על מה אתם חושבים כשאתם שומעים את המילה "פטרייה"? רובנו נדמיין את אותה צורה "קלאסית", של גזע קצר ומעליו כובע רחב שוליים – אבל אתם בוודאי כבר יודעים שזהו רק הקצה, חלקה של הפטריה שמבצבץ מעל הקרקע וגלוי לנו. בפועל, פטריות חיות בתור רשתות עצומות מתחת לאדמה, בתוך עצים וברחבי העולם כולו. הן לא בעלי חיים ולא צמחים, אלא ממלכה בפני עצמה. "יש כאלה שטוענים שהן בכלל חייזר שהגיע לכאן על אסטרואיד", אומר אורי קויטרו. אבל אלו כמובן השערות מופרכות. אורי יודע זאת – למעשה הוא מומחה פטריות, הבעלים השותף של חברה שחוקרת פטריות ואת הפונקציות המעשיות שלהן במגוון תחומים – רפואה, ביולוגיה, חקלאות ועוד. הוא גם נמצא כרגע בעיצומה של שנת שירות של החברה להגנת הטבע. הוא רק בן 19.
לסיפור האישי של אורי נחזור אחר כך, אבל רצינו לנצל את הידע הנרחב שלו כדי לדבר על העולם המרשים והמיוחד של פטריות ברמת הגולן. הוא מפתיע אותנו עם האמירה הדרמטית, לפיה "בלי הפטריות, כל האזור הזה היה סוג של מדבר". מי שהיה ברמת הגולן וראה את המרחבים הירוקים המרשימים שלה יודע שהמרחק בינה ובין מדבר הוא עצום, אבל לפני מיליוני שנים היא הייתה אזור שמלא בהרי געש פעילים, ולכן היום היא שטח שמלא באדמת בזלת. "בגולן יש המון מעיינות, כיוון שאדמת החימר בשילוב עם הבזלת הפכה לסוג של חרס – ולכן המון מהמים ש"פוגשים" את הקרקע של הגולן נשארים על פני השטח. אדמת החרס הזאת יכלה להישאר שוממת ונטולת חיים – אבל כאן נכנסו הפטריות לתמונה. "לשורשים של צמחים מאוד קשה לחיות באדמה כזאת, אבל אם מתווספות קהילות של פטריות. הן מוסיפות חלבונים ויודעות להפוך את הקרקע הזאת לאדמה, למערכת חיה – עשבים, צמחים, שכולם חייבים פטריות כדי לשרוד בתנאי מזג אוויר קיצוניים או יובש. אחרי זה יבואו פקעות, וקהילה משגשגת של בעלי חיים למיניהם – הפטריות והחיידקים הפכו את האזור הזה משומם למשגשג".
מגוון פטריות צומחות באדמה העשירה והייחודית של הגולן, כאלה שמשמשות למגוון תחומים. הגושית הנאכלת, או פורצ'יני, כפי שהיא ידועה בשמה העממי, היא אחת הפטריות המבוקשות בעולם, ובארץ היא גדלה כמעט אך ורק ברמת הגולן. "יש לה המון סוגים ואחד מהסוגים הכי מובחרים גדל ממש כאן, ולא באף מקום אחר בארץ. הן נמכרות בכמה מאות יורו לקילו", מספר קויטרו.
אבל לפני שאתם כבר מדמיינים דרכים להתעשר במהירות ובקלות, כדאי שתירגעו. ראשית, הגולן מלא בשמורות טבע, ואסור לקטוף ולפגוע בטבע שבתוכו. שנית, כדאי שתיזהרו – כי בגולן גדלה גם אחת הפטריות המסוכנות בעולם, כזו שגורמת להזיות קשות ולאובדן היכולת להבדיל בין דמיות ומציאות. בשיחה עם קויטרו הוא מסרב לציין את שמה כדי לא לתת רעיונות לסקרנים. "היא מאוד יפה", הוא מודה, "אבל זו חוויה שמאוד קשה לשלוט בה, והצריכה שלה מאוד מאוד מאוד לא מומלצת", הוא מסכם.
פטריות מוסיפות המון
אבל אם יצרנו את הרושם שפטריות טובות רק למאכל או לאובדן שפיות זמני, אנחנו מתנצלים. יש לפטריות ולמגוון המדהים שלהן אינספור שימושים, וקויטרו מפרט:
"הרבה מהדברים שאנחנו משתמשים בהם ביום יום קשורים לפטריות: גבינות, בשמים, היכולת לעשות חקלאות טובה יותר, לייצר קהילת פטריות נכונה לצמח המתאים ולעזור לו להיות עמיד יותר למחלות ותנאי קיצון. הרבה מהתרופות שלנו מגיעות מפטריות. פניצילין, תרופות להורדת כולסטרול, טיפולים שקשורים לדם.
אנחנו כל הזמן מגלים פונקציות חדשות לפטריות. היום כשהעולם נמצא במשבר אנטיביוטיקה וחיידקים הופכים עמידים לכל האנטיביוטיקה שיש לנו, אנחנו צריכים את היכולת ליצור דברים חדשים שידעו לעזור לנו. כל שנה מגלים אינספור חומרים חדשים שמגיעים מפטריות ומבודדים אותם, ויש להם פוטנציאל אדיר. מתרופות אנטיביוטיות ועד תרופות נגד טפילים, תרופות עם פוטנציאל לטפל בשושנת יריחו, הרווח יכול להיות בלתי נגמר", הוא מספר בהתלהבות ובדבקות.
שכנענו אתכם? רוצים לבוא לגולן לראות פטריות? זה קצת טריקי, אבל מומלץ. "הגולן קצת 'קפריזי' בהקשר של פטריות", מסביר קויטרו. "יש עונות בהן הוא מפוצץ בפטריות ויש עונות שלא רואים בהן כלום. בחורף אני ממליץ בחורף להגיע ליער אודם. תוכלו ליהנות שם מפטריות רק עם העיניים, ולא ללקט, כיוון שזו שמורת טבע. בקיץ גדלות פטריות מסוג אוזניות הכלך [שידועות באופן מסחרי בשם פטריות מלך היער], פטריות מאוד טעימות ושוות שקל יחסית ללקט והן מומלצות מאוד".