חיפוש טיולים ומסלולים
בחר אזור
בחר סוג טיול
בחר דרגת קושי
חיפוש טיול בטקסט חופשי
פייסבוק
ניוזלטר

ראיתם צבי? דווחו לנו!

  הצבאים בישראל נמצאים בסכנת הכחדה. אנו קוראים לציבור המטיילים לדווח לנו על צבאים ובכך לסייע במחקר ובפעילות לשימור אוכלוסיית הצבאים בישראל.

 
ראית צבי? את/ה יכול/ה לעזור לנו!   
  

 

 
איזה מידע יעזור לנו?
 
• מיקום התצפית
• מספר צבאים שנראו
• מספר זכרים, נקבות, צעירים
• מרחק משוער מכם במטרים
• תמונה - אם הצלחתם לצלם
• אנא דווחו בהערות אם נתקלתם גם באיום על הצבאים: כלבים משוטטים, פסולת אורגנית, גדרות, סימני ציד, ואנו נעביר את המידע לגורמים המוסמכים.
     
איך מבחינים בין זכר, נקבה וצעיר?

    
           

  צבי זכר

בעל קרניים גבוהות ומעובות. הזכר גדול מהנקבה וצווארו עבה יותר. 

 

צילומים: עמיר בלבן  

 

 

 

 

 

צביה נקבה

 בעלת קרניים קצרות ודקות, לעיתים הקרניים נעדרות כליל.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

צבי צעיר

קטן משמעותית בגודלו ביחס לבוגרים ולרוב גם הקרניים שלו קצרות יותר .

 

 

 

 

 

 

 

 

           

      

מדוע מצטמצמת אוכלוסיית הצבאים בישראל?

 

לפני כשלושים שנה חיו בישראל כ-10 אלפים צבאים. מאז שנות ה-80, בעקבות התפתחות ההתיישבות ותשתיות התחבורה בארץ, אוכלוסיית הצבאים הולכת ומצטמצמת וכיום היא נמצאת בסכנת הכחדה. ההערכה היא שנותרו כאן בין 5,000 ל-6,000 צבאים בלבד, מהסיבות הבאות:

  התרבות יתר של טורפים: הצבאים נטרפים על ידי כלבים משוטטים וחיות בר כמו תנים וזאבים. מספר הטורפים בטבע עולה עקב עודף מזון זמין שמקורו בפסולת ושאריות האדם.
פגיעה באזורי המחיה של הצבאים וקיטוע בתי הגידול שלהם כתוצאה מהקמת גדרות סביב יישובים ושטחים חקלאיים, והקמת תשתיות תחבורה. כלבים נוהגים לצוד צבאים בעזרת התשתם והכוונתם לגדרות באזור. הקיטוע יוצר אוכלוסיות מבודדות שלא יכולות ליצור קשר ביניהן לצורך רביה. 
דריסות. צבאים נדרסים כאשר ניזונים מצמחיה הגדלה בסמוך לכבישים או כשמנסים לחצות אותם. 

סיבות נוספות הן שריפות, ציד לא חוקי ואיסוף עופרים לגידול בשר. 

   כיצד הדיווח שלי יוכל לסייע?

  כדי להגן על הצבאים שעוד נותרו, פועלים גורמים מקצועיים כמו מרכז היונקים של החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים, המארג וגופי מחקר אקדמיים לנטר את האוכלוסייה באמצעות דיווח תצפיות אקראיות וכן ספירות שיטתיות באזורים מוגדרים.
עדיין, ישנן אוכלוסיות גדולות ומשמעותיות של צבאים שאינן מנוטרות כלל. לכן אנחנו פונים אל הציבור ומזמינים אתכם, המטיילים בשטחים הפתוחים, להיות "העיניים בשטח" ולדווח על צבאים שראיתם. לדיווחים שלכם יש חשיבות רבה והם יסייעו במחקר ובפעילות לשימור אוכלוסיית הצבאים בישראל.
 
  חשוב לזכור!  
בעת הקירבה לצבי (ולכל חיות הבר באשר הן), יש לנקוט בכל אמצעי הזהירות לטובת בטחונכם האישי וביטחון הצבאים. קירבה זו גורמת להטרדה והפרעה לחיות הבר בסביבת ביתם. אנא שימרו על מרחק בטוח מן החיה.
 

   

הידעתם? בישראל חיים שלושה מיני צבאים:

  •   הצבי הארץ-ישראלי (Gazella gazella) : תחום תפוצתו מוגבל למרחב האופייני לישראל. ההערכה המקובלת, נכון ל-2017, היא שבישראל חיים כ-3,500 צבאים ארץ־ישראליים.
  • צבי המדבר    (המכונה גם צבי הנגב) : נותרו כ-1500-2000 צבאי מדבר.
  • צבי השיטים    (המכונה גם צבי הערבה) : נותרו בארץ רק כמה עשרות צבאים כאלה, וכולם חיים בשמורת חי־בר יוטבתה.
 לפי המיקום שלכם נזהה באיזה מין מדובר.
 

 

הצבאים שכבר דיווחתם לנו עליהם מופיעים כאן במפה: 

 

 

 

עזרו לנו לשמור על הטבע והסביבה באמצעות דיווחים