד של המדינה, שצריכה לעשות זאת באמצעות המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים.
  • וכמעט כל הישראלים אומרים בפירוש: אם היינו יודעים איפה יש נחל נקי, מטופח ומסודר ליד הבית שלנו – היינו שמחים מאוד לבקר ולטייל בו.

רוב הישראלים חושבים שהמדינה לא עושה מספיק כדי לשמור על הנחלים בארץ ולשקם אותם – ושהיא צריכה לעשות זאת באמצעות המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים

נחל מזוהם ומלא בפסולת
פסולת וזיהום בנחל שורק. צילום: יצחק כהן

אז מה אפשר לעשות עכשיו?

דנה טבצ'ניק, מנהלת היחידה לשיקום נחלים, בחברה להגנת הטבע מסכמת: "הגיע הזמן להחזיר לציבור את נחלי ישראל, לשקם את הנחלים ולהפסיק את ההזנחה המתמשכת שלהם. הנחלים ברחבי הארץ, יכולים לחזור ולהוות מערכת אקולוגית מתפקדת ומקום לפנאי ולנופש מהנה, המהווה גם מפלט מהקיץ הלוהט שלנו.

״בכל אזור בארץ, יש נחל, על הציבור לדרוש, ביחד איתנו, את הפסקת הזיהום הבלתי פוסק, את החזרת מקורות המים ואת החזרת שטחי ההצפה של הנחלים.

״החברה להגנת הטבע מבקשת מהציבור להשפיע על מקבלי ההחלטות כדי שיקדמו את הצעת חוק לתיקון חוק המים, שמטרתה למזער את הזיהום בנחלים. על פי הצעת החוק, שהונחה בכנסת וחתומים עליה חברי הכנסת גבי לסקי, משה גפני, מוסי רז ויוראי להב הרצנו, יוטלו היטלים ועיצומים כספיים, על מי שיזהם את הנחלים, בניגוד למצב כיום. הצעת החוק מהווה צעד משמעותי להפסקת זיהום הנחלים ואנו מקווים כי היא תאושר בהקדם".

וזו הזדמנות להזכיר שהגיע הזמן לשקם ולתקן את כל הנחלים, כדי שכולנו נוכל להנות מטיול רטוב ומלהיב ליד הבית ובכל הארץ – ועל זה אנחנו בחברה להגנת הטבע עובדים כל השנה.

רוצים לשמור יחד על הנחלים בישראל?

בואו להיות חברים להגנת הטבע

הצטרפו עכשיו