תוצאות חיפוש

לא רק בט״ו בשבט: 5 דברים ששווה לדעת על עצים

מערכת החברה להגנת הטבע

ט"ו בשבט שחל השבוע הוא הזדמנות מצוינת לדבר קצת על עצים. הנה 5 דברים מפתיעים ששווה לדעת על השכנים הירוקים שלנו בכדור הארץ.

מבט מעל על יער אודם
יער אודם. צילום: דב גרינבלט

1. עצים הם קונספט די חדש. כלומר, יחסית. בהשוואה לכדור הארץ, שקיים כבר כ-4.5 מיליארד שנים, הצורות הראשונות של צמחים נוצרו רק לפני 470 מיליון שנה. ממש ילדים.

2. יש עצים שלא מתים מזקנה. הם יכולים למות מסיבות אחרות, אבל זקנה היא לא אחת מהם. עץ אורן בקליפורניה בשם "מתושלח" חי כבר כ-4,854 שנים. כן מאז שהפרעונים היו במצרים. אגב, כדי להגן עליו, המיקום המדויק שלו נשמר בסוד.

3. העצים מדברים. אבל לא מדברים איתנו. עצים מתקשרים ביניהם באמצעות מערכת מיוחדת של פטריות שחיות בשורשי העצים – סוג של אינטרנט של העצים שמחבר ביחד יערות שלמים. הם יכולים להעביר זה לזה חומרי הזנה, מים ואפילו חיסונים נגד מחלות.

שקד מצוי עץ וותיק בשיא הפריחה
שקד מצוי ותיק בשיא הפריחה. צילום: אבנר רינות

4. עצים יכולים להזהיר זה את זה בפני סכנה. מיני עצים מסוימים יכולים לשחרר לאוויר כימיקלים שיזהירו עצים אחרים מחרקים שיזיקו להם. בתגובה, העצים שקיבלו את האזהרה יכולים להפריש טאנין – חומר שיהפוך את העלים שלהם למרירים עבור טורפים פוטנציאליים.

5. העצים נותנים לנו המון. עוד לפני שנדבר על היופי של הטבע והפירות שהם מצמיחים, מחקרים מעריכים כי יערות העולם קולטים מדי שנה שליש מסך פליטת הפחמן הדו-חמצני שנפלט על ידי בני אדם – אותו הגז שמעלה את הטמפרטורה הממוצעת העולמית. או במילים פשוטות יותר – העצים הם חומת מגן רצינית בפני משבר האקלים שמאיים על כולנו.

לכן שמחנו לשמוע על ההסכם למניעת כריתה של עצים שנחתם בחודש נובמבר האחרון בועידת האקלים בגלזגו. 133 מדינות, כולל ישראל, התחייבו לבלום את בירוא היערות, כלומר את כריתת עצים, עד שנת 2030.

אנחנו חייבים את העצים איתנו, ולכן חייבים להפסיק לכרות אותם. ואנחנו מקווים שימי ההולדת הבאים שלהם יהיו שמחים יותר. בכל מקרה, עצים יקרים, מזל טוב.

שטח ריק ענק ביערות הגשם ללא עצים
כריתת יערות הגשם. שאטרסטוק

רוצות לשמור יחד על העצים?

בואו להיות חברות להגנת הטבע

הצטרפו עכשיו