חיפוש טיולים ומסלולים
בחר אזור
בחר סוג טיול
חיפוש טיול בטקסט חופשי

יַרְבּוֹעַ מָצוּי

יַרְבּוֹעַ מָצוּי
Linnaeus 1758)  Jaculus jaculus) 
Lesser Egyptian Jerboa  ירבוע מצוי
 
שם ערבי: ירבוע; Yerbouh

סדרה: מכרסמים (Rodentia)

משפחה: ירבועיים (Dipodidae)

סיכון עולמי: לא הוגדר

סיכון אזורי: VU (A4c,B) – עתידו בסכנה

תפוצה: ישראל משתרעת בגבול התפוצה הצפוני של הירבוע המצוי בעולם. Mendelssohn and Yom-Tov  (1999) מבחינים כיום בשני תת-מינים שאינם מתרבים זה עם זה גם כשהם סימפטריים (מדרום-מערב לבאר-שבע וגם בשביה): "ירבוע הנגב" J.j. vocator שנמצא בבקעת הירדן, בנגב ובערבה; ו"ירבוע החולות" J.j. schlueteri שנמצא בחולות מישור החוף ובצפון הנגב.

תפוצה בעבר: בחולות מישור החוף מת"א ודרומה (מנדלסון ויום-טוב 1988, Mendelssohn and Yom-Tov 1999).

מקום-חיוּת אופייני: חולות דלי-צומח, מישורי לס, חמדות ונחלים רחבים בנוף מישורי.

גורמי סיכון והפרעה:
» מקום-הַחיוּת החולי מצטמצם, משתנה ונקטע בשל פיתוח ערים וכבישים במישור החוף
   הדרומי.
» הירבוע נטרף על-ידי חתולים שהתפראו בשולי ישובים.

גודל האוכלוסיה: גודל השטח הטבעי שהתת-מין "ירבוע החולות" נפוץ בו הוא כ-1,000 קמ"ר.

שינוי בגודל האוכלוסיה: השטח הטבעי של חולות מישור החוף הדרומי, שהתת-מין "ירבוע החולות" חי בו, הצטמצם מאד בעשרות השנים האחרונות. נראה שהאוכלוסיה במישור החוף, בנגב המערבי ובבקעת הירדן הצטמצמה בגלל הקטנה וקיטוע של השטח הטבעי המתאים העומד לרשותה.

בידוד בין תת-אוכלוסיות: לא ידוע.

פעולות נדרשות לשמירת המין: הכרזת שמורה גדולה בחולות מישור החוף וצפון-מערב הנגב.

לחצו לצפייה בספר האדום על ממשק המפות של גוגל