בחודש יולי טענה חברת קצא"א שהסיכוי לאירוע דליפת נפט הוא אחד ל-1,111 שנה. מאז עבר חודש, לא 1,111 שנה, והשבוע גילינו אירוע חמור של דליפת דלק מצינור של קצא"א. הדליפה זיהמה מאות טונות של קרקע ליד המושב משען הסמוך לאשקלון.
קצא"א הגדירו את האירוע כ"דליפה בכמות קטנה" – אף שהיא גרמה לזיהום של קרקע במשקל 800 טון על שטח של 3 דונם.
קצא״א היא חברה ממשלתית שהוקמה בשנות ה-60, מפעילה צינור נפט שעובר בין אילת לאשקלון ומנהלת עוד עסקים הקשורים לגז ונפט. לאורך השנים נשמעו טענות לגבי חוסר שקיפות בפעילותיה. כיום, קצא״א רוצה להגדיל בצורה משמעותית את כמות הנפט שהיא מעבירה דרך מפרץ אילת, שבו נמצאת שונית האלמוגים המרהיבה והייחודית.
הנס של השונית באילת
שונית האלמוגים באילת היא נס טבעי. בניגוד לרוב השוניות בעולם, היא שרדה את העלייה ההדרגתית של מי הים ברחבי כדור הארץ. התנאים היחודיים של השונית בקצה הדרומי של ישראל – המליחות הגבוהה והבידוד של מפרץ אילת מימים אחרים – גרמו להתפתחות של מאות מינים של חיות בר שייחודיים לשמורה ושאותם לא ניתן למצוא באף מקום אחר בעולם. למעשה, שליש מהחי במפרץ אילת ייחודי לאזור זה בלבד.
וזו בעצם הטרגדיה בתוכנית של קצא"א. למרות משבר האקלים שגורם למותן של שוניות אלמוגים ברחבי העולם, שונית האלמוגים באילת שורדת. אבל מדינת ישראל עלולה להעמיד בסכנה את הטבע החד-פעמי הזה, אם תאושר התוכנית להגדלת כמות הנפט שעוברת במפרץ אילת.
סכנה לשונית האלמוגים
התוכנית של קצא"א להגדלת כמות הנפט שתעבור במפרץ אילת היא חלק מההסכם שנחתם עם איחוד האמירויות בחודש אוקטובר האחרון. במרץ חשפה שני אשכנזי בעיתון "גלובס" כי משרד האוצר, שאמור לפקח על פעילות קצא"א, כלל לא מחזיק בפרטי ההסכם בין החברה הממשלתית לאיחוד האמירויות – בטענה שהוא חסוי. זו אינה הפעם הראשונה ששיקולי סודיות שונים מעורבים בפעילויות של קצא״א.
למרות משבר האקלים שגורם למותן של שוניות אלמוגים ברחבי העולם, השונית באילת שורדת. אבל ישראל עלולה להעמיד אותה בסכנה אם תאושר התוכנית להגדלת כמות הנפט שעוברת במפרץ אילת
החברה להגנת הטבע, יחד עם גופים נוספים, נאבקת נגד התוכנית של קצא"א. יחד עם "אדם טבע ודין" וארגון "צלול", החברה להגנת הטבע עתרה בחודש מאי לבג"ץ נגד התוכנית, והממשלה תידרש לדון בנושא ולהשיב לבג"ץ עד נובמבר.
חשוב לציין שההסכם בין קצא"א לאיחוד האמירויות לא אושר בממשלה, כלל לא התקיים לגביו דיון והוא נחתם במחשכים. דווקא הסכם כזה, שההשלכות שלו על הטבע הישראלי עלולות להיות כל כך מרחיקות לכת, לא עבר דרך אף גוף מקצועי ומבוצע ללא מעורבות של משרדי הממשלה הרלוונטיים, כמו המשרד להגנת הסביבה, ובניגוד לעמדות של אנשי מקצוע, הן מטעם המדינה והן באקדמיה.