נחלי ישראל הם הריאות הירוקות בתוך המרחב הצפוף והבנוי, לאורכם ניתן לרוץ ולנשום, לטייל ולבלות בכל מקום וליד הבית.
אבל הנחלים המוכרים והאהובים, סובלים כיום מפיתוח והתערבות אנושית, זיהום מתמשך, פגיעה במקורות המים, צמצום שטחי בתי הגידול ופגיעה במרחב הנחל, כל זאת – למרות תפקידם הסביבתי והחשיבותם האקולוגית הגבוהה יחד עם מגוון שירותי מערכת לטובת האדם, לנו ולדורות הבאים.
למען שיקום נחלי הארץ ושמירתם, נדרשת עשייה רבה, ולצידה שאלות רבות, על מה ואיך צריך לעשות:
אילו פעולות יישומיות ניתן לעשות בנחל? מה נכון לעשות ומה מותר? מיהם גופי הנחל האמונים על נחלי הארץ ומיהן הדמויות איתן יש לעבוד סביב הנחל? איך משמרים פעילות של מתנדבים לאורך זמן וכיצד מייצרים תחושת שייכות ומסוגלות, במציאות בה יש לא מעט אתגרים ואכזבות? מי יכול לתמוך בקהילת הנחל ומה יכולים להיות אפיקי פעילותה?
תשובות לשאלות האלה אפשר למצוא במדריך לבניית קהילות נחל – שהושק לאחרונה על ידי היחידה לשיקום נחלים בחברה להגנת הטבע.
התשובות במדריך מבוססות על ניסיון רב, שנצבר בעשייה משותפת של קהילות נחלים ותיקות וצעירות. במדריך יש מידע נרחב, כלים שימושיים והמון השראה לפעילויות בנחל, שמאפשר עוגנים לפעילותה של קהילה, משלבי הקמתה ולאורך עשייתה השוטפת. אנחנו – בחברה להגנת הטבע, מבינים את הערך והיכולת של הציבור להשפיע על מצב הנחלים.
אנו רואים בציבור שחקן שווה ערך ובעל השפעה על שמירת טבע והסביבה. המעורבות של הציבור, ובמיוחד של קהילת נחל מקומית, היא קריטית לכך שבקרבת הבית יזרום נחל בריא.
אנחנו מזמינים יזמים חדשים להיות איתנו בקשר ולהיעזר בידע שלנו ליצירת שיתופי פעולה בין כל השחקנים בשטח, מכיוון שכולנו מסכימים: כשיש נחל – יש חיים, ולכן כולנו חייבים לשמור על הנחלים בארץ.