תוצאות חיפוש

הטבע בעירפרשנויות ובלוגים

אנשי החברה להגנת הטבע ממליצים: אתרי טבע ליד הבית

לכבוד שבוע טבע עירוני, שאלנו את אנשי יחידת הטבע העירוני של החברה להגנת הטבע – מהו האתר האהוב על כל אחד מחברי הצוות. התוצאה: המלצות מעולות לטיול ובילוי בטבע, כמה דקות מהבית >>

✏️ רוני אבנרי, רכזת פעילות ציבורית והכשרות ביחידת הטבע העירוני

פריחה ליד בריכת חורף בצומת חולון
פריחה ליד בריכת חורף בצומת חולון. צילום: יעל זילברשץ ברזידה

🌳 חוגגים בטבע קרוב לבית – בשבוע טבע עירוני ומקומי 2025!

⭐️ פעילויות לכל המשפחה, סיורים והדרכות יתקיימו בכל רחבי הארץ, 13-22.2.25.

⭐️ ויש גם הזדמנות להכיר מקרוב את גבעת התנ״ך ואת העתיקות של כתף הינום, מהאתרים הארכיאולוגיים הקדומים בעיר, וליהנות מרגע של צבע וטבע עם תצפיות מרהיבות על הגבעה וממנה.

👈 כל הפרטים כאן

נוף נחל עשן ליד באר שבע
נחל עשן ליד באר שבע. צילום: אבנר רינות

נחל עשן: טבע פראי ליד באר שבע

אבנר רינות, רכז סקרי טבע וסוקר אקולוגיה ביחידה לטבע עירוני בחברה להגנת הטבע, נשוי למאיה ואבא לכליל, מתגורר בירושלים על שפת אתר הטבע העירוני עמק הצבאים.

למה כדאי לטייל בנחל עשן, סמוך לבאר שבע? ״נחל עשן הוא אחד מאתרי הטבע שאני הכי אוהב לשוטט בהם. סקרתי אותו לראשונה בשנת 2013, ומאז אני הולך למקום מדי חורף.

״זהו אתר הטבע הכי איכותי בבאר שבע, ויש בו טבע פראי מהאחרונים שנשארו באזור.הנחל שוטף באירועי גשם משמעותיים, יש שם מחשופי קרטון מרשימים, גבי סלע, ושרידים ארכיאולוגיים שונים, כמו בור עשן.

״בעבר, הנחל היה רחוק מהעיר, ועם התרחבותה, העיר התקרבה אל הנחל. בצמוד אליו נמצא שטח של בסיס נטוש, וכיום מתוכננות שתי שכנות חדשות בצמוד אליו. מרבית השטח הפתוח העוטף את באר שבע וערוצי הנחלים כבר לא נותר במצבו הטבעי עקב התערבויות שונות של בני האדם, כמו שתילת עצים, חקלאות או התיישבות בדואית. ואילו נחל עשן אחד אחד מערוצי הנחלים היחידים שנשארו טבעיים לחלוטין״.

תצפיות מיוחדות: ״בשנים גשומות צומחים מרבדי פריחה מטורפים של כלניות, שמתחרים בדרום אדום. באזור יש גם פעילות של צבועים ושל צבי ארץ-ישראלי. בנחל יש ריכוז מרשים של דיות, עיטי שמש (מין בסכנת הכחדה) ובזים. מקננים שם גם שרקרקים כחלים (מין בסכנת הכחדה) וכוסים. הטבע באתר מורכב משילוב של מינים ים תיכוניים ומדברים, ושווה לצאת ולראות את כל היופי הזה במיוחד בחורף״.

איך מגיעים: אפשר להגיע מהעיר ברגל או באופניים, על השביל השחור שליד אצטדיון באר שבע. ברכב, אפשר להיכנס לנחל מתחנת דלק פז בכניסה הצפונית לבאר שבע, או מכביש 25 בסמוך לנחל סוללים.

נחל אופקים: ערוץ עשיר ומרהיב באמצע העיר

מיה עתידיה, אדריכלית ומתכננת ביחידה לטבע עירוני בחברה להגנת הטבע. ירושלמית מבטן ולידה, נשואה לאמיר ואמא לתמר, יערה, מעיין ודן.

למה כדאי לטייל בנחל אופקים? ״נחל אופקים הוא ערוץ נחל מרהיב, עשיר בצומח וחי, שנמצא בסמוך לשטח הבנוי בצד המזרחי של אופקים. בשל הבנייה החדשה במזרח העיר, הוא עובר למעשה באמצע העיר ומהווה מעיין ציר ירוק עירוני.

״ייחודיותו במגוון מופעים וצורות. סוג החוויה משתנה בין מקטעי הנחל השונים, שחלקם מוסדרים יותר וחלקם מוסדרים פחות. מכיוון שהנחל ארוך וחוצה מצפון לדרום, אפשר לגשת אליו ממקומות שונים לאורך הנחל, וגם ללכת לאורכו״.

תצפיות וממצאים מיוחדים: ״אחד המקומות המעניינים ביותר נמצא ליד גשר חדש שנבנה מעל לנחל, בו ניתן לחוות שני מופעים של הנחל, תלוי לאיזה צד מסתכלים. האחד מטופח ומוסדר והשני גולמי.

״אני אוהבת את המקום הזה במיוחד, המבט אל הנחל הגולמי מיוחד במינו – 'נהר ירוק' של צמחייה באמצע המדבר. יש שם הרבה קנים וזרימה של מים שמייצרת את המופע הירוק והסבוך. בנחל יש גם מאובנים של שונית אלמוגים יפיפייה. יש גם מקומות עם תצפית נחמדה לתל מנוח – תל ארכאולוגי אקולוגי״.

איך מגיעים: ניתן להגיע ממספר מקומות, כמו דרך פארק אופקים ומצודת פטיש.

פריחת חצבים בגבעת התנ״ך
פריחת חצבים בגבעת התנ״ך. צילום: פזית שביד-שייט

גבעת התנ״ך: תצפית משגעת באמצע ירושלים

עמיר בלבן, מנהל תחום הטבע העירוני בחברה להגנת הטבע, צפר וצלם, נשוי לנטלי, אב ליואב ונעמה ולכלב אריק.

למה לטייל בגבעת התנ״ך בירושלים? ״זהו אתר קטן עם תצפית משגעת על מדבר יהודה ועל העיר העתיקה, הפריחה על הגבעה יוצאת דופן, כי אין מי שיפגע בה – למשל, אין דורבנים שאוכלים את הבצלים – ופרפרים יש בשפע. מדי פעם מגיעות לגבעה ציפורים כמו חוגות הרים וסלעית מדבר נדירה. כיף להגיע למקום בלילה ולצלם את הפרחים על רקע העיר העתיקה ההמוארת, במיוחד כאשר הכלניות פורחות״.

איך מגיעים: האתר נמצא בין תיאטרון החאן לסינמטק. ניתן להגיע דרך רחוב דוד רמז, מול מתחם התחנה, או מדרך חברון ממגרש החנייה מול מלון הר ציון. האתר נגיש בתחבורה ציבורית.

עוד על גבעת התנ״ך תוכלו לקרוא כאן

🌳 חוגגים בטבע קרוב לבית – בשבוע טבע עירוני ומקומי 2025!

⭐️ פעילויות לכל המשפחה, סיורים והדרכות יתקיימו בכל רחבי הארץ, 13-22.2.25.

⭐️ ויש גם הזדמנות להכיר מקרוב את גבעת התנ״ך ואת העתיקות של כתף הינום, מהאתרים הארכיאולוגיים הקדומים בעיר, וליהנות מרגע של צבע וטבע עם תצפיות מרהיבות על הגבעה וממנה.

👈 כל הפרטים כאן

ציפור בעמק המצלבה בירושלים
ציפור בעמק המצלבה בירושלים. צילום: אופיר גפר

עמק המצלבה: פרחים, דורבנים וציפורים בירושלים

רוני אבנרי, רכזת פעילות ציבורית והכשרות בחברה להגנת הטבע ביחידה לטבע עירוני, ירושלמית מלידה ומתגוררת בירושלים.

למה לטייל בעמק המצלבה? ״זהו אתר הטבע העירוני שלי, שנמצא במרחק הליכה מהבית אני מבלה בו בכל שבוע, בריצה, בטיול עם הכלב ג'וני, או בבילוי עם חברים ומשפחה. אני מכירה שם כל פינה ונהנית לראות איך הוא משתנה לאורך עונות השנה.

״בתא שטח לא גדול יש מגוון ביולוגי עשיר, הכולל פרחים ומיני צומח, דורבנים ונמיות, תנים, ציפורים ופרפרים. עכשיו נמצאות בשיא פריחתן הסתווניות, החצבים, הרקפות, הכלניות, הנרקיסים והשקדיות. יש בעמק גם זיתים עתיקים ובית בד, והמנזר המתנשא מוסיף לנוף, וגורם לי לדמיין מה היה כאן פעם לפני העיר הבנויה״.

ממצא מיוחד: ״כל שנה בסתיו אני מחכה לפריחתן של סתווניות ירושלים, שבעמק המצלבה קיים אחד הריכוזים המרשימים שלהם בישראל. אך משנה לשנה אני רואה אותן פחות ופחות״.

איך מגיעים: אפשר להגיע ברכב ממוזיאון ישראל או מהחנייה ליד שבט הצופים מצדה. ניתן להגיע למקום בתחבורה ציבורית.

בריכת החורף המשוקמת ליד צומת חולון
בריכת החורף המשוקמת ליד צומת חולון. צילום: ענת פולק

בריכות החורף המקסימות ליד צומת חולון

יעל זילברשטיין ברזידה, מנהלת יחידת הטבע העירוני בחברה להגנת הטבע, נשואה לתומר, אמא ליואב, גיל ורני ולכלבה פתיבר, מתגוררת בתל אביב.

למה כדאי לטייל בבריכות החורף ״הלוחמים״? ״זו קבוצה של בריכות חורף מקסימות שנמצאות באזור צומת חולון, כל ביקור בבריכות חורף הוא מחדש ומרענן, תמיד כייף להתבונן בעולם העשיר של הדו-חיים וחסרי החוליות שמתקיימים בהן, ולצפות בעופות מים שמתקיימים לצידן. מעניין לעקוב אחר מפלסי המים ולבחון כמה זמן הבריכה מחזיקה מים לאורך סוף האביב ותחילת הקיץ.

מאז שהכרתי את הבריכות לפני 13 שנה והתוודעתי לחשיבות האקולוגית הגבוהה שלהן, אני עוקבת אחרי פעולות השימור והשיחזור שמבצעות העיריות בשטחים אלו ומעודדת טיפוח של מרחב הבריכות. בשנים האחרונות, עיריית חולון פיתחה בריכת חורף חדשה, לצידה של בריכה ותיקה, במקום מגרש אספלט של משרד הרישוי לשעבר. הבריכה הוקמה בתכנון של אדריכל הנוף ליאב שלם ובמימון קרן שטחים פתוחים. הצומח ובעלי החיים המיוחדים כבר מתחילים להתבסס בבריכה החדשה, שכוללת מרחב קליטת קהל מוסדר ומטופח, שילוט, הצללה ומרחבי ישיבה״.

איך שומרים על הבריכות? ״חלק מבריכות החורף במתחם ׳הלוחמים׳ נמצאות בתחום השיפוט של עריית תל אביב-יפו וחלקן בתחום השיפוט של עיריית חולון. לעומת ההשקעה המרשימה בבריכה החדשה, ישנה תחזוקה באיכות נמוכה יחסית של הבריכה הוותיקה בחולון ו-3 בריכות חורף הנמצאות בצד של תל אביב-יפו. טרם הוסדר פארק טבע שמשמר את הליבה הטבעית של בריכות החורף ואגן הניקוז החשוב שלהם. הבריכות נמצאות לצד מרכז לוגיסטי של עיריית תל אביב-יפו ומעט מרוחקות מהשכונות של העיר, נחבאות ולא מוכרות מספיק לתושבי המרחב. לאחרונה, סיימנו לערוך סקר טבע עירוני בעיר חולון, שכלל גם את הבריכות שנמצאות בצד החולוני״.

איך מגיעים: כדי להגיע לבריכה החולונית, כתבו בווייז: "פארק בריכות החורף חולון". אם תרצו להמשיך אל הבריכות התל אביביות, סעו עם הרכב בכביש הפנימי בכיוון צפון, לצד מוסכים שחלקם נטושים, עד שתגיעו לכניסה לשביל. שם תוכלו לחנות לצידו ולהיכנס ברגל אל מרחב המיוער באקליפטוסים, אז יתגלו לכם בריכות החורף והעולם העשיר בהן.

ואדי מסית: מצוקים מרשימים ליד בית אל

יצחק כהן, רכז סקרי טבע, סוקר אקולוגיה, בוטנאי ומומחה לדו-חיים ביחידה לטבע עירוני בחברה להגנת הטבע.

למה כדאי לטייל בוואדי מסית? ״האתר, שנמצא בגבול היישוב בית אל, הוא אתר מדהים ובו מצוקים גבוהים ומרשימים אשר מהווים בית גידול למגוון צמחי מצוקים נדירים ולמיני עופות מקנני מצוקים וכוכי סלע.

״אחד הממצאים המעניינים באתר הוא ריכוז האוכלוסייה של געדת סלעים, צמח נדיר הגדל במצוקים בין בית אל ליישוב פסגות. במצוקים מצאנו שני מיני צמחים נוספים נדירים – ציפורנית אפורה וארנריית הסלעים. במצוקים מקננים גם שני טורפי על של המערכת האקולוגית הים תיכונית:  אוח עיטי וחיוויאי הנחשים. בנוסף אליהם מקננות ציפורי שיר רבות, שחלקן בסכנת הכחדה, כמו סלעית קיץ ופיפיון הרים. מידי שנה מגיעים לכאן מהחרמון גבתוני סלעים לחרוף״.

איך מגיעים: האתר מצוי צפונית מזרחית למט"ש (מרכז טיהור שפכים) בית אל. ההגעה אליו הינה בנסיעה בדרך עפר המגיעה עד סמוך למצוקים, ומשם הליכה רגלית. ישנה חשיבות גבוהה לא לשהות זמן רב בעונת הקינון באזורי המצוקים, על מנת שלא להפריע לקינון העופות באתר.

🌳 חוגגים בטבע קרוב לבית – בשבוע טבע עירוני ומקומי 2025!

⭐️ פעילויות לכל המשפחה, סיורים והדרכות יתקיימו בכל רחבי הארץ, 13-22.2.25.

⭐️ ויש גם הזדמנות להכיר מקרוב את גבעת התנ״ך ואת העתיקות של כתף הינום, מהאתרים הארכיאולוגיים הקדומים בעיר, וליהנות מרגע של צבע וטבע עם תצפיות מרהיבות על הגבעה וממנה.

👈 כל הפרטים כאן

אנשים מטיילים בשביל ירוק בחורף, לצד גבעה עם בתים
שביל עין כרם. צילום: אפרת לביא ריינהרץ

הכירו את יחידת הטבע העירוני של החברה להגנת הטבע

יחידת הטבע העירוני מתמקדת בקידום שמירת המגוון הביולוגי בערים ובישובים, תוך התמודדות עם אתגרי האקלים. היחידה כוללת צוות מומחים, בהם אקולוגים, סוקרי טבע, צפרים, מתכננים סביבתיים, אנשי חינוך וקהילה ומטמיעי מדיניות.

פעילות היחידה כוללת ביצוע סקרי טבע עירוני, כתיבת מדיניות עירונית לטיפוח תשתיות טבעיות, ליווי תכנון אתרי טבע וניהולם, וכן הכשרה ייעודית לעובדי רשויות מקומיות, בעלי תפקידים וגורמים מקצועיים נוספים במסגרת המרכז לפתרונות מבוססי טבע בעיר ובאתרי טבע המשמשים מודל והדגמה – כמו התחנה לחקר ציפורי ירושלים ועמק הצבאים בירושלים. בנוסף, היחידה מעודדת מעורבות קהילתית באמצעות פרויקטים בשיתוף הציבור (מדע אזרחי), כמו איסוף מידע על ערכי טבע עירוניים באמצעות פלטפורמת iNaturalist.