נראה כי התובנה בדבר קיומו של משבר אקלים כבר הפכה לחלק מהשיח המרכזי בישראל, בוודאי לנוכח אירועי הקיצון האקלימיים בשנים האחרונות וההבנה שעבורנו במיוחד משבר האקלים מהווה סיכון ואיום אסטרטגי. גם ראש הממשלה, נפתלי בנט, ושרים בכירים התבטאו מעל בימות שונות בנושא זה, התקשורת עוסקת בו כמעט על בסיס יומי, ויש תחושה כי ההכרה בקיומו של משבר כבר חלחלה לתודעה הציבורית והלאומית.
מנהיגים, ובהם ראש הממשלה, ופעילים מכל העולם יתכנסו השבוע בגלזגו לוועידת האקלים העולמית. ניכר כי ההיערכות, תחושת החירום והדריכות המלוות אותה – משמעותיות מתמיד.
זו הוועידה הראשונה המתכנסת בצל מגיפת הקורונה, שבגינה נדחתה מהשנה שעברה. יש לכך משמעות לא רק באתגרי ההתכנסות, אלא גם בלקחים החשובים שלימדה אותנו המגיפה. בראשם, התובנה שכדי להתמודד עם משבר עולמי נדרשת התגייסות גלובלית.
יש שירימו גבה ויתהו מה יכולה להיות תרומתנו כמדינה קטנה להתמודדות עם המשבר, אך ההפך הוא הנכון. לישראל תפקיד משמעותי, גדול בהרבה משטחה, בהתמודדות עם משבר האקלים, והזדמנות להיות בין המובילות.
מנהיגים, ובהם ראש הממשלה בנט, ופעילים מכל העולם יתכנסו השבוע בגלזגו לוועידת האקלים העולמית. ניכר כי ההיערכות, תחושת החירום והדריכות המלוות אותה – משמעותיות מתמיד
בשל מיקומה הגיאוגרפי ישראל מושפעת ממשבר האקלים יותר ממדינות אחרות. פגעיו – ובראשם בצורות וגלי חום – פוגעים ויפגעו בנו יותר. כבר היום ישראל מתחממת בקצב מהיר מהממוצע העולמי. למציאות זו יש השלכות חמורות בכל מובן, ובכלל זה השלכות גיאופוליטיות, חוסר יציבות, גלי פליטות וסיכון של ממש להתלקחות כלל־אזורית במאבק הישרדות על מזון ומים.
ישראל גם התברכה בטבע עשיר, מגוון ויוצא דופן בקנה מידה עולמי, כמו היותנו ציר נדידה שני בחשיבותו בעולם. יש לנו הזכות והאחריות להגן עליו. יש לזכור – המערכות הטבעיות הן בעלות הברית העיקריות שלנו מול המשבר.
יש שירימו גבה ויתהו מה יכולה להיות תרומתנו כמדינה קטנה, אך לישראל יש תפקיד משמעותי, גדול בהרבה משטחה, בהתמודדות עם משבר האקלים
נתוני הפתיחה הייחודיים, לטוב ולרע, של ישראל בהתמודדות עם המשבר, והיותנו סטארט־אפ ניישן, יחד עם אתגרי הפיתוח הייחודיים לנו כמדינה הצפופה במדינות המערב – יוצרים הזדמנות יוצאת דופן להוביל בפיתוח וביישום פתרונות מתקדמים וחדשניים להתמודדות עם משבר האקלים.
אלו פתרונות המבוססים על שמירה על הטבע, בקשת רחבה של תחומים: אנרגיות מתחדשות, ניצול יעיל של משאבי מים וקרקע, שיקום והשבה של מערכות טבעיות, פיתוח עירוני איכותי המשלב מערכות טבעיות בתוך העיר, חקלאות מתקדמת שומרת טבע, ניהול מי נגר ועוד.
ועידה עולמית היא המקום לקביעת הסטנדרט העולמי שאליו מתחייבות המדינות, וללא רתימה גלובלית – לא נוכל למשבר. עבור ישראל, הוועידה היא קריאת השכמה להדבקת הפער הבלתי נסבל שחשף דו"ח מבקר המדינה וליישור קו עם מדינות העולם.
מעבר לכך, זהו המקום להחלפת ידע וליצירת שיתופי פעולה בין כל המגזרים המשתתפים בוועידה – המגזר הממשלתי, החברה האזרחית, רשויות מקומיות והמגזר העסקי. אנחנו לא רק יכולים לעשות שינוי, אנחנו חייבים.