הכירו את נחושתן הנמלים הגלילי
הנחושתן הוא כחליל מוגן ונדיר, החי חיי שיתוף עם נמלים מהסוג לבובית. הנמלים מגדלות את זחליו, והם בתמורה, מפרישים "טל דבש" עבור הנמלים. הבוגרים מגיחים מהגלמים לקראת סוף האביב, בין סוף אפריל לתחילת יוני.
בעבר הפרפר נחושתן נמלים גלילי היה מוכר אך ורק מאזור הר מירון וסביבתו, ולכן כונה גלילי. ואולם באמצע שנות ה-90 התגלתה אוכלוסייה גדולה של הנחושתן (בשמו הקודם כחליל הגליל) באזור חדרה ובאתרים נוספים בשרון, באזורים של דיונות מיוצבות למחצה במישור החוף. בנייה מואצת של יחידות דיור באזורים אלו, מאיימת לכלותו וכיום נמצא הפרפר בסכנת הכחדה. ניטור מין זה יכול לסייע בהגנה עם אחד מבתי הגידול המאויימים ביותר בישראל!
החל ממאי 2017, בעקבות תכנון של שכונת מגורים ממזרח ומצפון לשכונת חפצי-בה בחדרה מתקיים מדי שנה סקר רחב בניהול של אגודת חובבי הפרפרים ובשיתוף החברה להגנת הטבע לניטור מין זה.
בסקרים השתתפו עשרות מתנדבים ונחשפה ירידה חדה במספר הכללי של הפרפרים – עד עשירית ממספר הפרפרים שנצפו לפני כ-10 שנים. כמו כן התגלתה הכחדה של מספר בתי גידול שהפכו לשטחים בנויים.
בסקר שנערך ב-2019 השתתפו עשרות מתנדבים. למרבה הצער, באזור חפציבה נצפו פריטים בודדים בלבד והאוכלוסייה התמעטה מאוד, עד כדי 60% בהשוואה ל-2018. לעומת זאת, בחולות קיסריה נצפו פרטים רבים, אך חלקם בשטחים שעתידים לעבור פיתוח – הרחבת אזור תעשייה קיסריה, בניית בית עלמין אזורי וכביש גישה.
מפגש להכרת הסקר ואופן הדיווח ייערך ב-13.5.2022
בסקרים השתתפו עשרות מתנדבים ונחשפה ירידה חדה במספר הכללי של הפרפרים – עד עשירית ממספר הפרפרים שנצפו לפני כ-10 שנים
איך מדווחים על הפרפרים?
כדי להשתתף בדיווח, אנא הורידו את אפליקציית "סקר הפרפרים" (זמינה רק לאנדרואיד).
– יש להפעיל ולאשר שימוש במיקום (GPS) בטלפון הנייד.
– את האפליקציה הפעילו מתחילת ההליכה (ללחוץ על הכפתור להתחלת הספירה באתר).
– לא לשכוח לשלוח את הנתונים במייל בסוף יום הסריקות ולוודא את סגירת האפליקציה.
מסך פרטי התצפית – יש לסמן את המין גלילי, לרשום את מספר הצופים ושמותיהם. להתחלת הספירה יש ללחוץ על הכפתור להתחלת הספירה באתר. במסך זה מופיע כפתור "מיפוי לסקר", אשר מציג מפה עם האזורים המסומנים באופן שמאפשר לסורק לאתר את מיקומו ביחס לגבולות האזור.
מסך נתוני התצפית – בסקר נחושתן נמלים גלילי אין צורך לרשום את מספר הצמחים או לשמור את נתוני קבוצת הצמחים. במסך זה נשארים כל זמן הסריקה באתר/אזור, כאשר במהלך הסריקה רושמים בכל פעם את מספר הפרפרים שנצפו ולוחצים על כפתור שמירת הנתונים. בכל פעם שנצפה פרפר יש לרשום את מספר פרפרים שנצפו, לפי זכר או נקבה (לזיהוי – לנקבה יש בטן רחבה יותר) או זוויג לא ידוע. עם סיום הסריקה באתר/אזור יש ללחוץ על סיום הסריקה באתר.
מסך תיאור מצב האתר – בסקר נחושתן נמלים גלילי אין צורך לתאר את מצב האתר. יש לוודא שאופי התנועה בסקירה מסומן רגלי. יש ללחוץ על שמירה וסיום הסריקה באתר. ניתן כמובן להמשיך לאתרים אחרים. בסיום יום הסריקות יש לחזור למסך פרטי התצפית וללחוץ על למשלוח נתונים במייל.
להנחיות נוספות יש ליצור קשר במייל orrcomay@tauex.tau.ac.il
שימו לב – המין נחושתן נמלים גלילי הינו מין מוגן. בזמן הסקר אסור לשאת ולהשתמש ברשת פרפרים.
מפגש להכרת הסקר ואופן הדיווח ייערך ב-13.5.2022
חזרה לעמוד הראשי של תצפיות על פרפרים