תוצאות חיפוש

במקום לעמוד בפקקים
מטיילים בטבע בעיר

מערכת החברה להגנת הטבע

טור דעה מאת יעל זילברשטיין ברזידה, מנהלת יחידת סקרי הטבע העירוני בחברה להגנת הטבע, שמלווה רשויות רבות בישראל לשמירת הטבע העירוני ותכנונו לטובת הציבור.

טבע מלהיב ומעולה לטיולים נמצא גם קרוב מאוד לבית, בכל מקום בארץ. אפשר להנות ממנו בנסיעה קצרה, אפילו באוטובוס, או בהליכה ברגל – ובלי לעמוד בפקקים.

יש ראשי ערים שכבר הבינו את העניין, ויש עוד המון שטחים בערים בארץ שאותם אפשר לטפח ולפתח – כדי שכולנו נוכל לבלות בטבע ממש בתוך העיר.

צילום מאחור של ילד מצלם צבי בעמק הצבאים בירושלים
ילד מצלם צבי בעמק הצבאים בירושלים. צילום: דב גרינבלט

החגים הגיעו ואיתם הפקקים בדרך לאתרי הטבע. בחדשות מכריזים על האתרים המלאים, ותכלס, בכל השמורות, הגנים, היערות וחניוני הלילה, העומס בלתי נסבל והופך את חוויית היציאה לטבע לסיוט.

בעשורים הבאים המצב רק יחריף. בישראל חיים כ-9 מיליון תושבים, וב-2040 יחיו כאן 13 מיליון. כמובן שגם הפקקים בחגים ימשיכו להתארך.

כדי להימנע מעומסים, אפשר להגיע מוקדם – אבל מי רוצה לצאת מהבית ב 7:00 בבוקר, בטח לא עם הילדים ובטח לא ביום חופש. אז האם מדובר בגזרת גורל? האם כדי להנות מהטבע בחגים חייבים לעמוד בפקקים ולחוות עומס בכל פיסת טבע?

לטייל ליד הבית

דווקא בתוך העיר אפשר למצוא פתרון לחיסכון בפקקים – ולהרבה טבע לטיולים. בתוך הערים יש הרבה שטחי טבע לא בנויים שאפשר לגלות ולהנות מהם. מדובר בשטחים שלרוב לא מוסדרים או לא מנוהלים, ואם נתכנן שטחי טבע נוספים בתוך הערים, הפקקים יפחתו או לפחות לא יגדלו משנה לשנה.

אם נשכיל להכניס את שטחי הטבע העירוני למפת הטיילות הלאומית, נוכל לחסוך בפקקים בכבישים ובעומס באתרים הקלאסיים כמו השמורות, הגנים הלאומיים והיערות. על הדרך, ננגיש את הטבע לעוד מגוון אוכלוסיות שלא יכולות לנסוע בחגים.

 

האינטרס בהקמת אתרי טבע עירוניים הוא לא רק של התושבים והרשויות המקומיות – אלא גם של משרד התיירות, רשות הטבע והגנים וקק״ל – כי פיתוח אתרים אלו יקל על העומסים בשטחי הטבע הלאומיים ובכבישים כמובן

אירוסים בשדה בעיר
אירוסים בשדה עירוני. צילום: איריס ארבל

בעשור האחרון נערכו ברשויות רבות בישראל סקרי טבע עירוניים, שבהם נבחנו השטחים הטבעיים בכל עיר – ותשתית המידע כבר מוכנה: בכל עיר יש שטחי טבע ממש ״מתחת לאף״ של מקבלי ההחלטות. בנוסף, יש שטחים רבים שאותם ניתן לשקם או לפתח באופן שיאפשר בילוי ונופש בחיק הטבע (״שטחים מופרים״).

הרשויות המקומיות צריכות להכיר בפינות החמד האלו, ולנהל אותן באמצעות אקולוגים עירוניים ורכזי קהילה, שיפתחו פעילות ציבורית קהילתית בטבע העירוני.

אבל האינטרס בהקמת אתרי טבע עירוניים הוא לא רק של התושבים והרשויות המקומיות – אלא גם של משרד התיירות, רשות הטבע והגנים וקק״ל – כי פיתוח אתרים אלו יקל על העומסים בשטחי הטבע הלאומיים, ובכבישים כמובן.

בירושלים, הרצליה, נתניה ואשדוד - זה כבר קורה

אף שזה נראה כרגע רחוק, הבחירות לרשויות המקומיות ממש מעבר לפינה. בעוד שנה וחצי, אוקטובר 2023, נבחר כולנו ראשי ערים ומועצות.

בואו נדרוש מהם כבר עכשיו לתכנן עבורנו את שטחי הטבע בעיר ולהקים רשת של פארקי טבע עירוניים-קהילתיים.

בכמה רשויות בישראל, הדרך כבר החלה ויש כמה דוגמאות של אתרים עירוניים מוצלחים, ובראשם פארק עמק הצבאים בירושלים והתחנה לחקר ציפורים בירושלים. דוגמאות נוספות הן פארק בריכת החורף בהרצליה, שמורת האירוסים בנתניה ופארק מצודת החוף באשדוד. בנוסף, כמה אקולוגים עירוניים כבר עובדים בערים כמו ירושלים, חיפה ונתניה.

אולי העיר שלכם תהיה הבאה לתכנן ולפתח עבורכם פארק טבע עירוני קהילתי, ובחג הבא לא תצטרכו להרחיק בפקקים?

האמת שזה תלוי בכולנו. ככל שנדרוש שטחים טבעיים לבילוי בחיק הטבע בעיר – כך נוכל לעורר שינוי. כבר הוכח במקרים רבים שלתושבים בעיר יש השפעה קריטית על הנעשה בה.

 

הטור התפרסם במקור ב״ישראל היום״